Blogarchívum

2011. november 12., szombat

Végre megújul a Várbazár

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/vegre-megujul-a-varbazar

Már jövő ősszel megkezdődhet a Várkert bazár felújítása. A vízhordó lépcső mellett mozgó járdát terveznek, amely összekapcsolja az eddig elszigetelt Várat a Duna-parttal. A pavilonsorban pedig műtermek, valamint éttermek és kávézók működnének.

MTI

“Harminc év lemaradásunk van: 1981-ben zárták be az ifi parkot, azóta nem történt semmi változtatás. Ez már az utolsó utáni pillanat, hogy megmentsük a végleges pusztulástól az épületegyüttest” – mondja Zumbok Ferenc miniszteri biztos.

A munkálatok egy része már tavasszal megkezdődött, eltávolították és összegyűjtötték az omladozó, életveszélyes darabokat az épület Lánchíd utca felőli frontjáról.

A vízhordó lépcső mellett mozgó járdát terveztek, amely összekapcsolja az eddig elszigetelt Várat a Duna-parttal. “Az egész bazár egy zárvány – ennek a szakasznak a megépítése azért fontos, hogy élő kapcsolat jöjjön létre a bazár és a Vár között. Ennek kapcsán elkészül majd egy “gyilokjáró”, amellyel körüljárható lesz a palota, így két dolgot oldunk meg egyszerre: körüljárható lesz a vár és összekötjük azt a Duna-parttal” – mondja Zumbok Ferenc.

A korábbi tervekben szereplő, 300 férőhelyes mélygarázs helyett egy kisebb, 130-140 gépkocsi befogadására alkalmas parkoló épül, valamint a – szintén a föld alatt elhelyezkedő – korábban 6000 négyzetméteresre tervezett, kulturális rendezvényeknek otthont adó multifunkciós teret is 1600 négyzetméteresre szűkítették.

A pavilonsort annak idején műtermeknek használták, a tervek szerint ezekből az egyenként 30 négyzetméteres, csaknem 8 méter belmagasságú helyiségekből néhányat – a hagyomány megőrzéseképpen – fiatal képzőművészeknek adnának ki ingyen használatra, a többi pavilonban pedig éttermek és kávézók működnek majd.

Az egykori ifi park helyére a “bakancsos turistákat” kiszolgáló sörsátrakat és olcsóbb éttermeket terveznek.

Megszületett a megállapodás arról is, hogy a testőrségi palota 2060 négyzetméterén az Iparművészeti Múzeum különleges gyűjteményei kapnak helyet: a világhírű török-oszmán szőnyegkollekciót, a múzeum Esterházy-kincseit, valamint a főúri és királyi porcelánokat lehet majd megtekinteni.

Kishajó-közlekedéssel szeretnék megoldani a pesti és a budai oldal összekapcsolását. A hajók a Vigadó térről indulva szállítanák a turistákat a budai oldalra, ahonnan a mozgó járda vagy a lépcső segítségével könnyedén és gyorsan megközelíthetővé válna a Vár.

A munkálatoknak 2014 márciusáig kellenek elkészülniük, 6,5 milliárd forintból

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése