Blogarchívum

2012. január 6., péntek

Az író beolvas az Orbánt kritizálóknak

The Telegraph
MNO

2012. január 06., péntek 13:25

Akármennyire is utálják Orbán Viktort, ő az egyetlen politikus Magyarországon, akinek hitele van – írja a The Telegraph című brit napilapban Tibor Fischer író. A magyar származású művész már az EU-elnökségünk ideje alatt, a médiatörvény körül kialakult hisztériában is árnyaltan tudott fogalmazni hazánkról a Standpoint című politikai-kulturális folyóiratban.

A béka segge alatt című regény szerzője azzal az anekdotával kezdi írását, hogy 1989-ben Budapestre utazott vissza Orbán Viktorral egy Ladában, mikor egy szovjet katona akarta megállítani őket, ám továbbhajtottak, mire a katona beugrott az út menti bokorba. „Csak azt akarta, hogy vegyünk neki vodkát” – válaszolta Fischernek Orbán arra a kérdésre, hogy mik is lehettek a közlegény szándékai. Orbán habitusa nem sokat változott – teszi hozzá az író. Röviden összegzi, hogy a rendkívüli felhatalmazással bíró Fidesz által támogatott kormány ugyan valóban tesz és mond „nonszensz” dolgokat, de szerinte Nagy-Britanniának is megvannak a hasonló humbugjai. Leszögezi továbbá, hogy a következőket nem azért írja, hogy megvédje Orbán politikáját, hanem mert magyar származásúként elege van abból az arroganciából és tudatlanságból, ami árad országunk felé.

Fischer ironikusan megjegyzi, hogy senkit nem érdekelne egy olyan cím, hogy „Választás egy kis országban”, vagy „Új alkotmánya van a miniállamnak”, ezért muszáj két dologgal foglalkoznia Magyarország kapcsán: az egyik ilyen a szélsőjobb felemelkedése („amely persze egész életemben, mindig emelkedőben volt” – veti közbe az író), a másik pedig a „veszélyeztetett demokrácia”. „Olyan ez, mint David Cameron brit miniszterelnököt hibáztatni a British National Party előretöréséért”, fordítja meg a képletet Fischer annak kapcsán, hogy folyamatosan összekeverik vagy összemossák a Jobbikot a Fidesszel, „amelynek mellesleg három roma parlamenti képviselője van”.

Gátló nélküli sárdobálás

Az „ellenzék gátlás nélküli sárdobálását” pedig annak tudja be a regényíró, hogy nincs más út előttük: nem elég, hogy az Országgyűlésben is alig láthatók, még Orbán népszerűségének sem jutnak a közelébe – írja. „Két év kemény megszorítás után” a Fidesz rendre a közvélemény-kutatások élén végez, és „akármennyire is utálják Orbán Viktort, ő az egyetlen politikus Magyarországon, akinek hitele van” – áll a cikkben. „Természetesen Magyarországnak rengeteg problémája van, társadalmi, gazdasági egyaránt, de ezek közül kevésről tehet a 2010 áprilisában megválasztott Orbán Viktor.” Fischer szerint a miniszterelnök nem tett mást, mint vitatkozni mert az IMF-fel és az EU-val, amely kérdésben lehet, hogy meggondolatlan, de semmi esetre sem demokráciaellenes, és az unió sem hivatkozhat arra, hogy volna egy pénzügyi zsenije.

A kormányfőt pedig az író szerint egyszerre jellemzi a németesség, a rendszeretet és a fenegyerekség. „Ahogy a fociban is: hiába van az edzőnek szokatlan ötlete vagy csapata, igazából az eredmény számít. Ha Orbán kihúzza Magyarországot ebből a kátyúból, akkor ő lehet a következő 150 év legnagyobb magyar politikusa, ha pedig nem, akkor a süllyesztőbe kerül.”


19 megjegyzés :

  1. Ez a felkért hozzászólás esete. Számos ilyen jelent meg már a MNO lapjain. Sajnálatos, hogy még terjesztik is.

    Ugyanis az emberek és a külföldiek által kifogásolt intézkedések többsége, úgymint új Alkotmány, választási törvény, médiatörvény, SZJA bebetonozása, ügyészségi, birósági reform, adatvédelmi biztosi rendszer átalakítása, MNB-PSZÁF összevonása, stb. egyáltalán nem voltak szükségesek a "gazdasági szabadságharchoz". Így a kormány hamis küldetéstudata, dilettantizmusa, görcsös hatalomvágya, dölyfössége, és kapzsisága miatt saját maga sírásója lett.

    Az meg, hogy a Jobbikot sokszor összemossák a fidesszel, inkább az előbbinek hátrányos.

    VálaszTörlés
  2. Az új alaptörvény szerint a termőterületeket nem lehet (plaza)építési területté átsorolni, csak úgy minden szíre-szóra. Ha mégis megtörténik, komoly adóterhek mellett lehet tovább adni, és elmarad a busás haszon.
    Az nem nagy baj, ha a "szocalizmusból" ittragadt ügyészek és bírák végre megkezdhetik jól kiérdemelt nyugdíjas éveiket. Ez éppen a "gazdasági szabadságharc" egyik szükséges lépése, mert valahogyan fel kell gyorsítani a korrupciós, hatalmi visszaéléses ügyek menetét. Máskülönben a terhelt előbb hal meg végelgyengülésben, mint ahogy ítélet születne...
    Lásd, Demszky még így is szent tehénnek (vagy minek) számít az elmúlt 20 év történetében.
    A választási törvény módosításáért én sem tapsolok, mert elvileg több szavazásra jogosult fog kevesebb választható személyre voksolni.
    Egyetlen perc örömnél nem jelentene többet a jelenlegi kormány bukása, mert nem jönne jobb. Idegen érdekeket kiszolgáló "szakértői" lakájkormány? - Kösz, köszike, de nem... Azt már ismerjük, Horn Gyula nevével fémjelezve.
    Szerintem manapság kormányon lenni... hát... nem egy jutalomutazás. No, persze, korábban nem kellett volna feladni Magyarország önálló jogállását.

    VálaszTörlés
  3. Ez igaz.
    - Ami a felkért cikkírást illeti: Hát édes istenem... EGY ilyen is akadt, a tucatnyi gyalázkodó, rosszhiszemű, hitelrontó, vagy "csak" tévedésen alapuló hányadékok között.

    VálaszTörlés
  4. " Az új alaptörvény szerint a termőterületeket nem lehet (plaza)építési területté átsorolni, csak úgy minden szíre-szóra. Ha mégis megtörténik, komoly adóterhek mellett lehet tovább adni, és elmarad a busás haszon.
    Az nem nagy baj, ha a "szocalizmusból" ittragadt ügyészek és bírák végre megkezdhetik jól kiérdemelt nyugdíjas éveiket. Ez éppen a "gazdasági szabadságharc" egyik szükséges lépése, mert valahogyan fel kell gyorsítani a korrupciós, hatalmi visszaéléses ügyek menetét. Máskülönben a terhelt előbb hal meg végelgyengülésben, mint ahogy ítélet születne...
    Lásd, Demszky még így is szent tehénnek (vagy minek) számít az elmúlt 20 év történetében. "

    Önmagában nem azzal van baj, hogy új alkotmányt fabrikáltak, hanem annak tartalmával. Egyébként is, amiket felsoroltál és még jópár, normál törvényekkel is elintézhető lett volna.

    VálaszTörlés
  5. " Egyetlen perc örömnél nem jelentene többet a jelenlegi kormány bukása, mert nem jönne jobb. Idegen érdekeket kiszolgáló "szakértői" lakájkormány? - Kösz, köszike, de nem... Azt már ismerjük, Horn Gyula nevével fémjelezve.
    Szerintem manapság kormányon lenni... hát... nem egy jutalomutazás. No, persze, korábban nem kellett volna feladni Magyarország önálló jogállását. "

    Ez még nem azt jelenti, hogy egy kormánynak további koporsószegeket kell verni a már úgyis szilárdan rögzített fedélre.
    Másrészt hibás felfogás, olyan kádárizmus izű, hogy úgysem jön jobb. Szerintem jöhet.

    VálaszTörlés
  6. Nem lehet azt mondani, hogy minden cikk rosszhiszemű stb., sőt, inkább a semlegesek és jóindulatúak vannak többségben. Azonban még a rosszindulatúakban is sok igazság fellelhető, legfeljebb némileg felnagyítva. Képtelenség azt hinni, hogy szinte az egész világ és a fél ország mind hülye, rosszindulatú, csak a fideszesek jók és okosak. Ez önmagában is beteges dolog, az önkritika teljes hiánya. Ezen sürgősen változtatni kellene, mert ennek semmi jó vége nem lesz.

    VálaszTörlés
  7. http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/az_europai_neppart_kihatral_orban_mogul/2257873/

    Az Európai Néppárt kihátrál Orbán mögül

    A médiatörvény idején a Néppárt védelmébe vette a Fideszt, ám most úgy tűnik, vége a türelemnek.

    2012.01.06. 22:09

    Nem fenyegette kizárással a Fideszt, de viszonylag határozottan hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét arra az Európai Néppárt két vezetője, hogy tartsa be az Európai Bizottság ajánlásait a kifogásolt törvények ügyében - írja az index.hu.

    „Az Európai Néppárt támogatni fogja a Bizottság ajánlásait, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljesen mértékben megfeleljen az európai uniós jognak" – írta közös közleményében Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, és Joseph Daul, a párt európai parlamenti frakcióvezetője.

    A héten az Európai Parlament három frakciója, a zöldek , a liberálisok és a szocialisták egymás után bejelentették, hogy az uniós alapszerződés hetedik cikkelye alapján kezdeményezik a Magyarország elleni uniós eljárás megindítását, és azt is felvetették, hogy az Európai Néppárt mozdítsa el Orbán Viktort a szervezet alelnöki posztjáról, és függessze fel a Fidesz tagságát. A Néppárt vezetése pénteken először szólalt meg a héten az ügyben.

    „Szükségtelen is mondani, hogy a Néppárt támogatni fogja az Európai Bizottság azon ajánlásait, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljes mértékben megfeleljen az európai uniós jognak" – írták. Ebben az értelemben bíznak benne, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szorosan együttműködik majd a Bizottság vezetésével, hogy biztosítsa, a jogszabályok megfelelnek az EU-s jognak, és – amennyiben szükséges – módosításokat tegyen.

    A Néppárt vezetőinek megszólalásának különös súlyt ad, hogy a párt egyik alelnöke Orbán Viktor, és amikor tavaly januárban a médiatörvény miatt a fél EP azon őrjöngött, hogy Magyarországon elkezdődött a diktatúra, akkor a Néppárt védelmébe vette a Fideszt, türelmet kértek. Az Indexnek az Európai Parlament munkáját ismerő brüsszeli források úgy vélték, a mostani nyilatkozat arra utal, hogy a Néppárt vezetése óvatosan elhatárolódik a Fidesztől.

    VálaszTörlés
  8. A rosszindulatú hülyék mennyiségéről külön el tudnék vitatkozni, de én elsősorban a hazámat védelmezem, és azon belül azt a kormányt, amelyik ÉRTE tesz, és nem ellene. Nem szoktam szembe állítani a Jobbikat a Fidesszel, de kíváncsi volnék azért, hogy szeretne-e Vona Gábor most miniszterelnök lenni?
    Gyurcsány persze "nagyon is", "de mennyire".

    VálaszTörlés
  9. Ha ez így van, gyávaságból jelest kapnak. Nem csodálkoznék, ez mintegy 500 év óta "haladó hagyomány" Európában. Nagyon szívesen beáldoznak minket, hogy a saját bőrüket mentsék.

    VálaszTörlés
  10. Szerintem ez nem "gyávaság", hanem eljött az az idő, amikor a védhetetlen már bajtársaisságból sem védhető.

    VálaszTörlés
  11. Jobb lenne leszállni a magas lóról, mert az elmúlt időszak azt mutatja, hogy semmit sem csinálnak jobban, mint az előző kormányok, még akkor sem, ha mindent nemzetiszín mázzal vonnak be. Ez utóbbival ugyan kellően sok embert el tudtak altatni, de egyre többen már ébredeznek.
    Azon meg teljesen felesleges lamentálni, hogy ki szeretne van nem szeretne miniszterelnök lenni. Lényegesebb az, hogy a mostani kormány távozása minden bizonnyal az ország érdekét szolgálná.

    VálaszTörlés
  12. Kedves mindannyiunk! Valószínű, évszázadok múltával is vannak, akik úgy látják, hogy ha Dobó István az egri várat feladja, valamilyen "nemesebb" érdeket szolgált volna. Volt neki épp elég ellensége, volt neki Hegedűs-e is. De...a jellemesség bizalmat gerjesztett tetteivel egy maroknyi EMBERBEN. Még Sárköziben is. Nem szállt le, hanem felült a lóra! :))

    VálaszTörlés
  13. " De...a jellemesség bizalmat gerjesztett tetteivel egy maroknyi EMBERBEN. "

    Jól mondod, jellemesség. Pont ez az, ami a legjobban kifogásolható Orbánban. Dobó István nem hazudozott össze-vissza, nem vezette félre a várvédőket, főleg nem vette el az emberek utolsó szelet kenyerét is és nem tartott abból lakomát a tiszteknek. Dobó István és tisztjei nem rombolták a várat, hanem építették-erősítették és minden szenvedésben osztoztak az egyszerű emberekkel. Ez az összehasonlítás Dobó Istvánra nézve több mint sértés.

    Aki viszont messze nem ilyen, az igenis gyorsan szálljon le a magas lóról, mert érdemtelen annak a posztnak a betöltésére, amelyre így-úgy-amúgy megválasztották.

    VálaszTörlés
  14. Ez egy agymosott fizetett se......gnyaló senkiházi- kintről könnyű pofázni!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  15. Tényleg.... Istenem, de szép is volna újra egy szoclib, vagy egy idegen "szakértő" kormány! :-S :-S
    Halászb. komám, ne menj el magad mellett!

    VálaszTörlés
  16. Egyetértek, Jancsi. ABBAN a Sárköziben bizalmat gerjesztett. :-)
    "Legyen inkább 100 oroszlán, mint 1000 nyúl". - Ámbár a hasonlat sántít, mert most éppen 100 nyúl vonyít ezer oroszlánnal szemben. :-)

    VálaszTörlés
  17. Milyen alapon állítod, hogy a mostani kormány lemondása/lemondatása vagy új, rendkivüli választás esetén egy szoclib kormány kerülne hatalomba ? Szerintem erre nagyon kevés esély van.

    Miből gondolod, hogy egy idegen "szakértő" kormány felállítására számításba vehető esély van ? S ha mégis felállna ilyen, akkor a fideszes többségű parlament hagyná szabadon kormányozni ? Szerintem ennek nincs semmilyen realitás alapja.

    Muszály neked a tényeket semmibevevő kormánypropaganda szintjére leereszkedned ?

    VálaszTörlés
  18. Miből gondolod, hogy ha valaki HOZZÁÉRTÉSSEL és VALÓBAN akar "gazdasági szabadságharcot" folytatni, akkor

    1. Seregnyi olyan komoly törvényt, közte az alkotmány áterőszakolását tartja a legfontosabbnak, amelyek egyáltalán nem szükségesek a "harchoz", annál inkább a saját hatalmuk bebetonozásához, fontosabb viszont, hogy ezekkel az EU-val feleslegesen összetűzésbe keveredjen ?
    (Mert azt mondanom sem kell, hogy Magyarország és az EU között nézeteltérések elsősorban politikai és nem gazdasági jellegűek.)

    2. A rendelkezésre álló és megteremtett jelentős pluszforrásokat (az éves költségvetés felére rugó) elherdálja, kiszolgáltatva ezzel magát, tulajdonképpen az országot az IMF-nek ?

    VálaszTörlés
  19. Egyáltalán miből gondolod, hogy valakitől is meg kellene védeni az országot?
    Ha van akitől meg kellene védeni, az saját magunk.
    Amit rosszul csináltunk/csinálunk, azt mind mi és nem mások csinálták/csinálják.
    Nemcsak az MSZP-SZDSZ-MDF-FKGP, hanem a fidesz és a KDNP is.

    VálaszTörlés