Ólevendula BlogjaIdőkép doboz2013. május 11., szombat

Jövő szerdán folytatja a Szolnoki Törvényszék a sukorói bűnper tárgyalását – értesült a Magyar Nemzet. Új fejlemény, hogy az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosságra hozta azt a végzését, amellyel visszautasította a kezdeményezést: a korábban Budapestről áthelyezett kiemelt jelentőségű ügyet ne Szolnokon tárgyalják tovább.
Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék vezetőjének kezdeményezésére – a budapesti fórum nagy munkaterhe miatt – a pert tavaly augusztusban a Szolnoki Törvényszékre helyezte át. A Kúria ezt jogszerűnek találta. Az ügy egyik résztvevője ezután fordult az Alkotmánybírósághoz (AB). Ám a testület úgy találta, a panasz nem jelölte meg, miért tartják alkotmánysértőnek a Kúria döntése, ezért visszautasították azt.

A kiemelt jelentőségű büntetőügy így zavartalanul folytatódhat a Szolnoki Törvényszéken. Mint megtudtuk, a következő tárgyalás május 15-én, majd 16-án és 24-én lesz. A büntetőtanács – amely januárban a vádlottak meghallgatásával és tanúk beidézésével kezdte a tárgyalást – most további tanúkat hallgat ki. A Magyar Nemzetnél úgy tudják, megidézték Garamhegyi Ábel volt szakállamtitkárt, kormánybiztost. Szükségessé válhat később Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő és utódja, Bajnai Gordon beidézése is.

(Kulcsár Anna)
A teljes cikket a pénteki Magyar Nemzetben olvashatja.
Nem csak Sukorón ment a trükközés
Joav Blum izraeli–magyar üzletember Sukoró helyett eredetileg Albertirsára tervezett kaszinóberuházását a település önkormányzata támogatta, és erről a testület 2007 decemberében határozatot is hozott –mondta tanúvallomásban Fazekas László, a Pest megyei város független polgármestere Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója és társai büntetőperének márciusi tárgyalásán a Szolnoki Törvényszéken.