Blogarchívum

2013. március 24., vasárnap

Gergely István (Tiszti) és az Árvák – rövid film | Örökség




Gergely István (Tiszti) és az Árvák – rövid film

Példaértékű Gergely István ténykedése, törődése, Ember-sége.

És mit ad Isten:
Nem lehetnek lovagok, akik a moldvai magyar szót támogatják?!?

Oláh-Gál Elvira

Kizárta soraiból a Lázár Lovagrend Gergely István (Tiszti) csíksomlyói plébánost és munkatársát, Lux Istvánt, a Lázár-ház igazgatóját. Bűnük feltételezhetően az, hogy támogatják a moldvai magyarság anyanyelvi kultúráját. A Németországból küldött szűkszavú elektronikus levél csak a tényt közli, hogy felfüggesztették rendi tagságukat: Gergely tisztelendőt kápláni, Lux Istvánt lovagi minőségétől fosztották meg. A két érintett nem kívánta kommentálni, részletes indoklás hiányában, a történteket. Az előzményeket viszont nem titkolták.
A Lázár Lovagrend, amelynek nagypriorja Orleans-i Károly Fülöp herceg, az Anjou-ház leszármazottja, német és magyarországi tagjai révén jutott el Csíksomlyóra és támogatta a Csibész Alapítványt, amely az állami gondozásból kikerült árva gyermekeket fogadta be és építette nekik a Csibész-házakat. A lovagrend jelentősebb anyagi támogatást nyújtott a csíkszépvízi óvoda építéséhez, a csíksomlyói Fodor-ház felújításához és a csíkszeredai Lázár-ház létrehozásához. Gergely István lelkészt 1996-ban avatták a rend káplánjává Esztergomban, majd további erdélyi személyiségeket ütöttek lovaggá 2004 őszén Csíksomlyón.
A rendnek jó kapcsolatai vannak a iasi-i püspökséggel is. A problémák innen származnak, mert az utóbbi években a csíksomlyói plébános többször kapott figyelmeztetést a rend német előljáróitól, személyesen Axel Mittelstaedt-től, a rend romániai priorjától, hogy rendezze viszonyát a moldvai püspökséggel és fejezze be politikai tevékenységét. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy Tiszti ma is rendszeresen bejár Moldvába és magyernyelvű szentmisét tart templomon kívül, azokban a közösségekben, ahol ezt igénylik. Ezt a tevékenységét nem fejezte be, feltételezhetően ez váltotta ki a rend két csíksomlyói tagjának a kizárását.
Mint ismeretes, az utóbbi időben Gergely püspök és Axel Mittelstaedt között szoros viszony alakult ki, 2005-ben az utóbbi több látogatást is tett Iasi-ba. Ekkor az ottani püspökség honlapjának, az ercis-ro-nak adott interjúban külön hangsúlyozta, hogy a lovagrend tagjai „nem lehetnek radikális, fundamentalista pártok tagjai”. Feltehetően Mittelstaedt úr számára radikális, fundamentalista magatartást jelent, ha valaki a hívek anyanyelvén tart misét…
(Moldvai Magyarság)
Gergely István – "Tiszti"

Később pedig:

“A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség meghatározatlan ideig felfüggesztette Gergely István tisztelendő papi hivatásának gyakorlási jogát. A döntés április 15-étől hatályos, és bármikor feloldható – tájékoztatta a Krónikát Potyó Ferenc pápai káplán, általános érseki helynök. A felfüggesztés okát az egyházi méltóság nem kívánta részletezni, hiszen úgy véli, ez csupán Gergely István tiszteletesre és a főpásztorra tartozik.”
Teljes cikk ITT

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése