Blogarchívum

2011. augusztus 1., hétfő

Kormányzat - Szándékos eladósítás?

Szándékos eladósítás?
[Kormányzat] 2011.08.01 09:00

Az adósságnövekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság szerint több törvényt is megsérthettek az előző kormányok. A jelentés szerint az eladósodás legfőbb oka, hogy a költségvetési deficit rendre magasabb lett, mint ahogy a gazdaság teljesítőképessége engedte volna. A felelősségre vont volt pénzügyminiszterek nem látnak okot az ő szerepük firtatására.

Három törvényt, az államháztartásit, a számvitelit és a költségvetésit sértették meg az előző balliberális kormányok, miközben drámai mértékben eladósították Magyarországot. Legalábbis így látja a 2002 és 2010 közötti adósságnövekedés okait vizsgáló parlamenti testület. Ezzel folytatódott a vita arról, hogy a politikain túl terhel-e jogi felelősség is az ügyben több volt szocialista miniszterelnököt és pénzügyminisztert - írja a Magyar Nemzet. Szijjártó Péter (Fidesz) azt nyilatkozta az államadósság növekedését vizsgáló parlamenti albizottság vasárnapi ülésén, hogy a balliberális kormányok adatokat hamisítottak, becsapták a magyar embereket és az uniót, miközben szándékos költségvetési hibák sora jellemezte az elmúlt két ciklust.

A jelentés szerint az eladósodás legfőbb oka, hogy a költségvetési deficit rendre magasabb lett, mint ahogy a gazdaság teljesítőképessége engedte volna, de az is sokat nyomott a latban, hogy a válság kibontakozásával nem készítették fel a gazdaságot a krízisre, így elsőként kellett mentőcsomagot kérnünk a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól.

Babák Mihály (fidesz) utalt arra, hogy hogy a vizsgálatban meghallgatott Állami Számvevőszék korábbi vezetői szerint okkal feltételezhető, hogy szándékosan követtek el korábban bűnöket, amelyek révén nőtt az adósság. A jelentésben szerepel az is, hogy az államháztartás túlköltekezése mellett az állami vállalatok adósságának megemelése, a devizában felvett hitelek egyre nagyobb aránya is hozzájárult az adósságcsapdához.

Pősze Lajos független képviselő arra hívta föl a figyelmet, hogy a hitelfelvételek átterhelődtek minden magyar család pénztárcájára, miközben nem nőtt az életszínvonal.

Gyurcsány Ferenc szerint, aki az adósság 5 százalékáért vállalt felelősséget a meghallgatásakor, úgy védekezik, a "haza szolgálata iránti, talán megalapozatlan törekvéseik" vezettek a hitelfelvételekhez. Medgyessy Péter a tizenkétezer-milliárd forintnyi adósságnövekedés 0,2 százalékáért vállal felelősséget, Bajnai Gordon pedig elődeire hárítja azt. A meghallgatott pénzügyminiszterek szintén nem látnak okot a hibák firtatására - számol be a Magyar Nemzet.

OrientPress Hírügynökség

*** www.nemzetihirhalo.hu ***

1 megjegyzés :

  1. A tényadatok alapján az 1989 utáni kormányok közül az Antall-Boross, az első Orbán és a Medgyessy-Gyurcsány kormányok felelősek az adósság jelentős növelésében.

    VálaszTörlés