Blogarchívum

2011. november 12., szombat

Szerda éji csoda: Jupiter

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szerda-eji-csoda-jupiter

Az elmúlt tizenkét év óta a legfényesebben tündökölt a bolygók királya, a Jupiter szerda éjszaka. Bár elég ködös volt az éjszaka, de talán voltak szerencsések, akik esetleg még fotóztak is és megosztják a képeket a I ♥ Magyarország Facebook oldalon. :)

MTI

Fotó: nasa.gov

Jupiter már napnyugta előtt kelt és az éjszaka nagy részében látszott. A briliánsként ragyogó égitest a Holdtól jobbra található. Fényessége -2,9 magnitúdó: ez a legnagyobb luminozitása 1999 óta.

A magnitúdó skála fordított, azaz minél kisebb a magnitúdó értéke, annál fényesebb az objektum. Szabad szemmel a 6,5 magnitúdónál fényesebb objektumokat lehet látni.

Fotó: nasa.gov

A hónap végére a Jupiter átmérője 49,5 ívmásodpercről 47,6 ívmásodpercre csökken. Jövő áprilisig hónapról hónapra haloványabb lesz, és egyre rövidebb ideig lesz látható az égbolton, míg “el nem tünteti” a Nap ragyogása.

Szerdán a Jupiter egyik oldalán sorakozott a négy legnagyobb holdja, az úgynevezett Galilei-holdak, amelyeket Galileo Galilei olasz csillagász fedezett fel 1610-ben. A holdak “párba állnak” – Io és Európa közelebb helyezkedik a bolygóhoz, míg a Ganimédesz és a Kallisztó távolabb.

Fotó: nasa.gov

A Jupiter a veszprémi Szent László-templom tornyának keresztje és a Hold között. Tizenkét év óta most látszik a legfényesebben a Jupiter.

MTI fotó: Nagy Lajos

A Naprendszer legnagyobb bolygója legközelebb 2023-ban lesz ilyen ragyogó a bolygók királya.

3 megjegyzés :

  1. Te is lattad?
    Ez is erdekes, koszonom hogy feltetted.

    VálaszTörlés
  2. Láttam én is. Rákattintottam a mobiltelefonnal, de hol van az a NASA műszereihez képest?! Fantasztikus ezüstkék fényben volt minden, mert épp telihold is volt.

    VálaszTörlés