Blogarchívum

2012. január 12., csütörtök

MNO:Az MSZP szembemegy európai elvtársaival

2012. január 12., csütörtök 11:18

Egyre kevesebbet hivatkozik az MSZP fázó gyerekekre. Ezzel szemben gazdasági szakpolitikusuk a nehéz időket élő Európáról értekezik, a DK potentátjával párhuzamosan aggódik az IMF számára oly' kedves jegybanki függetlenségért. Szociális érzékenységüket egyszer már sutba dobták a közelmúltban, meg is fizették már ennek a politikai árát, és most is okozhat súrlódásokat mindez.

„Figyelmeztető üzenet, hogy a hitelprogramot előkészítő tárgyalások nem folytatódhatnak mindaddig, amíg a magyar kormány nem jelzi, hogy a leginkább szigorú gazdaságpolitikai felülvizsgálatot jelentő készenléti hitelprogramot szeretné igénybe venni” –

írja honlapján Józsa István, az MSZP politikusa. A gazdasági kérdésekben önmagát egyre többször exponáló honatyától a szigorú gazdaságpolitika ilyesfajta szorgalmazása nem meglepő, hiszen Józsa többször is hivatkozott már sikersztoriként a magyar közéletbe nemrég visszajelentkező Bajnai Gordon, gyakorlatilag IMF-diktátumokat végrehajtó kormányzására. A képviselő máskor pedig arról szólt, hogy Orbán Viktor miatt nem kapunk segítséget az Európai Uniótól és az IMF-től. „Tudomásul kell venni, hogy Európa is nehéz időket él, és nem a harc, hanem az összefogás segíthet az unión belül is” – mondta Józsa,(???) aki reménykedik abban, hogy az ingyenebédet elutasító Simornak sikerült meggyőzni a miniszterelnököt arról, hogy „tőkés gazdaságot nem lehet pénz nélkül működtetni”. A távirati iroda tudósításából kiderül: Józsa úgy sejti, hogy az EU-val és az IMF delegációjával folytatott tárgyalások közül az unióval lesz nehezebb dolgunk, hiszen Nemzetközi Valutaalap csak gyakorlati gazdasági követelésekkel áll hazánk elé.

Ám a szocialisták nem rég még pont azt ünnepelték, hogy megszabadultak a soraikba befurakodó „szigorú gazdaságpolitikát” követelő neoliberalizmustól. Ez a gazdasági, politikai irányzat ugyanis nem teszi lehetővé a szocialistáknak azt, hogy azokat az inaktív rétegeket támogassák állami forrásból, akiktől rendre a legtöbb szavazatot kapják. Éppen ezért ahogy az utódpártból Gyurcsány Ferenc harmadik utas platformja önálló életre kelt, egyből klasszikus baloldali érvelésbe kezdtek az MSZP háza táján, amelyre számos példát gyűjtöttünk össze az alábbiakban.

Az exszocialista nyugatosok pedig rendre piacpártiságukat hangoztatják,

Vadai Ágnes például az úgynevezett plázastop – vagyis hogy 2014-ig építési tilalom lép érvénybe a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi egységekre – kapcsán a versenyhivatalhoz rohant.

Bauer Tamás DK-alelnök, korábbi SZDSZ-es politikus pedig az MNB függetlenségét védelmezte volna meg egy tavasszal tartandó népszavazással. (Józsa István amúgy Bauer sajtótájékoztatójával pontosan egy időben, rendkívüli parlamenti ülésen vonta volna vissza a jegybanktörvényt.)

A nemzetközi bal bögye

Ez és a már említett szigorúbb költségvetési politika is szerepel a valutaalap kiszivárgott kívánságlistáján, ahogy például az

„ad hoc gazdaságpolitikai intézkedések beszüntetése”, valamint

a „bank- és ágazati különadók jelentős mérséklése, kivezetése” is.

Utóbbi kapcsán azonban meg kell jegyezni: a multik, a bankok, a spekulánsok és úgy en bloc a pénzvilág újra bekerült a nemzetközi baloldal bögyébe. Erről maga Kovács László, az MSZP rutinos, egykori szakpolitikusa is beszámolt a Jókai utcában, amikor a pártcsalád nemzetközi rendezvényéről hozott hírt.

„Kovács tolmácsolta az európai szocialisták azon állásfoglalását is, hogy a pénzpiacok nem uralhatják a társadalmat, szolgálniuk kell azt, és támogatják egy független európai hitelminősítő felállítását is, és általában erősíteni kívánják a demokratikus kontrollt” – írtuk akkor a sajtótájékoztatóról.

Nem volt ez azonban annyira meglepő üzenet: nemcsak amiatt, hogy ezeket akkor fogalmazták meg, amikor a José Luis Rodríguez Zapatero, talán az utolsó blairista, harmadikutas, neoliberalizmussal kacérkodó európai kormányfő rútul megbukott a spanyolországi választásokon. Nem sokkal Kovács tájékoztatója előtt tartották meg az MSZP kongresszusát, ahol Martin Schulcz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője arról beszélt, hogy a pártnak szem előtt kell tartania a szociális igazságosságot és a méltó megélhetést biztosító béreket. Megfogalmazta „elvtársainak és elvtársnőinek”, hogy „küzdenünk kell néhány törpecsoport által irányított, kontrollálatlan spekuláció ellen, az ellen a fanatikus piaci radikalizmus ellen, amelyet nemcsak a ti országotokban, hanem egész Európában átélünk”, mellesleg pedig megdöbbentette, hogy egy korábbi miniszterelnöke pedig elhagyta őket, aztán hosszan szidta Gyurcsányt.

Maga a kongresszus egyébként betetőzése volt annak a ma már egyébként elhanyagolt szocialista gyakorlatnak, hogy a párt politikusai éhező és fázó gyerekekkel jöjjenek elő a gazdagoknak kedvező orbáni világ kapcsán. Mesterházy Attila elnök és frakcióvezető például felháborítónak nevezte, hogy a

„21. században gyermekek fáznak az iskolában, miközben idióta festményekre, zongorára, stadionokra költenek milliókat”.

Mit szól ehhez Kertész Ákos?

A régi-új neoliberális iránnyal azonban nemcsak a pártcsaládban hozhatja magát kellemetlen helyzetbe a nemzetközi hangokra egyébként rendkívül érzékeny MSZP, hanem vélt és remélt magyarországi szövetségeseikkel szemben is. Vegyük például az LMP-t, amellyel Facebook-nyelven szólva jelenleg „bonyolult” kapcsolati státuszban állnak. „A stabilitási törvény megköti a következő parlamenti többség kezét, hiszen hiába akarnak a választók progresszív adórendszert vagy a családtámogatási rendszeren változtatni, a családi adókedvezmény helyett a családi pótlék emelésével támogatni a családokat, a kormánytöbbség nem lesz abban a helyzetben, hogy kormányozni tudjon”nyilatkozta a hírTV Versus című műsorában Karácsony Gergely, az LMP országgyűlési képviselője. Szigorú gazdaságpolitikával ez aligha kivitelezhető, ahogyan az MSZP-székházban előadó Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnökének vágyálma, a korkedvezményes nyugdíj sem lehet már alku tárgya az IMF feltételei mellett. A szocialisták holdudvarában egyébként másnak is lehetnek még bajai az IMF-stréberként újra felbukkanó Bajnai Gordonnal: a genetikázós cikkével hatalmas botrányt kiváltó Kertész Ákos író például azt mondta róla a Dob Köztársaság rendezvényén: „szőrösszívű kapitalista volt, aki miatt emberek lettek öngyilkosok. Sokat is írtam ellene, míg miniszterelnök volt”.

Ezek után aligha csoda, hogy Bíró Nagy András, a Policy Solutions elemzője nemrég beszámolt egy olyan közelmúltbeli felmérésről, amely bemutatta: a közvélemény szerint

a baloldaliság sokkal jobban jelen volt Vonáék pártjában, mint az MSZP-ben.

A választók pedig a „kiket képvisel az MSZP?” kérdésre azt válaszolták, hogy az elitet, az értelmiséget, illetve a kisebbséget, a legkevésbé pedig a bérből és fizetésből élőket, a fiatalokat és a szegényeket.

3 megjegyzés :

  1. " Szociális érzékenységüket egyszer már sutba dobták a közelmúltban, meg is fizették már ennek a politikai árát " (mármint az MSZP)

    A kérdés persze, hogy a mostani kormánypártok szociálisan mennyivel érzékenyebbek? Szerintem egyik kutya másik eb, így bagoly mondja verébnek.

    VálaszTörlés
  2. Úgy-úgy, pecás: mosógépbe hányni a politikai fehér mellényt a vörös nyakkendövel, aztán látjuk, milyen színt öltenek.

    VálaszTörlés
  3. Ballib és jobblib, ugyan ütik-verik egymást a hatalomért, de secko jedno.

    VálaszTörlés