Blogarchívum

2012. január 6., péntek

Hiteltelenné válnak a hitelminősítők ?

MNO  - Leminősítés

Miért lépett előbb a Fitch? + Videó

2012. január 06., péntek 15:37

Minél előbb meg kell állapodnia a kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal a gazdasági stabilizáció érdekében – mondta el az MNO-nak Suppan Gergely a Fitch pénteki leminősítése kapcsán. Giró-Szász András meglepőnek, az NGM megalapozatlannak tartja a leminősítést.

A Fitch pontosan egy hónappal ezelőtt még azt mondta, az IMF-tárgyalások végéig nem változtat Magyarország besorolásán. A hitelminősítő annak ellenére döntött a leminősítés mellett, hogy a kormány csütörtökön és pénteken is biztosította a piacot a mielőbbi megállapodás szándékáról.

VIDEO:   http://apps4.trilobita.hu/mch3_media/static/01/player/MediaPlayer.swf?code=jf7j45

A Hír TV-nek Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője azt mondta, hogy azért léphetett a Fitch, mert úgy érzik, hogy már megvalósultak azok a negatív feltételek, amelyek a leminősítéshez szükségesek.(sic!) Ilyen például a forint történelmi mélypontja, a jelentés továbbá külön kiemeli az unortodox gazdaságpolitikai lépéseket – tette hozzá. A szakértő ugyanakkor kiemelte, hogy a mostani leminősítés már nem rengette meg hazánkat, ezt bizonyítja a forint és a BÉT jó teljesítménye.

Az eurót délután négy órakor 316,20 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a csütörtök délutáni 320,54 forint után.

Nem volt váratlan

A kormány vélhetően tudott a leminősítésről, semmiképpen sem volt váratlan, annak ellenére sem, hogy korábban megígérték, hogy megvárják az IMF-tárgyalások végét – hangsúlyozta lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakértő szerint a Fitch kiemeli, hogy rövid távon finanszírozható az ország, de hosszú távon kockázatokat lát. További probléma, hogy a mostani adósságfokozatunk is negatív kilátás alatt van, így újabb leminősítések jöhetnek – tette hozzá. Suppan rámutatott arra, hogy minél előbb meg kell állapodnia a kabinetnek a valutaalappal, hogy elinduljunk a stabilizáció irányába, ami erősebb forintot és alacsonyabb kamatfelárat jelenthet.

Háromból három

Mint arról beszámoltunk, pénteken megvonta a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól a Fitch Ratings. A cég által Londonban bejelentett lépés nyomán a magyar szuverén adósbesorolást a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő egyaránt a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartja nyilván: a múlt év végén a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

Giró-Szász: Meglepő

Giró-Szász András kormányszóvivő a bankbetétek biztonságáról tartott sajtótájékoztatón a Fitch döntését illető kérdésre azt mondta: a kormány azt meglepőnek tartja, hiszen éppen az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben 8 forinttal erősödött,

és Magyarország CDS-felára (a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása) 70 bázispontnyit javult.

A kormányszóvivő ugyanakkor emlékeztetett, hogy a piacok már korábban beárazták a harmadik leminősítést.

NGM: megalapozatlan

Megalapozatlan volt a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Fitch Ratings döntése, amellyel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot. A tárca pénteki közleménye szerint a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható, egyebek mellett azért sem, mert a jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet.

A közleményben kiemelik azt is, hogy

  • Magyarország fundamentumai szilárdak, és
  • gazdasági helyzete stabil, az ország az Európai Unió által is visszaigazoltan
  • 3 százalék alatt tudja tartani a 2012-es költségvetési hiányt,
  • miközben a külső egyensúly folyamatosan javul.
  • Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország,
  • amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege.
  • A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni, ezért
  • nincs veszélyben az államadósság finanszírozása - teszik hozzá.


Szintén a Fitch-döntés megalapozatlanságát támasztja alá a tárca közleménye szerint, hogy

  • az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek. Hozzáteszik, hogy a kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.
A londoni piacon nem mozdult érdemben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása  az után, hogy pénteken a Fitch Ratings megvonta a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői az MTI-nek a Fitch bejelentése után elmondták, hogy a magyar kormánykötvény-adósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a pénteki késői jegyzésben 696 bázispont környékén mozgott az előző esti 735 bázispontos záró után.


14 megjegyzés :

  1. Egyelőre csak mi látjuk kárát, annak, hogy a hitelminősítők nem egzakt tények és számadatok alapján minősítenek országokat, hanem tisztán hangulati elemek alapján. Ha csalja őket az élettársuk, bánatukban negatív minősítést adnak annak, akit nem szeretnek. Mivel Magyarország nem világhatalom, velünk lehet packázni, de végül a kutya sem fogja komolyan venni a véleményüket, ha az kiszámíthatatlan, tudománytalan. Végül elmehetnek rikkancsnak,.

    VálaszTörlés
  2. Az MNO politikai-gazdasági cikkeiből manapság nem ajánlatos tájékozódni.

    Először is egyetlen leminősítés sem lehet váratlan, meglepő, de még várható sem, mert a hitelminősítők legalább egy héttel az általuk elhatározott leminősítés előtt hivatalos úton értesítik az érintett ország vezetőjét szándékukról.

    Másodszor a leminősítésre azért került sor még a remélt IMF-EU tárgyalások előtt és nem mint ahogy azt az eredménytől függően tervezték, mert a kormány hozzáállása miatt (több általuk kifogásolt törvényt az előzetes figyelmeztetések ellenére év végén áterőltettek a fidesz-hengerrel a parlamenten) nem látnak esélyt a megegyezésre, a gyorsra meg pláne nem.

    Az Orbán kormány dilettáns, az emberek oldalán spóroló, más oldalon viszont költekező gazdaságpoltikája miatt került az ország ebbe a nehéz helyzetbe.

    Hazudozással csak itthon lehet szembeköpni az embereket, külföldön viszont ez a stilus nem nyerő.

    Abban igazad van, hogy mindennek az emberek fogják meginni a levét.

    VálaszTörlés
  3. Csakhogy az IMF a szociális kiadások - így a nyugdíjak- csökkentését követeli, beleszól a tömegközlekedés kérdéseibe, olyan általános megszorításokat követel, amilyenek miatt a többség megútálta a gyurcsány-rezsimet. Ha az Orbán-kormány beleegyezik az IMF követelésekbe, abba bukhat bele, ha elutasítja, akkor a bankárkaszt nullázza le az országot. Magyarán: csak a halálnemek közt választhatunk szabadon. :-((
    Nem jönnek ide befektetők? - Hát maradjanak, ahol vannak. Ha túléljük, legalább megtanulunk a saját erőforrásainkra számítani. Az IMF követelései értelmezhetetlenek, helyenként egyenesen tájékozatlanságról tanuskodnak, és képtelenség tárgyalási alapnak tekinteni olyasmit, ami egy állam végvesztét vetíti előre.

    VálaszTörlés
  4. A vesztünket akarják?!
    - Ahhoz nem kell idáig utazni. Maradjanak, ahol vannak!

    VálaszTörlés
  5. Magyarország gazdaságát olyan mértékben leépítették, hogy képtelenek vagyunk saját magunk ellátására. Ezért mi nem tudunk úgy bezárkózni, mint pl. Belarusz. Meg ahhoz, hogy ezt megtehessük, egy nagyhatalomnak mögöttünk kellene állnia, mint Belarusz esetében Oroszo. Mögöttünk azonban nem áll senki. Tettünk róla.
    Az IMF hitelt, feltételek nélkül, csak stabil államoknak ad, olyanoknak, amelyek képesek a piacról is finanszirozni államháztartásukat. Ez esetünkben már egy ideje nem áll fenn. Ugyanakkor az IMF ugyan feltételekkel, de alacsonyabb kamatra ad hitelt, mint a szabadpiacok. A lényeg azonban, hogy azok az országok kerülnek olyan nehéz helyzetbe, hogy IMF-hez kell fordulniuk, amelyek rém rosszul gazdálkodtak. Ez történt velünk is. Most már számunkra sincs más út, mint az IMF diktátumok elfogadása. A tanulság, jól kell gazdálkodni. Akkor is, ha nem áll mögöttünk cerberuszként az IMF vagy más szervezet.
    Tévedés azt gondolni és félrevezetés azt mondani, hogy az IMF tájékozatlan lenne, hiszen a legjobb magyar pénzügy-gazdasági szakemberek is megtalálhatóak soraikban.

    VálaszTörlés
  6. Fordítva ülsz a lovon, mert nem ők akarnak hitelt adni, hanem mi akarunk hitelt felvenni.

    VálaszTörlés
  7. Akkor tényleg fordítva ülök a lovon. Úgy tudtam, hogy igazából nem is akarunk hitelt felvenni, hanem ránk akarnak oktrojálni egy készenléti hitelt, aminek egy részét azonnal le kéne hívni, és nyomban meg is kéne kezdeni a törlesztését. Ezzel szemben a kormány csak egy biztonsági tartalékot akarna letétben tudni - amit csak szükség esetén kéne igénybe venni.

    VálaszTörlés
  8. Ez igaz. Nagy mértékben az ország stratégiai kincseinek gyárainak, termőterületének stb. "rokoni" áron történt elfecsérlésének eredményeként. Ebbe nem az Orbán-kormánynak kéne, belebuknia.

    VálaszTörlés
  9. Lucifer sem az ostobaságáról nevezetes.

    VálaszTörlés
  10. Felelőtlenül gazdálkodó országoknak az IMF nem ad elővigyázatossági hitelt, hiába is szeretnék. Ez nem szerelem, hanem bizalom kérdése. A bizalom alapja pedig a felelős gazdálkodás. Ezt egy valamirevaló pénzügyi-közgazdasági szakembernek tudni kell, így Matolcsynak is (persze ő nem tehet mást, mint amit a korlátolt főnöke elvár tőle).

    VálaszTörlés
  11. Az Orbán kormány jó lehetőségekkel indult, amit azonban felelőtlen gazdálkodása miatt gyorsan negatívba dolgozott. Megint csak ismételni tudom magam:
    1. Gyurcsányék által 2008-ban felvett IMF hitel utolsó 5 milliárd eurója (1.125 milliárd forint), 2. A bankadó és a válságadó jó intézkedés volt, a chipsadót azonban a fideszes mamelukok már félresiklatták. 3. MNYP pénzek lenyúlása (ez akár kedvező fogadtatású is lehetett volna, ha azokat továbbra is egyéni számlákon tartanák nyilván, így azonban lopás). 4. Az 1 kulcsos SZJA bevezetésével komoly pénz esett ki a költségvetésből (ez azért felháborító, mert a gazdagok zsebét tömték vele, a szegények kárára).
    Ezek a pénzek soha vissza nem térő lehetőséget nyújtottak. Ezeket a pénzeket azonban a kormány elherdálta. Ebbe bukhat bele a kormány.

    Aztán ott volt a Jobbik által szorgalmazott lehetőség is, az államadósság újratárgyalása (új kormány, mindent ráfoghat az előzőre, új lappal indulhatna).

    VálaszTörlés
  12. Pecás, elsö mondataidra azonnali ellenérvek hököltek föl bennem. A másodikra gépelésbe kezdtem. A sokadikra csak annyit mondok: érvek helyett selyemzsinór az olyan hazug hazaáruló nyakába, mint amilyet édesanyád a világra hozott: a tiédre.

    Jelentéktelen epehányásod teljesen érdektelenné vált a Multin, te már csak önmagad eródálódott, recsegö hanglemeze vagy, akinek helye nem lenne ilyen szent oldalakon, mint Ólevenduláé: egy tiszta forrást ciánozol. Legalább sokan olvasva vegytiszta analízisét veszik annak a hazaárulásodnak, amely pusztítóbb a 133 napos dicsö Tanácsköztársaságnál.
    Radai sírod a Radványi erdöben megásva.

    VálaszTörlés
  13. Látom visszatért a szinvonaltalanság és az alpáriasság.

    Egy hazáját érdekből elhagyó és ezt a helyzetet ma is élvező disszidens ne akarjon kioktatni olyanokat, akik végig becsületesen kitartottak, dolgoztak az ország és honfitársaik boldogulása, megújítása érdekében.
    Úgy is mondhatnám, nehogy már a nyúl vigye a puskát.

    VálaszTörlés
  14. Kedves olevendula, én a saját lapomon nem engedem meg, hogy bárki anyázzon és hazaárulózzon. Azért teszem ezt, mert szerintem ilyen hangnem nem engedhető meg. Úgy vélem ezzel egyáltalán nem vagyok egyedül. Döntsd el, hogy fontos-e neked a blogod színvonala, vagy teret engedsz a dajcstomis stilusnak?

    VálaszTörlés