Blogarchívum

2011. november 27., vasárnap

Budai továbbra is várja Simor nyilatkozatát

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésének ismeretében újból arra kéri Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, hogy nyilatkozzon a jegybank alkalmazottait érintő összeférhetetlenség, valamint a tanácsadói szerződések ügyében.


Budai Gyula azután juttatta el erről szóló közleményét csütörtökön az MTI-hez, hogy az előző nap az ÁSZ közölte: elkészült az MNB tavalyi működésének ellenőrzéséről szóló jelentése. A számvevők szerint a nemzeti bank 2010-ben a jegybanktörvény előírásainak megfelelően működött, de a létszámmal és személyi jellegű ráfordításokkal való gazdálkodása nem felelt meg saját takarékossági célkitűzéseinek, bérpolitikai intézkedéseivel pedig nem támogatta a kormány takarékossági céljait sem.
   
Az elszámoltatási kormánybiztos még októberben fordult Domokos Lászlóhoz, az ÁSZ elnökéhez, kérve, hogy a számvevőszék folytasson le vizsgálatot az MNB szerződéskötési gyakorlatával kapcsolatosan. Ezt követően a kormánybiztos találkozott is Domokos Lászlóval, aki közölte: Budai Gyula "nyitott kapukat döngetett", mert az ÁSZ minden évben ellenőrzi a jegybank gazdálkodását.
   
Budai Gyula csütörtöki közleményében azt írta: az októberi levelében tett megállapításokat az ÁSZ vizsgálata minden területen alátámasztotta. Példaként utalt a jelentés azon megállapítására, amely szerint tavaly ugyan csökkentek az MNB személyi jellegű ráfordításai, de a hatékonyságjavító intézkedéseitől független költségcsökkentési lehetőség további 146 millió forint megtakarítással járhatott volna. A jelentés kitért arra is - idézte a kormánybiztos -, hogy az MNB elnöke a 24 tagú kommunikációs gárda mellett egy kommunikációs tanácsadót is alkalmazott havi 1,8 millió forintért, akinek munkavégzéséről, valós teljesítményéről a bank értékelhető szakmai dokumentumot nem adott át.
   
A kormánybiztos ezzel összefüggésben emlékeztetett az MNB felügyelőbizottságának korábbi megállapítására, amely szerint a Braun&Partners Consulting Kft.-vel kötött megbízási szerződést csak két hónappal azután bontották fel, hogy megállapították az MNB egyik vezető alkalmazottjának összeférhetetlenségét a céggel kapcsolatban, és így további 1,2 millió forintot fizettek ki valós teljesítés nélkül.
   
Az ÁSZ a beszerzési eljárások ellenőrzésekor a beruházások megvalósításához kapcsolódóan két esetben, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy esetben tárt fel jogsértést: az egyik beruházással összefüggő eljárása során a jegybank a beszerzés becsült értékét nem a közbeszerzési törvény előírásának megfelelően állapította meg, egy másik eljárás során pedig nem kérte az ajánlattevőktől a kirívóan alacsony ár alátámasztását; egy szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó, határozott időtartamú szerződést pedig közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül módosított. A kormánybiztos megjegyzi, hogy az ÁSZ megállapításai itt is hasonló következtetéseket vontak le, mint ő.
   
Mindezek alapján Budai Gyula közölte: "egy hónap elteltével, és egy számvevőszéki jelentéssel a háta mögött" újból kéri Simor Andrást, hogy nyilatkozzon az MNB alkalmazottait érintő összeférhetetlenség, valamint a tanácsadói szerződések szükségessége ügyében.
   
Az MNB szerdai közleményében azt írta: értetlenül áll a tavalyi működésének ellenőrzéséről publikált ÁSZ-jelentés tényekkel alá nem támasztott és megalapozatlan megállapításai előtt, amelyek a korábban megszokott magas színvonalú szakmai ellenőrzési gyakorlatot számos elemében nélkülözik.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése