Blogarchívum

2011. július 10., vasárnap

Orosz lap: Putyin-elleni támadás a magyar kémügy

2011. július 06. - 15:54 Jövőnk.info

A magyar titkosszolgálati ügynek és a transzatlanti hétnek majdnem 10 oldalas elemzést szentelt az orosz Regnum hírügynökség (regnum.ru). A portál szerint az is megeshet, hogy nincs politikai motívum a Galambos NBH-főigazgató ügyében, csupán a szakszolgálatok közötti rivalizálásról van szó. Az ügy kimenetéről persze csak találgat az orgánum, de azt azért ironikusan megjegyzi, hogy az ilyen problémákat Sztálin korában kivégzéssel rendezték.

Szárnyára vette az orosz hír a magyar titkosszolgálati ügyet: a Galambos Lajos és Laborc sándor volt NBH-főigazgatókat, illetve Szilvásy György egykori titokminisztert érintő botrányt majdnem tíz oldalon át "énekelte meg" és kommentálta a Regnum hírügynökség. Az orosz hírportál röviden beszámolt Galambos nemzetbiztonsági pályafutásáról, amit az "Egymásért Egy-Másért Alapítvány" körüli botrány tört derékba. "Július elsején bírósági rendelkezésre házi őrizetbe helyezték Galambost, ekkor derült ki az is, hogy a Katonai Ügyészség kémkedéssel vádolja. Ilyen "kémkedési" ügyre azonban már az 1950-es évek eleje, Rákosi Mátyás diktátor dicsőséges regnálása" óta nem került sor, írja a portál.

"Ugyanezen a napon letartóztatták Gyurcsány Ferenc volt nemzetbiztonsági miniszterét, Szilvásy Györgyöt. Otthonában házkutatást tartottak. Galambossal ellentétben Szilvásy hivatásos politikus, az MSZP tagja, Gyurcsány bizalmasa", írja az orosz portál. Hozzáteszi: "július 2-án Laborc Sándor letartóztatásáról szivárogtak ki hírek. Ő vezette az NBH-t Galambos lemondását követően, Szilvásy miniszter irányítása alatt 2009. augusztus 31-ig. Az ő távozása az UD Zrt. körüli botránnyal függ össze".

Anyós a kapocs

Az orosz portál szerint a Galambos-Szilvásy-Laborc kálváriája összetett: egyrészt nyilvánvaló, hogy igyekszik lejáratni a szocialistákat, másrészt pedig igyekszik - végre - a vádlottak partjára küldeni Gyurcsány Ferencet. A Regnum hozzáteszi: az ügyhöz Gyurcsány Ferencnek anyósa révén lehet köze.

A portál szerint az is célja lehet a jelenlegi vezetésnek, hogy az "új Redl ezredes" (a Monarchia ezen tisztje volt az orosz cári kémszolgálat leghatékonyabb ügynöke) ügyében megtisztítsa a szakszolgálatokat azoktól az emberektől, akik közvetlenül, vagy érintőlegesen kapcsolatban álltak a kommunista rendszerrel. Azaz a Regnum szerint a kommunista idők alkalmazottai és titkos ügynökeivel szembeni lépésről lehet szó, ami ideológiailag a Magyarországon lévő szovjet és orosz "nyomok" elleni intézkedés. A portál szerint már március és május között lezajlott egy hasonló "tisztogatás" a magyar külügyminisztériumban, és most a szakszolgálatokra került sor.

Az orosz ellenes komponens

A Regnum szerint az "új Redl ezredes" ügyben megjelent egy oroszellenes összetevő is: egyértelmű, hogy Oroszország a célpontja a Galambost érő kémkedési vádaknak. Egyrészt, a Galambossal kapcsolatban álló személyeket orosz pénz mosásával vádolják, amelyekből állítólag több milliárd forintos értékben vásároltak Mol részvényeket - állítja a Regnum. Az orosz portál szerint a magyar sajtó egy orosz "közvetítőről" is említést tett. Az orosz portál szerint arra is lehet számítani, hogy a magyarok kompromittáló anyagokat fognak eljuttatni az orosz médiumoknak az orosz elnökválasztásokkal összefüggésben - a portál szerint komoly esély van rá, hogy a "támadás" a jelenlegi orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin ellen fog irányulni.

A sztálinisták vajon mit csinálták

A lap szerint a korábbi titkosszolgálati vezetők letartóztatásával kapcsolatban érdemes megfigyelni a magyar külügyminisztérium, Martonyi János június 24-én kelt nyilatkozatát a külügy és a magyar titkosszolgálatok sikeres együttműködéséről. Az orosz portál szerint éppen akkor adták ki, amikor vélhetően előkészítették Galambos letartóztatását is. Hozzátette, hogy úgy tűnik, a "fideszesek" a tavalyi győzelmüket követően "alárendelték külügyminiszterüknek a magyar hírszerző ügynökséget, az Információs Hivatalt". A Regnum szerint így a magyar külügy feje, a diplomácia vezetője egyben a magyar főkém. Az orosz portál szerint Martonyi nyilatkozata utalás lehet a jelenlegi magyar kémelhárítás az ÁVH (amely 2010 nyaráig NBH volt) és vezetői ellen folyó támadás forrására. Az orosz médium szerint "mint ismeretes, a katonai ügyészség azon anyagok alapján dolgozik, amelyeket 2011 januárjában kapott meg a Nemzeti Védelmi Szolgálattól. Az orosz portál szerint a politikai motívumoktól e ltekintve felmerülhet az is, hogy csupán a szakszolgálatok közötti rivalizálásról van szó. A Regnum szerint az ilyen rivalizálásokat Sztálin és a sztálinisták idejében kivégzésekkel rendezték le.

atv.hu / Regnum.ru

6 megjegyzés :

  1. Kevésbé ismert tény, hogy a globalizmus korában az egyes "baráti" (esetleg még csak nem is "baráti") országok titkosszolgálatai egymást rendszeresen tájékoztatják, olykor együtt is dolgoznak. Emiatt bármely titkosszolgálati beosztottról és vezetőről bármikor bebizonyítható, hogy hazaáruló vagy kém.

    VálaszTörlés
  2. Akkor küldjük jutalomtáborba a négy, friss gyanúsítottat, hátha feledik az öket ért atrocitásokat, mint letartóztatás, miegyebek.

    VálaszTörlés
  3. Ejha, ilyen érzékenyen érinti Putyinékat a dolog.....:D :D

    Kezdődik az ellenkampány és nem kétséges honnan irányítják...:D

    Ha valakinek lett volna kétsége még, ez megfelelő választ ad.....

    VálaszTörlés
  4. Messzemenő feltételezések levonása helyett célszerűbb lenne megvárni az eljárás eredményét. A tisztánlátást segítené, ha nem titkolóznának. Így az a látszat, hogy a kormánynak is van titkolnivalója.

    VálaszTörlés
  5. "az ilyen problémákat Sztálin korában kivégzéssel rendezték."

    Óh, beh` szép is volna,
    Óh, hatamas é-ég...!"

    De ez is megérne egy operett-dalbetétecskét:
    "...az "új Redl ezredes" (a Monarchia ezen tisztje volt az orosz cári kémszolgálat leghatékonyabb ügynöke)."
    Micsoda film, micsoda nemzetközi szereposztás, micsoda rendezö: maga is néhai ügynök, úgy hívják, hogy Szabó István.

    De
    "Új müsorhoz
    Új férfi kell
    S ezt ök sosem
    Felejtik el,
    Gyerünk, gyerünk, gyerünk,
    Mert gyors az élet !"

    Már meg is van a dalocska...

    Csak az új szereposztás hiányzik:
    Hiába, Redl szerepére jobbat nem találsz, mint Szilvásyt...
    S a végén, ahogyan a történelem kigondolta, még feje, az a varánuszi is porba hull...

    Egyetlen gyönyörüség !

    VálaszTörlés
  6. A cikk írójának igaza van, sajnos a demokrácia hátránya, hogy törvénybe iktatott kivégzések vajmi ritkák.
    Mondjuk helyette lehetne deresre húzás a piactéren, mert a pénzbírság - mint bármi, ami pénzzel elintézhető - sokszor nem hatásos.

    VálaszTörlés