Blogarchívum

2012. július 18., szerda

A Gyurcsány-pártig is elérhet a Portik-ügy

http://mno.hu/belfold/a-gyurcsany-partig-is-elerhet-a-portik-ugy-1092794

Az 1990-es évek olajügyeinek felderítése, illetve a maffia és a nagypolitika szimbiózisának bizonyítása áll a Portik Tamást és V. Lászlót érintő nyomozás középpontjában – derül ki a csütörtökön utcára kerülő Heti Válaszból. Noha a "szőkítési" cselekmények jórészt már elévültek, az ezeket kísérő korrupciós, drogkereskedelmi és emberölési esetek még bőven büntethetők

A Heti Válasz értesülése szerint Portik Tamás mostani meggyanúsítása, illetve az éjszaka császárának mondott V. László másfél hónappal ezelőtti letartóztatása egy nagyobb belügyi akció „mellékterméke”. A nyomozás valódi célja az 1990-es évek olajügyeinek feltárása, hiszen krimitörténelmi közhely, hogy a hazai alvilág eredeti tőkefelhalmozása (és a nagypolitikával való összeépülése) ezekre az időkre tehető.

A közelmúltig úgy tűnhetett, elfelejtődik minden, ami valaha szőkítésnek, adócsalásnak tűnt. Az évszázad olajpereként beharangozott Energol-eljárás például 2007-re közröhejbe fulladt (az ügyészség lényegében kihátrált saját vádirata mögül), az egykor nemzetközi elfogatóparanccsal üldözött Portik Tamás, az Energol Rt. marketingigazgatója terhére rótt cselekmények pedig már korábban elévültek.

A politikai szféra ugyancsak konszolidálta magát. Senki nem beszélt már arról, hogy az Energol vezérigazgatója, Csikós József eredetileg az MSZMP KB agitációs és propaganda osztályvezető-helyettese, majd az Antall-kormány idején a Belügyminisztérium Adatfeldolgozó Hivatalának első embere volt. Az sem volt téma, hogy az Energollal együttműködő miskolci ETL Rt. felügyelőbizottságában 1996 és 1998 között mind az MSZP örökös energetikai pápája, Karl Imre, mind a jelenleg a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalícióban politizáló Szűcs Erika megfordult.

Indulhat a múltfeltárás

Portik Tamás hétvégi elfogása azonban megindíthatja a múltfeltárást. Bár az olajozás mint gazdasági bűncselekmény mára valószínűleg a szereplők mindegyikénél elévült, a maffiahálózat kiépítését kísérő korrupciós, drogkereskedelmi és emberölési esetek még bőven büntethetők. A nyomozás során a hatóságok és az alvilág összeépülésének mélységére is fény derülhet – pláne, hogy a Heti Válasz úgy tudja az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás József elleni merénylet felbujtójaként azonosított Portik egy ideig maga is beszervezett informátora volt a rendőrségnek.

A lap úgy értesült: a múlt szombaton Portik mellett elfogott négy személy egyike az a Lendvai János,(*saját megj: aki nem Ildikó) akit az alvilágban „Kacsa” művésznéven ismernek. A 1990-es években Lendvai ellen több merényletet is elkövettek már – 1999 novemberében például egy konditeremből kilépve fúródtak lövedékek a testébe. A Portik jobbkezeként jegyzett Lendvai az utóbbi időben az Underboss nevű biztonsági cég egyik tulajdonosaként, korábban pedig a Living Room szórakozóhely kreatív igazgatójaként vétette észre magát. (E lokál irányításában az a Mikus Márton is részt vett, aki a radikáljobbos Budaházy György körüli szimpátiamozgalmak egyik főalakja.)

Három nagyhal

Portikon és „Kacsán” kívül még három olyan nagyhal van ma gyanúsítotti sorban, akinek – valamiféle vádalku reményében – érdekében állhat megosztani korábbi élményanyagát a nyomozókkal. Egyikük a Fenyő János médiavállalkozó gyilkosaként számon tartott Jozef Rohác, aki az Aranykéz-balhévégrehajtója is lehetett. Másikuk a Portik-féle olajos körökben szocializálódott V. László. És bár szabadlábon védekezik, nagy idők nagy tanúja még a Zóna Taxi nevű reptéri fuvarvállalatot – a gyanú szerint bűnös módon – felfuttató Veres István is, aki az elmúlt 15 évben mind Portik, mind az 1999-ben kivégzett Seres Zoltán szűk környezetét megjárta.

6 megjegyzés :

  1. ..csak azt nem értem, hogy gyurcsány felé vezetnek a szálak , vagy legalábbis szóbelileg érintett minden disznóság kapcsán, s mégis szabadon loftál.Ki, kik vannak a zsidókon kívül a háta mögött? Miért ül még most is a Magyar Parlamentben ?Miért verheti még mindig a száját ? Ki ő ?

    VálaszTörlés
  2. Hogy miért is ül a parlamentben, az egy jó kérdés, mert már nem tagja az MSZP-nek, továbbá listáról került be - ha jól tévedek. Gondolom ugyanazért ül ő itt, amiért Bokros meg az Európai Parlamentben. Vagyis azért mert maradni akarnak.

    VálaszTörlés
  3. ...jól van, jül. De meddig lehet ezt eltűrni, s hallgatni, meg elnézni?????
    Persze, hogy tetszik a bársonyszék, s az " apró pénz ", de .... , na , szóval kavarog a gyomrom !

    VálaszTörlés
  4. Hát ugye... amióta más fogalom a "törvényes", és más az "etikus"... :-S

    VálaszTörlés
  5. Törvényes ? Etikus ?
    Tudják-e, hogy ezeket a fogalmakat, ami tisztességes embernek természetes, eszik, vagy isszák ?

    VálaszTörlés
  6. A kettő közül az egyiket biztosan tudják, ha ők szabják. :-S

    VálaszTörlés