Blogarchívum

2013. július 23., kedd

MNO - Lánchíd Rádió műsorok - Magyarok- Történelmi séta festményeken keresztül a 19. és 20. századi Pozsonyban.

A Martosi Szabadegyetem – Magyarok, szombat 14.05MNO

2013. július 20., szombat 11:36  Adás:  2013. július 20. szombat 14.05    2013. július 21. vasárnap 19.05 
http://lanchidradio.hu/lanchidradio/a-martosi-szabadegyetem-magyarok-szombat-1405-1173783

http://lanchidradio.hu/videok/77482
Együttgondolkodás Mátyusföld határában – a Martosi Szabadegyetem. Történelmi séta festményeken keresztül a 19. és 20. századi Pozsonyban. És a múlt keresése az agglomerációban. Ezek a témák szerepelnek a Magyarok kínálatában. 

Pozsony, Bratislava a 19-20. századi művészetben címmel nyílt kiállítás csütörtökön a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a Pozsonyi Városi Múzeum gyűjteményének mintegy 130 festményéből, iparművészeti tárgyából. A válogatásban Pozsony látképét, háztetőit, a város jelképének számító várat, épületcsoportokat mutatják be. A látogató így nyomon követheti a városkép változásait a 19. század első felétől kezdve egészen az 1960-as évekig.
Olyan neves művészek alkotásait vonultatja fel a tárlat, mint Schurmann Miksa (1890–1960) vagy Mack Lajos (1876–1963) festőművész, emellett látható Lerchner Gusztáv 1941-ben készült pozsonyi vedutája a várral és Schubert Gyula grafikája a pozsonyi háztetőkről. A kiállításon B. Nagy Anikó kalauzol bennünket.

Gondolkodni, tervezni, barátkozni és persze szórakozni is lehet az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Martosi Szabadegyetemen. Martos a történelmi Komárom vármegye területén, a Kisalföldön, Ógyallától 4 kilométerre nyugatra, Komáromtól 17 kilométerre északra fekszik, a Nyitra és a Zsitva folyók által közrefogott lapos, vizenyős területen. A település sokáig környezetétől elzárt volt, így viszonylag sokáig fennmaradhattak a népi kultúra elemei. Itt találkozik a héten a felvidéki ifjúság és kárpát-medencei társaik, hogy a Felvidéken élő magyarok problémáiról, jövőjéről gondolkodjanak. A rendezvény szervezőjét Gubík Lászlót, a Via Nova ifjúsági csoport elnökét kérdezem.

Nemcsak a határon túli területeken érdemes sétálni a történelmet kutatva, hanem akár Budapest agglomerációjában is. Görög Katalin Diósd történetébe vezet bennünket.

Szerkesztő-műsorvezető: Horváth Ágnes
E-mail cím: magyarok@lanchidradio.hu



Kapcsolódó téma:

Gárdonyi Géza: Kingyes


Feszty Árpád kingyesi tanyájának mestergerendájára írott üzenetek:


Ott jártak a teljesség igénye nélkül:
Jókai Mór, Reményi Béla,Révay, Gárdonyi Géza, Lányi Géza, Bársony István, Laborfalvy Róza, Komáromi Kacz Endre, Komáromi Kazc Endréné, Reznyák Bertalan, Tuba Lajos, Csepy Dániel, Kaffka László, Ignótus, Ordódy Vilmos, Dankó Pista, Jankovics Marcell, Gőre Gábor, Jászai Mari, Balogh Imre, Sipulusz, Benczúr Gyula, Bródy Sándor, Hevesy Lajos, Zákó Milán, Sélley Sándor, Kajnyik Béla, Mécs László, Horváth Ajtics Dezső, Haliczky Z. Béla...


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése