Blogarchívum

2011. június 27., hétfő

Hírtallózó

Beérkezett a százezredik honosítási kérelem


Beérkezett a százezredik magyar állampolgársági kérelem az egyszerűsített honosítás keretében - jelentette be Semjén Zsolt, amikor hétfőn a Parlamentben köszöntötte a százezredik kérelmezőt, a délvidéki Balogh Virág Lászlót és családját.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes újságírók előtt kiemelte: a kérelmek 65 százalékát már feldolgozták, az állampolgársági eskütételek folyamatosak.

Állampolgársági esküt eddig mintegy 10 ezren tettek.

(Forrás: MTI)


„Hol a magyar felirat? Tiszteld a város nyelvi többségét!”


A magyar nyelv használatát követelő matricák jelentek meg hétfőre virradóra azoknak a révkomáromi és dunaszerdahelyi boltoknak a kirakatain és az irodák ajtaján, melyek cég- és reklámtábláján kizárólag szlovák feliratok olvashatók – közölte a Bumm című szlovákiai magyar hírportál hétfőn.

Elsőként – tíz nappal ezelőtt – Somorján jelentek meg hasonló matricák.

„»Hol a magyar felirat? Tiszteld a város nyelvi többségét!« – áll a matricákon magyarul, majd alatta szlovákul a következő mondat: »Feliratokat magyarul is! (Nápisy aj po madarsky!)« – írta a Bumm.

(Forrás: MTI)



Bánk bán Los Angelesben


Keddtől a próbateremként működő Erkel Színházban készíti elő a szeptemberi 4-i évadnyitó Bánk bán előadást Káel Csaba. Őt szemelték ki a Los Angeles-i novemberi Bánk bán produkció rendezőjének is.

A budapesti előadásról Káel Csaba elmondta az MTI-nek, hogy rendkívül érdekes új verzió lesz, premier és egyben felújítás is, hiszen korábbi, 2002-es rendezésének terében és jelmezeiben kerül színre az opera. De - mint részletezte, nem lesz teljesen azonos az ős-Bánkként ismert változattal, mert a dramaturgiai sántításokat kiküszöbölte, de különbözik a Rékai Nándor-Nádasdy Kálmán által jegyzett verziótól is.

„Tisztán csak Erkel zene hangzik el az előadásban, de meggyőződésem szerint a Hazám, hazám kezdetű ária, mely emblematikus darabja a legendás tenor, Simándy József életművének, nem hangozhat el más szöveggel, csak, ahogy ő énekelte" - részletezte.

Los Angelesben viszont a klasszikus, Rékai-Nádasdy-átdolgozás kerül színre, amelynek részleteiről - hangsúlyozta Káel - keveset tud, hiszen ebben a vállalkozásban ő „csak" rendező. Ám az ügy érdekében valószínűleg a héten találkozik az amerikai színház egyik vezetőjével.

A négy amerikai előadásra november 16-, 19-, 22-, és 27-én kerül sor. Bánk bánt a belcanto tenorként indult, és jelentős amerikai sikereket elért, pozsonyi Klein Ottokár énekli. Melinda Rost Andrea és Boross Csilla lesz, Gertrudis szerepére Wiedemann Bernadettet kérték föl, Brickner Szabolcs lesz Ottó, Szemerédy Károly pedig Petúr bán. Tiborcot ketten is életre kelthetik: Kálmándi Mihály és Perencz Béla, az utóbbi II. Endre királyt is alakítja majd.

A díszletet Csíki György, a jelmezt Tordai Hajnal tervezi, a koreográfus Solymosi Tamás - közölték. Az előadást Plácido Domingo vezényli, de a zenekarnak Erkel Ferenc muzsikáját Vajda Gergely karmester-zeneszerző tanítja be.

(forrás: MTI)


Mélyen konzervatív republikánussal nőtt a jelöltek tábora



Hivatalosan is beszállt hétfőn az amerikai elnökválasztási küzdelembe Michele Bachmann minnesotai republikánus képviselő, a mélyen konzervatív Tea Party mozgalom egyik vezéralakja.

Bachmann június közepén részt vett a republikánus elnökaspiránsoknak a New Hamshire-i Manchesterben megrendezett televíziós vitáján, amelyen közölte, hogy beadta a jelöltséghez szükséges hivatalos iratokat, ám az indulását hivatalosan csak most jelentette be szülővárosában, az iowai Waterlooban.

„Azért vagyok ma itt, Waterlooban, hogy bejelentsem: 2012-ben győzni tudunk és győzni fogunk” – jelentette ki Michele Bachmann, aki szerint Amerika nem engedhet meg magának újabb négy évet Barack Obamával, aki szerinte „egyciklusos elnök lesz”. Idézte Obama 2009-ben tett kijelentését, miszerint amennyiben három éven belül nem tudja növekedő pályára állítani a gazdaságot, akkor csak egy mandátum erejéig lesz elnök.

„Nos, elnök úr, az ön politikája nem működik, nem működik, hogy költekezés útján vezessen ki bennünket a recesszióból, így, elnök úr, a szaván fogjuk” – jelentette ki a republikánus jelölt.

A konzervatív Iowában, ahol a republikánus jelölőgyűlések jövőre elsőként döntenek majd arról, hogy ki legyen a párt hivatalos elnökjelöltje, a képviselőnő egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint a második helyen áll a republikánus listavezető, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó mögött. A Des Moines Register napilap által elvégeztetett felmérés szerint Romney támogatottsága 23, Bachmanné pedig 22 százalékpontos volt.

Az 55 éves volt adóügyi jogász mind fiskális, mind szociális kérdésekben markánsan konzervatív álláspontot képvisel, határozottan ellenzi az abortuszt és az egyneműek házasságát. 2006-ban ő volt az első nő, akit Nebraskában beválasztottak a szövetségi képviselőházba.

Bachmannak a kezére játszhat, ha Sarah Palin volt alaszkai kormányzó, pártjának 2008-as alelnökjelöltje végül úgy dönt, hogy nem száll be a versenybe, mert a két politikus asszony politikai hitvallásában és személyiségében több hasonlóság is kimutatható. A kétszer újraválasztott minnesotai képviselő a várakozások szerint képes lesz mozgósítani a legkonzervatívabb választói rétegeket, ám az országos támogatottságával kapcsolatban erős kételyek merültek fel.

Michele Bachmann férjezett, öt saját és 23 nevelt gyermeke van.

(Forrás: MTI)



Tiszteltben kell tartani a jogszerűen gyakorolt tiltakozás jogát

A Szabadság Kör a gyülekezési jog jogszerű gyakorlásának biztosítását kiemelt fontosságú alkotmányos alapjognak tekinti, ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy a kínai kormányfő budapesti látogatásával egyidejűleg több, Magyarországon élő tibetit rendeltek be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba (BÁH).



Megküldte javaslatát a bebörtönzött vezér

Abdullah Öcalan, a törökországi kurdok bebörtönzött vezére javaslattervezetet küldött a kormánynak, amely a török-kurd konfliktus rendezését irányozza elő – fedte fel hétfőn a török Milliyet című napilap a kurd lázadók egyik vezérével készített interjúban.



40 Celsius fölé szaladt a hőmérő higanyszála


Több hétig tartó őszies időjárás után két nap alatt több mint tíz fokot emelkedett a hőmérséklet Franciaországban, s hétfőn melegrekordok dőltek meg országszerte: Párizsban és környékén 35-37 fokot mérnek, a déli megyékben pedig a 40 fokot is túllépte a hőmérő higanyszála.

4 megjegyzés :

  1. "40 Celsius fölé szaladt a hőmérő higanyszála"

    Már mi sem sokáig örülhetünk a hűvösebb időnek.

    VálaszTörlés
  2. "Megküldte javaslatát a bebörtönzött vezér"

    A törökök kurdokkal szembeni álláspontjának kellene megváltozni ahhoz, hogy valami pozitív történjen.

    VálaszTörlés
  3. "Tiszteltben kell tartani a jogszerűen gyakorolt tiltakozás jogát"

    Sajnos a rendőrség gyakorlata mit sem változott 1 év alatt, legfeljebb a módszerek változtak, fifikásabbak lettek.

    VálaszTörlés
  4. „Hol a magyar felirat? Tiszteld a város nyelvi többségét!”

    A jogok érvébyesülését akár jogi úton is ki kell harcolni.

    VálaszTörlés