Blogarchívum

2011. október 11., kedd

A hajléktalanság és mellékhatásai

A hagyaték


Álláspont

Igaza volt annak az asszonynak, aki azt mondta egy tévériportban: soha nem tudhatja senki, mikor kerül ide! És körbemutatott. Pontosabban maga köré, ahol egy elnyűtt, koszos paplan, néhány szakadt kabát, lyukas szatyor, valamint egy PET palack hevert, benne a maradék kannás borral. Bár úgy beszélünk a hajléktalanokról, mintha egy szigorúan behatárolható, azonos jegyekkel és paraméterekkel leírható társadalmi réteget alkotnának. Egy megvert, sokat szenvedő, elnyomott sereget, amely a magyaroknak, közelebbről a tahó és érzéketlen magyar középosztálynak köszönheti tragédiáját.


A valóságban persze egészen más a helyzet. Ugyanis ezernyi úton és sorsbuktatón keresztül jutnak el emberek oda, hogy az utcán éljék az életüket. Ha igaz, egy volt bíró számít ma a budapesti hajléktalanok legexponáltabb figurájának, de van köztük rendőr, tanár, mérnök, képzett szakmunkás, és persze közönséges munkakerülő is. Cigányt nemigen látni, mert ők figyelnek és vigyáznak egymásra saját közösségeiken belül. Nagy iskola lenne ez nekünk magyaroknak, ha egyáltalán írni és beszélni lehetne róla. Egyébként ki ezért, ki azért lett és lesz hajléktalan. Ital, családi konfliktusok, válások utáni kifosztottság, munkahelyi konfliktusok, megcsömörlöttség, egyszerű önfeladás. És persze a határtalan, néha már misztikus és megmagyarázhatatlan szabadságvágy, ami bizony lehet olyan erős, hogy elnyomja a kényelem és a komfort iránti természetes ösztönöket is. Magától értetődik, hogy a városnak azokon a pontjain, ahol sok lesz egyszerre a hajléktalan, kezd megváltozni az élet. Fölborulnak a megszokott normák, semmivé válnak egyes viselkedési szabályok, s a hely létező kultúrrétege alatt kialakul egy másik, sokszor napról napra erősödő kulturális dimenzió is. Ez történt a Józsefvárosban, ahol Kocsis Máté polgármester igyekszik rendet tenni a hajléktalanfronton. Tilos a kukázás, tilos a kéregetés, tilos a köztereken az alvás és az „életvitelszerű ott-tartózkodás”. Rossz fogalmak, ügyetlen szavak. De nyilvánvaló, hogy Józsefváros adófizetőit már zavarta a hajléktalanok alkalmatlankodása, a szétdöntött kukákkal, az eldobált palackokkal, a lyukas, utcán heverő pokrócokkal és felismerhetetlen göncökkel együtt. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere persze elkésett. Magam láttam Londonban az 1980-as évek végén reggel a belvárosban egy hajléktalant, aki egy szétbontott tévédobozt takart magára, s békésen szendergett alatta egy kirakat beugrójában. Egy bobby odalépett, udvariasan megkopogtatta a kartondobozt, és szólt a hajléktalan férfinek, hogy reggel van mister, tessék felkelni, s továbbmenni.

Továbbmenni… Hát ez az, a hajléktalanproblémára ma már nincs megoldás. Csak tovább lehet tolni. Konkrétan és átvitt értelemben is. Kocsis Máté rendet akar, amit nyilvánvalóan üdvözölnek az adófizető józsefvárosi polgárok, és egyáltalán nem érdekli őket, mit hord össze erről az egészről a liberális média. Sokba kerülnek az intézkedések, leterheli a rendprogram a rendőröket, a közterület-felügyelőket, s persze polgármesteri hivatalt is. Általában ezek a lemezek forognak a baloldali tévés beszélgetésekben az akcióval kapcsolatosan, amire a polgár mindjárt mondja is, hogy jó, akkor éljen a hajléktalanok között a Kálmán Olga, meg az MSZP-s Horváth Csaba! Tisztelni kell Kocsis Máté szándékait, aki legszívesebben jól kiépített és felszerelt hajléktalanszállók gondoskodására bízná az elesett embereket. Persze legtöbbjük nem akar szállóra menni. A kötöttségek, a szabályok, a tízórás kapuzárás, s természetesen az ottani alkoholtilalom miatt. És szeretnék megtalálnia cipőjüket is, ha reggel lelépnek az ágyról, de azt bizony sokszor már elvitte valaki…

Így fest Demszky Gábor és általában is az SZDSZ és az MSZP húsz esztendő alatt felhalmozott hagyatéka. Hajléktalanok, felhergelt bűnözők, hitelcsapdák, karvalykodó bankok. És egy hamis és álságos szeretetfilozófia, ami sohasem volt igaz, és ami mindent és mindenkit szeret, akit és amit fel lehet használni a magyarok és a magyarok országa ellen. A liberális baloldal épp úgy dolgozza meg és manipulálja most a hajléktalanokat, mint a romákat. Minden segédcsapat megfelel. És ha itt már lehetetlenné válik az élet, Demszky valamelyik adriai villájába költözik. Ennyit a hajléktalanságról.



Sorban gyilkolják a hajléktalanokat (is) a cigányok(?)
2011-10-10. 22:20 Kuruc.info

Bár még nem rendelkezünk atombiztos információval az alábbi, vitán felül szadista bűncselekmény-sorozat elkövetőinek származásáról (ezért is kérdőjeleztünk a címben, bár valószínűleg tényleg szükségtelen), igen-igen sok pénzt tennénk arra, hogy, mint a közelmúlt brutális hajléktalanveréseinél, -gyilkosságainál mindig, cigányok voltak.

Erre utal (a hasonló esetekben [ajánljuk pl. EZT és szép sorban visszafelé a hivatkozásokat] látható, 100%-os cigány-elkövetői kör mellett) gyakorlatilag minden:

- a szükségtelen brutalitás (nem kéne szétverni, megölni ahhoz az áldozatukat, hogy kifoszthassák) - (...)

- a nem éppen cigánymentes, ill. például a VIII / IX. kerületi, ill. csepeli telepekből pillanatok alatt megközelíthető helyszín

- az, hogy valamiért a rendőrök nem akarnak lecsapni a (törvények felett álló, érinthetetlen) elkövetőkre (magyarok / fehérek esetében már rég sitten ülne mind),

- ill. hogy egyáltalán a híradások nem mondják azt ki, hogy magyarokról van szó. El tudják azt képzelni a Kedves Olvasók, hogy tegyük fel egy skinhead-banda lincselné, gyilkolná a hajléktalanokat, és ezt a súlyosan elfogult(...) Origo (ahonnan a köv. cikk is származik) nem emelné ki, nem írná le minden második mondatában? Ugyan már. Menne a széljobbozás, jobbikozás, nácifasisztázás ezerrel. De talán még akkor is, ha "csak" fehérbőrűek lennének az elkövetők.

Várjuk a helyiek információit!

A cikk:
Bűnözőkből álló csoport foszthatta ki a hétvégén halálra fagyott hajléktalanokat

A Hunyadi tér közelében lakók szerint a banda tagjai több hajléktalant megvertek, és az arra járókba is belekötöttek. A hétvégén halálra fagyott két hajléktalan férfit hiányos ruházatban találták meg, őket is bűnözők foszthatták ki.

Egy bűnözőkből álló csoport foszthatta ki, majd vetkőztette meztelenre azt a két hajléktalant, akiket hétvégén találtak meg kihűlve Budapesten, a Hunyadi téren - állítják az MTI Hírcentrumnak nyilatkozó, a környéken lakó emberek. A Hunyadi tér közelében lakók szerint a banda már sokszor belekötött az arra járókba, több hajléktalant pedig meg is vertek. "Négy hajléktalant úgy megvertek itt, hogy az egyik bele is halt, úgy szétverték a fejét. Nem az első eset ezen a téren, itt már elég sok minden megtörtént" - nyilatkozta egy férfi az MTI Hírcentrumnak. "Azt élvezik, hogy bele tudnak kötni hajléktalanokba. De nemcsak hajléktalanokba kötnek bele, hanem belekötnek rendes, civil emberekbe is" - mondta egy nő.

Korábban a mentők is megerősítették, hogy vasárnap hajnalban hiányos ruházatban találták meg a két hajléktalant. Az [origo]-nak az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén azt mondták, a két férfit a helyszínen megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. Győrfi Pál szóvivő azt mondta, hogy a körülmények nem voltak egyértelműek, de az ügy kivizsgálása nem a mentők feladata.

A Magyar Televízió Híradójának riportere bejelentést tett az új értesülésekről a rendőrségen. A BRFK tájékoztatása szerint a rendkívüli halálesetek osztálya foglalkozik az üggyel.

Vasárnapra virradó éjszaka két hajléktalan férfi halt meg a VI. kerületi Hunyadi téren, halálukat az első vizsgálat szerint az 5-7 Celsius-fokos hidegben a kihűlés okozta. (Origo)

Kapcsolódó:
   Cigány terrorizmus: Kábeltolvajok - több tízezer előfizető vált elérhetetlenné Kispesten + kép + olvasó (Kuruc.info)
   Friss levegőnket is lopják a büdös cigányok (Kuruc.info)


Nem kispályások... Ebből sok-sok kört le lehet futni a kocsmában.
Nesze neked megélhetési bűnözés...


Évente 4 milliárd forinttal rövidíti meg az adófizetőket az illegális fakitermelés, az ökológiai károkról nem is beszélve.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése