Blogarchívum

2011. november 29., kedd

Halálos szélvihar tarol Észak-Európában (is)

http://www.hir24.hu/kulfold/2011/11/28/tombolo-szelviharok-eszak-europaban/
2011.11.28. 13:26

Halottak, eltűntek, közlekedési káosz és majdnem félmillió áram nélkül maradt ember a több országban is pusztító szélviharok miatt.

Halálos szélvihar tarol Észak-EurópábanSvédek széllel szemben. (AFP)

Az Európa északi területein tomboló szélviharok Norvégiában legalább két ember halálát okozták: egyiküket egy autóra dőlt fa ölte meg, a másik kishajójának elsüllyedésekor szenvedett halálos sérülést. Közben újraindították a keresést egy tévéstáb két tagja után, akiket egy tengerparti hullám sodort el az ország déli részén. A stáb egy harmadik tagja megmenekült, ő értesítette a hatóságokat. A régióban 20 méteres hullámok is voltak, ezért rendkívül csekély az esély arra, hogy élve találjanak rá a forgatócsoport két eltűnt tagjára.

Lengyelországban öten sérültek meg járművekre zuhant faágaktól, és sok épület megrongálódott. Az ország több területén majdnem 340 ezer ember maradt áram nélkül. A térség többi országában is jelentős áramkimaradásokat okoztak a heves szelek. Észtországban, Oroszországban, Lettországban és Litvániában is tízezrek maradtak áram nélkül.

A szélviharok miatt Norvégiában és Észtországban is számos kompjáratot töröltek, Tallinnból hétfő egy hajó sem indult Helsinkibe, zárva van a litván Klaipeda kikötője. Lengyelországból nem indultak hajók Svédország felé a tengermelléki városokból és a vasútvonalakon nagy késések tapasztalhatók a sínekre dőlt fák és leszakadt távvezetékek miatt.

A kalinyingrádi Hrabrovo repülőteréről késéssel indultak járatok, ugyanakkor a még mindig erős vihar miatt a légikikötő nem fogadja az érkező gépeket. Az előrejelzések szerint a nap közepére csitulhat a szél ereje.



3 megjegyzés :

  1. Vajon minket is meglátogat Szél úrfi?

    VálaszTörlés
  2. Mostanaban ezt kezd gyakoribb lenni, Mexikoban is volt tegnap.

    VálaszTörlés
  3. Nocsak! Eddig Északon kavargott körbe. Lesüvített Mexikóig? Akkor akár ide is jöhet, ámbár a Kárpátok szerencsére ki szokták fárasztani.

    VálaszTörlés