Blogarchívum

2011. június 29., szerda

Egészségmegőrzés egész éves óraátállítással? - eletmod.hu

Egészségmegőrzés egész éves óraátállítással?

Az egész évre szóló óraátállítás mellett érvelnek brit orvosok, akik szerint télen és nyáron is egy órával előrébb kellene tekerni az órákat a szigetországban.

2011.06.29 17:59MTI
A Brit Orvosi Szövetség cardiffi konferenciájának résztvevői szerint az órák átállítása a későbbiekben segítene az egészség megőrzésében, végső soron pedig életeket mentene. Az intézkedéssel - amelyre a javaslat már a parlament előtt van - Nagy-Britannia gyakorlati szempontból a közép-európai időzónába kerülne - írta szerdán a BBC hírportálja.

   
A javaslat előterjesztői hároméves tesztidőszakot javasolnak a rendszer kipróbálására. Az ötlet támogatói szerint az intézkedés hatására 235 óra többlet nappali fényhez jutnának munka után a britek évente, aminek következtében - más előnyök mellett - 80-100 emberrel kevesebb halna meg az utakon közlekedési balesetben. A  kutatás a turizmusból származó bevételek emelkedését is előrevetíti.
   
A korábbi hasonló változtatási kísérletek a skótok ellenkezése miatt futottak zátonyra, Skócia északi területein télen nem látnának nappali fényt délelőtt 10 óráig. A javaslat ottani támogatói azonban úgy vélik, jobb reggel sötétben autózni munkába, mert akkor még éberebbek az emberek.
   
Hasonló "dupla" óraátállításra már volt példa Nagy-Britanniában a II. világháború alatt, amikor a termelékenység növelése céljából, és azért, hogy az emberek biztonságosan hazaérjenek az elsötétítés előtt, egész évben előreállították az órákat.

Link

2 megjegyzés :

  1. Pláne, ha az oroszok is, az angolok is emellett döntenek. Mi meg itt maradunk közöttük?
    Kis gondot okoz ugyan, hogy Angliában van Greenwich...

    VálaszTörlés