Blogarchívum

2012. február 1., szerda

Erdély.ma: Tőkés folytatná az egyházi átvilágítást


Az erdélyi magyar történelmi egyházak átvilágításának folytatását, valamint a határon túli magyar gazdasági elszámoltatást szorgalmazza Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, európai parlamenti képviselő – olvasható az EP-képviselő sajtóirodájának közleményében.

Az EMNT elnöke kedden Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján sajnálatosnak nevezte, hogy 22 évvel a rendszerváltás után még mindig lassan halad az egyházi átvilágítás, illetve a posztkommunista időszakban elkövetett anyagi visszaélések elszámoltatásának folyamata.

Mint mondta, nehezíti a pénzügyi számonkérést, hogy újabb és újabb korrupciós eset merül fel, majd hozzátette, hogy ezek kivizsgálásában a 2010-ben megválasztott magyar nemzeti kormány hatóságainak is szerepet kell vállalniuk.
Szerinte az elszámoltatás szükségességét példázza az a „korrupciós" eset, amelyben – mint mondta – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének vezetői érintettek. Tőkés „nem hivatalos, de egészen bizonyos értesülése" szerint az RMDSZ Bihar megyei szervezete „Forró Tamás kétes hírű üzletember" közvetítésével 250 ezer euróért – mintegy 75 millió forintért – kínálta eladásra a Nagyváradon felépített Ady-központot.

Ezt az épületet a Mecénás Alapítvány építette abból a pénzből, amit az első Orbán-kormány eredetileg az akkor még Tőkés által irányított Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek ítélt meg, de a Medgyessy-kormány a támogatást hivatalba lépése után az alapítványnak ítélte.

Tőkés szerint az alapítvány 320 millió forintot kapott, és a lényegesen alacsonyabb eladási ár „okkal ébreszt gyanút" a pályázati pénz felhasználása iránt. Megállapította, hogy a magyarországi pénzekkel visszaélők elszámoltatásának ügye nem halad előre.

Tőkés ismét szorgalmazta az RMDSZ pénzügyi monopóliumának megtörését, hogy ne csak ők rendelkezzenek a romániai magyarságnak biztosított román állami támogatás felett.

MTI 

4 megjegyzés :

  1. "... majd hozzátette, hogy ezek kivizsgálásában a 2010-ben megválasztott magyar nemzeti kormány hatóságainak is szerepet kell vállalniuk ..."

    Miért is mondana mást, mint amit a fő támogatója, a fidesz. Az első fidesz kormány Erdélyben is elindította a magyarok kettészakítását. Az "eredményt" már látjuk, nemcsak nálunk, hanem Szlovákiában is és a mostani választások után Romániában is látni fogjuk.

    VálaszTörlés
  2. Tipikus esete vagy az örök ellentétek jelenségének: ez esetben sem te vagy a fény, halaszb.

    Bevallom, nehezen lennék meg romboló munkád nélkül: az ellene folyó harc tart frissen.

    VálaszTörlés
  3. Nincs itt szükség az én bármilyen munkámra, a fidesz négy éves első, majd mostani 2 éves kormányzása alatt eleget ártott a külhoni magyarságnak (persze a hazainak is). Sikerült nekik magyar és magyar közé olyan ékeket verni, hogy sok időbe és munkába telik majd helyrehozni, ha egyáltalán lehetséges.

    VálaszTörlés
  4. Itt egy bizonyíték a fidesz kormány megosztó politikájának az eredményéről (és a román választás még alig kezdődött el):

    Egymásnak estek az erdélyi magyar politikai szervezetek

    2012. február 03., péntek, 20:37 Szerző: MTI

    Nyilatkozatháború robbant ki a romániai magyar politikai szervezetek között Vass Levente marosvásárhelyi polgármester-jelöltségével kapcsolatban.

    Éles hangú nyilatkozatban bírálták egymást az erdélyi magyar politikai szervezetek a marosvásárhelyi polgármesterjelölt-állítás ügyében.

    Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei elnöksége arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy egy csütörtöki egyeztetésen Kelemen Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének elnöke "ellentmondást nem tűrve kijelentette", Vass Leventét csakis az RMDSZ színeiben kívánják indítani a választási versenyben. Az EMNT hangsúlyozta: Marosvásárhelyen a magyarság érdeke megkívánja, hogy a magyar szervezetek valós együttműködéssel mozgósítsák a választópolgárokat. Sajnálatosnak tartotta, hogy az együttműködés "az RMDSZ önös érdekei miatt" nem valósulhat meg.

    Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége úgy értelmezte a Kelemen Attilának tulajdonított álláspontot, hogy az RMDSZ cserbenhagyta Marosvásárhely magyarságát. Lépése politikai gőgről és a megegyezésre törekvés teljes hiányáról árulkodik. Az EMNP közleményben üdvözölte az EMNT azon elképzelését, hogy Vass Levente formailag független polgármesterjelölt legyen, aki mögé felsorakoznak a magyar szervezetek.

    Az RMDSZ Maros megyei szervezetének választmánya közleményben adott hangot megdöbbenésének az EMNT nyilatkozata miatt. Sérelmezte, hogy az EMNT magánbeszélgetésre reagált nyilatkozatában, és meg sem várta, hogy a tényleges egyeztetésre sor kerüljön.

    "Az RMDSZ Maros megyei Állandó Tanácsa minden eddigi egyeztetés, illetve sajtónyilvánosság előtti nyilatkozatával egyértelműen kifejezte azon szándékát, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség megnyerése érdekében hajlandó összefogni mind a civil szférával, mind a helyi politikummal. Azonban egyetlen alkalommal sem volt szó arról, hogy Vass Leventét független jelöltként indítaná a két politikai szervezet" - áll az RMDSZ közleményében. "Marosvásárhelynek egyértelmű érdeke, hogy a magyar összefogás jelöltje megnyerje a polgármester választást, visszanyerje többségi erejét a tanácstestületben és a megye magyarsága megőrizze vezető tisztségét a Megyei Tanács élén" - zárta állásfoglalását az RMDSZ.

    Az egészségügyi miniszter tanácsadóját, Vass Leventét eredetileg az EMNT javasolta polgármester-jelöltnek, de később az RMDSZ is az ő jelöltsége mellett döntött.

    VálaszTörlés