Blogarchívum

2012. február 1., szerda

Erdély.ma: Az MCSMSZ cserbenhagyta a moldvai magyar közösségeket – AUDIÓ

A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenéssel értesült a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) hétfői közleményéről, illetve a szervezet vezetőségének lemondásáról. Az államtitkárság szerint az MCSMSZ vezetősége cserbenhagyta a moldvai magyar közösségeket, az oktatási programban részt vevő tanárokat és gyermekeket.

Ezt az államtitkárság hétfőn közölte az MTI-vel azt követően, hogy a moldvai magyar oktatási programot működtető Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége közzétette: a magyarországi költségvetésből nyújtott támogatás rendszerének tervezett átszervezése miatt testületileg lemondanak. A szövetség tizenkét vezető beosztású tisztségviselője által jegyzett dokumentum szerint 2012. január elsejével lejárt a csángószövetség szerződése a Bethlen Gábor Alappal, és újabb szerződés hiányában a szövetség idei működése ellehetetlenült.

Az államtitkárság közleményében rámutatott: az MCSMSZ tizenegy éve jelentős magyarországi forrásokból tartja fenn a moldvai magyar oktatási programot. A kormány 2002 óta mintegy 360 millió forinttal, A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) 2006 óta pedig 320 millió forinttal támogatta az MCSMSZ által működtetett oktatási programot. Ezenfelül az MCSMSZ jelentős romániai és nyugat-európai támogatásokat, tárgyi adományokat is kapott az oktatási program céljára – közölték.

Az államtitkárság szerint éppen ezért volt megdöbbentő Solomon Adriánnak, az MCSMSZ elnökének bejelentése; 2011 áprilisában arról tájékoztatta a nemzetpolitikáért felelős államtitkárságot, hogy az MCSMSZ mintegy 35-40 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. Az MCSMSZ erre hivatkozással a 2011. évre a korábbi éveknek megfelelő mértékű, 70 millió forintos támogatáson felül az említett adósság kiegyenlítéséhez többlettámogatást igényelt a kormánytól.

A fentiek miatt 2011 nyarán átfogó gazdasági átvilágításról döntöttek a program fő támogatói, a magyar állam és az AMMOA. A vizsgálatot, amelyet bejegyzett romániai és magyarországi pénzügyi szakértők végeztek el, a Teleki László Alapítvány (TLA) bonyolította le. A 2011 novemberében lezárt ellenőrzés több súlyos hiányosságot tárt fel, többek között az említett 35-40 milliós adósság sem volt egyértelműen kimutatható. A vizsgálat a legfőbb hiányosságok között állapította meg, hogy az MCSMSZ nem rendelkezik a társadalmi szervezetek működésére vonatkozó megfelelő számviteli politikával, a könyvelési rendszer áttekinthetetlen, az aktuális likviditási helyzet nem megállapítható. Hiányzik a vagyonleltár, nem készült a beruházásokat megalapozó pénzügyi terv, hiányoznak a belső szabályzatok, például SZMSZ, nem érvénytelenítik a pályázatokhoz elszámolt bizonylatokat, nem különítik el a könyvelésben a pályázati elszámolásokat – sorolták a közleményben.

Mint kiemelték, a feltárt hiányosságok azt mutatták meg, hogy a nehezen áttekinthető, alulszabályozott, illetve több tekintetben hiányos könyvelés, a kiforratlan szervezeti kultúra súlyos visszaélésekre is alkalmat adhat. A jelentés arra is kitért, hogy a jelenlegi szerkezetben aggályos a támogatásokból megvásárolt, illetve felépített, az MCSMSZ tulajdonában lévő ingatlanok sorsa.

Az ellenőrzés után a támogatók átlátható nyilvántartási rendszert, a naprakész könyvelést, könyvelőváltást és létszámcsökkentést kértek az MCSMSZ-től. A kéréseknek az MCSMSZ vezetősége többszöri felszólításra és csak részlegesen kívánt eleget tenni, erre tekintettel nyilvánvalóvá vált, hogy a vezetőség akadályozza a támogatók által is átlátható gazdálkodási rendszer kialakítását. Ezért a magyar kormány 2012 januárjában arról döntött, hogy felkéri az MCSMSZ-t mint az oktatási program lebonyolítóját, az AMMOA-t mint az oktatási program civil támogatásainak összegyűjtőjét és továbbítóját, továbbá a TLA-t mint a moldvai magyar közösségekkel kapcsolatos kutatások, konferenciák, moldvai magyar nyelvű misék szervezőjét, levéltári dokumentumok publikálóját, hogy közösen hozzanak létre egy Romániában bejegyzett új alapítványt a moldvai magyar oktatási program támogatására. A javaslatról a nemzetpolitikai államtitkárság január 19-én tájékoztatta az MCSMSZ vezetőségét – olvasható a közleményben.

A kommünikében kiemelték: a magyar kormány továbbra is kész együttműködni a moldvai magyar oktatási programban részt vevő tanárokkal és szervezetekkel, így készen állnak az MCSMSZ-szel való további tárgyalásokra is. Az átláthatatlan, hanyag és pazarló gazdálkodásnak azonban véget kell vetni, „ez mindannyiunk alapvető érdeke" – olvasható.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a korábbi Fidesz-kormány idején indította el magyar állami támogatással a Moldvai Csángó Oktatási Programot. A program keretében ma 25 moldvai faluban oktatják mintegy 2200 csángó gyermeknek a magyar nyelvet. A csángó szövetség hét moldvai településen magyar házat épített vagy vásárolt, a magyarul továbbtanuló diákoknak pedig bentlakást hozott létre Csíkszeredában.

A lemondást rögzítő dokumentum szerint Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a támogatás tervezett átszervezéséről tájékoztatta az MCSMSZ vezetőit. Az elképzelés szerint az oktatási programra szánt magyar állami támogatást már nem a csángó szövetségnek juttatnák, hanem egy olyan alapítványnak, amelyet a csángó szövetség a budapesti Teleki László Alapítvánnyal és a szintén Magyarországon bejegyzett A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvánnyal közösen hozna létre Romániában.

Hegyeli Attila, a csángó szövetség ügyvezetője az MTI-nek elmondta, forrófejű lépésnek tűnhet a lemondásuk, de nem az. Az elmúlt hetekben folytatott tárgyalásaikon minden más lehetőséget kimerítettek a probléma rendezésére. Hozzátette: „nem azért mondtunk le, hogy ezzel valamilyen döntést kikényszerítsünk. Azért mondtunk le, mert nem volt más választásunk."

MTI 
Hallgassa meg Fazakas Imola összeállítását, 
amely a Marosvásárhelyi Rádió Rádió újság című műsorában hangzott el:

11 megjegyzés :

  1. A kormány inkább tönkreteszi azt, amit nem tud uralni ...

    Aczél Endre: A polip karjai

    Messzi magyarok a csángómagyarok. Nem a Kárpát-medencében, hanem a Kárpátokon túl élnek, Bákó megyében, éppenséggel el is kerülhetné őket kormányunk figyelő szeme, ha a határon túl élők iránti szeretetteljes gondoskodás horizontjáról bárkinek is módja volna lecsúszni.

    Aczél Endre| Népszabadság| 2012. február 2.

    A hír az – elolvasható a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének portálján –, hogy az MCSMSZ teljes vezetősége elnököstül, tagostul lemondott. Tisztéről, munkaviszonyáról. Éspedig azért, mert a magyar állam – a hanyag gazdálkodás mindig előhúzható kártyájával – elvett tőlük évi 70 millió forintot. Pontosabban: a nemzetpolitikai államtitkárság (vezető: Répás Zsuzsanna) ezt a pénzt, mely eddig az MCSMSZ égisze alatt működő – páratlanul eredményes – Moldvai magyar oktatási programot és annak menedzsereit segítette, átzsilipeli egy új, budapesti székhelyű, természetesen kormányközeli alapítványba, melyben a két magyarországi alapító apportja pénzbeli és egyenként 75 ezer forint (!), az MCSMSZ-é vagyoni, azaz „százmilliós nagyságrendű” volna… Arról a 70 millióról pedig az új, még névtelen alapítvány kuratóriuma döntene, melyben Répásék nagylelkűen egy, azaz egy helyet kínáltak fel a csángóknak – a budapestiek négy helyével szemben.

    Általában pontos ismereteink vannak arról, hogy milyen döntések születnek ott, ahol a Fidesz emberei nemhogy kétharmados, de négyötödös többségben vannak. A történet lényege: a nemzetpolitikai államtitkárságot (felügyelő miniszter: Navracsics Tibor, de tartok tőle, nem az ő keze van a dologban) irritálta, hogy ennek a maroknyi, Budapestről kifolyó pénznek a felhasználásáról „ott”, nem pedig „itt” rendelkeznek. A polip karjai működésbe léptek.

    De van ebben a történetben valami látszólag rejtélyes elem. Mert ugyan igaz, hogy az MCSMSZ vezetői közül néhányan az Orbánék által gyűlölt romániai magyar tömegpárt, az RMDSZ tagjai, de, lévén szegény csángó magyarok, kik az anyaország szeretetére és olykor bő kezére talán mindenki másnál jobban vágynak, megnyilatkozásaikban eddigelé sokkal inkább Fidesz-barátnak tűntek, mint olyanoknak, akik a „nemzeti politikában” az RMDSZ fő áramához igazodnak. És lám... Most nyilvánosan fel kell panaszolniuk, hogy oktatási programjukat, szellemi és anyagi tőkéjüket „át kell adniuk egy olyan szervezetnek, amelyben többséget alkotnak azok a magyarországi személyek, akik nem ismerik a Csángóföldet, a moldvai helyzetet”. Na és? „Mi akkor is jobban tudjuk.”

    Az MCSMSZ darab ideig alkudozott Répás Zsuzsannával és a végén eljutott ahhoz a konklúzióhoz, hogy az új alapítványra, önnön megalázkodására igent semmiképp nem mondhat, de nemmel sem válaszolhat, mert akkor Budapestről az oktatási program egy fillért se kap. Felállt a vezetőség tehát.

    A budapesti taktika beválni látszik. A csángók majd választanak maguknak új, a Fidesznek engedelmes vezetőséget, amely aláírja az új alapítvány alapító okiratát, él a bele nem szólás „jogával”, tudomásul veszi, hogy tisztesség ne essék szólván: kifosztják (vö. százmillió). A romániai magyarság lelkéért folyó pozícióharcban, melynek volt már egy-két jelentős állomása – a honosítás Tőkésék kezére játszása, székelyföldi lapfelvásárlások –, újabb front nyittatott. E harc kommunikációs veleje az, hogy aki Orbánékkal tart, az jó magyar, aki nem, azt egy könnyed mozdulattal kivetik a „nemzettestből”. A Répás-hivatal „gázolt”, és már meg is nevezte a „cserbenhagyót”: az MCSMSZ-t.

    VálaszTörlés
  2. A kormány kommunikációja változatlan:

    " A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) visszautasította és nyilatkozata visszavonására kérte Giró-Szász András kormányszóvivőt, aki egy televíziós műsorban azt állította, hogy a szervezet kezdeményezte a bírói nyugdíjkorhatár leszállítására vonatkozó rendelkezések meghozatalát. Giró-Szász később elismerte a tévedést és elnézést kért az érintettektől. " (Ő legalább megtette, mert elvtársai ilyen esetben csak sunnyugnak.)

    " A szocialisták álláspontja szerint nem ez volt a legnagyobb valótlanság Giró-Szász állításai közül, kifejtik, hogy zsíros állami megrendelésekhez jutottak a hozzá köthető cégek, melyekről azt állította, hogy azt nyílt közbeszerzésen nyerték el. Ez csupán az egymilliárdos tanácsadásra lenne igaz, de több megrendelés esetében csak tárgyalásos eljárás volt. A hiteltelen kormány szóvivője sokat dolgozott saját hiteltelenítésén, de egy este alatt sikerült bebizonyítania alkalmatlanságát. "

    VálaszTörlés
  3. Acél Endre cikke? Ja...?
    Az MCSMSZ támogatói közé tartozott Andrassew Iván is.

    VálaszTörlés
  4. Álságos dolog azzal lesöpörni egy cikket, nyilatkozatot, hogy ki irta, mondta. Meg kellene próbálni inkább annak valóságtartalmával foglalkozni.

    VálaszTörlés
  5. Tömény jobblib maszlag, amit még néhány megátalkodott fidesz-es rajongó nemhogy bevesz, hanem még propagál is.

    Orbán egyszer és mindenkorra eljátszotta a hitelét.

    Szilánkok.

    " Amikor Orbán 2010-ben ca. 7 %-os hiánnyal átvette a költségvetést, szerette volna 5-6 %-os deficittel zárni az évet, de az UNIÓ 3-3,5 %-ra kötelezte."
    Hazugság, a 7 %-os hiány és ezt a fidesz politikusok is olykor halkan elismerik.

    " Ha Orbán akkor az IMF/EKB szájíze szerint jár el, és a román/portugál/görög/olasz stb módszert követve ab start csökkenti a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat "
    Hazugság, a bérek csökkentek 2011-ben és most 2012-ben is, a nyugdíjak csökkentésén most "munkálkodnak" a "nyugdíjvédelmi" (lenyúló) kormánybiztos segédletével.

    " Orbán pionírként az un. "unortodox" utat választotta "
    Nem, Orbán a klientatúrájának a helyzetbe hozását és a saját hatalmának a hosszú távú bebetonázását választotta.

    " Ráadásul - a további hitelfelvételt elkerülendő - visszavette a bankoknak korábban átpasszolt magán nyugdíjforrást, beseperte a kezelésre kiadott tőkét, elkezdte bolygatni a szemérmetlen PPP beruházásokat, stb. "
    Erről már volt szó, elvette az emberek nyugdíjvagyonát. Legalább egyéni számlára tette volna, de nem, beolvasztotta a nagy kalapba és az eltán elherdálta.

    " Orbán kapitalista demokrácia felfogása szignifikánsan eltér az atlanti régióban uralkodó liberális modelltől, amely a spekuláns tőke kontroll nélküli szabad mozgását preferálja, és eljelentékteleníti az értékteremtő munkát."
    Erősen eltér, mert nyugaton legalább sokaknak adnak esélyt a megélhetésre, a boldogulásra, a fidesz kormány azonban nem, ezek mindent elvesznek az emberektől, hogy egy maroknyi csoport, a fidesz klientetúra jól éljen.

    " Egy kis/közepes ország vezetőjeként olyan dolgokat mondott ki elsőként, amelyek az európai politikai felvilágban ma még "politikailag inkorrekt"-nek, tabunak számítanak, illetve a tőkének lekötelezett politikai felvilág egzisztenciális okokból agyonhallgat "
    Nem, hülyeségeket mondott és hazug, másokat átverő módon cselekedett. Aztán most meg úgy tesz, mintha mi sem történt volna és ismét habozás nélkül aláír mindent.

    " Azon kevés uniós ország közé tartozunk, akik egyensúly közelébe hozták a költségvetésüket, de Orbán durván sértette a bankokrácia érdekeit, kihívta a haragjukat, és elkezdődött a megleckéztetése. "
    Képzeljük el, hogyha a bankbetéteket is einstandolta volna, mekkora költségvetési pozitivumot ért volna el, olyan amilyet még Kina sem produkált még fénykorában sem. Ez azonban nem díjazandó cselekedet, már csak azért sem, mert koldusbotra juttatná az állampolgárait. Persze ezt enélkül is fokozatosan meg fogja tenni, ha még sokáig lesz lehetősége kormányozni.

    " Orbán egyelőre megakadt a torkukon, a szinte példa nélküli 2/3-a ingerli őket, nem tudják belső kompromisszumokba kényszeríteni, és nem bocsátják meg neki, hogy él a 2/3-ával."
    Orbán már bukott vezető, csak még egy kicsit várni kell arra, hogy ez a gyakorlatban is megtörténjen.

    És így lehetne folytatni tovább az alábbi propagandisztikus szóömlengésre a válaszokat.

    VálaszTörlés
  6. Az igazság napja

    Az igazság napja jött el a közszférában dolgozóknak, azoknak, akik a héten megkapták a fizetésüket. Ekkor szembesültek ugyanis a kormány adócsökkentési, a reálkereset megőrzését szent esküvel biztosított ígéreteinek valóságtartalmával.
    Sokan - az 5%-osra tervezet infláció mellett- nettóban több ezer forinttal kevesebbet vihettek haza. Az ő „bűnük” csupán az volt, hogy vagy nem kapták meg a kódfejtő programot a kormányrendelet helyes értelmezéséhez, vagy az életük párja a versenyszférában dolgozik és ezt becsületesen be is vallották. A munka becsületét hirdető kormány - a kizárólag versenyszférában dolgozókkal ellentétben - számukra nem biztosítja a nettó bérpozíció megőrzését.

    Az igazság napja jött el a BKV-dolgozók számára is, hiszen meglepetéssel értesültek arról, hogy béreik szinten tartásához szükséges kompenzációt, kiegészítést, csak akkor kapják majd meg, ha a cég anyagi helyzete ezt megengedi. Ismerve a BKV elmúlt 21 éves történetét, matuzsálem korukig erre türelmesen várhatnak.

    Az igazság napja jött el a gyesen-gyeden lévő kismamák számra is, hiszen most jöhettek rá, hogy a családtámogató kormány kifelejtette őket a bérkompenzációból. Persze, ez egyáltalán nem meglepő fejlemény a nem megfelelően előkészített törvény dömping miatt. Az utólagos kompenzációs lehetőségekről szóló kormányrendelet ugyanis csak most jelent meg.

    Az igazság napja jött el a MALÉV dolgozói számára is. A bedöntött légitársaságnál ugyanis több mint 1000 embert érintő létszámleépítés lesz, nem beszélve a társult vállalkozások több ezres munkavállalói tömegeiről. Ők most szembesülhetnek azzal, hogy mit is jelent nekünk az Unió, és vele az Európai Bíróság döntése a cég állítólagosan jogtalan állami támogatásáról. Valószínűleg kevesen gondolják most közülük, hogy jó ötlet volt annak idején az Unióba történő belépésünk. Győztesei azonban máris akadnak a magyarországi munkanélküliség növekedésének, ezek pedig nem mások, mint a minimális szolgáltatásokat, nem igazán olcsón nyújtó külföldi tulajdonú fapados légitársaságok.

    Nem mellékesen, a Malév csődjével a turizmussal foglalkozó vállalkozásoknak és munkavállalóiknak is eljött az igazság napja, akik még bíztak az magyarországi idegenforgalom fellendítésének ígéretében.

    Február elején az igazság napja jött el a közfoglalkoztatás nyomorúságos bérei ellenére is dolgozni akaró álláskeresőknek, akik bíztak a Start-közmunkaprogramok idei elindulásában. Ők a közmunkaprogramok óriási sikeréről szóló kormányzati propaganda ellenére is hűlt helyét találják a közmunkának.

    A legközelebbi választásokon pedig - remélhetőleg - a jelenlegi hatalom birtokosai számára is eljön az igazság napja.

    Bertha Szilvia

    VálaszTörlés
  7. Az, hogy a fidesz kormány semmivel sem különb vagy másabb, mint dícstelen elődje, azt az alábbi videó is bizonyítja. Figyeljük csak 4:35-től.

    VálaszTörlés
  8. Szerinted jobban járna az ország azzal, ha most hirtelenjében lemondana az Orbán-kabinet?
    Ki vállalta volna fel a Gyurcsány-Bajnai éra utáni helyzetet? Ki volna ma alkalmas átvenni az irányítást?
    - Esetleg egy katonai jhunta "ideiglenesen".

    VálaszTörlés
  9. Ne mondj már ekkora butaságot. Csak a fidesz-ben kapásból tudnék mondani 2-3 olyan nevet, akik Orbánnál alkalmasabbak lettek volna, lennének az ország vezetésére. De mint már mondtam, először is rajtunk, választópolgárokon múlt, múlik minden. Ha a 2010-es választások során nem juttatjuk, juttatjátok a fidesz-t 2/3-os győzelemre, akkor most minden másként lenne. Ne tetézzétek az akkori hibát egy újabbal, Orbán "felkenésével".

    VálaszTörlés
  10. Igen, ez jó jel. Jöhetnek az Országos Takarék Pénztár után az idegen bankok is szép sorjában.

    VálaszTörlés
  11. Miután a dilettáns kormányzás következtében az ország sokkal rosszabb helyzetbe került, mint amiben 2010-ben volt, ne csodálkozz azon, hogy mindenki játékszere lettünk. Mert ugye a kormány háborút hirdetett, de azt legalább Raimondo Montecuccolli óta tudni illik, hogy "A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz". Így ha van pénz, akkor azt nem szabad elszórni, ha meg nincs akkor meg őrültség belekezdeni, mert mindkét esetben az eredmény csak vereség lehet. Szerinted az Orbán kormányra melyik igaz?

    VálaszTörlés