Blogarchívum

2011. május 5., csütörtök

Képíró: Ártatlan vagyok

Képíró Sándor koholmánynak nevezte a vádat, és ártatlannak vallotta magát a Fővárosi Bíróságon. Az egykori csendőr főhadnagy a vád szerint kivégzésekben működött közre a második világháború idején végrehajtott újvidéki razzia során. Képírót a Simon Wiesenthal Központ nevű nácivadász szervezet jeruzsálemi irodavezetője, Efraim Zuroff jelentette fel 2006-ban. Zuroff maga is megjelent az első tárgyalási napon.

Képíró Sándor a tárgyaláson elmondta, szerette a magyar királyi csendőrséget, munkáját hivatásának érezte és végig tisztességes volt. Szerinte a vád hazugságon alapszik.

Beszédében visszatért az 1942-es eseményekre, amelynek kapcsán elárulta, csendőrtársainak és neki is azt mondták, hogy a Bánságba mennek, azt fogják visszaszerezni. Azonban kiderült, hogy razziázni fognak a rendőrséggel és a csendőrséggel. Azt kapták utasításba, hogy fegyvert kell ragadniuk, ha megtámadják a járőröket. Képíró ezt az utasítást szokatlannak vélte, így írásbeli megerősítést kért a parancsnokától. Erre a felettese azt mondta, ő sem kapta ezt írásban.

A vádlott elmondta, mindig vigyázott arra, hogy ahol ő szolgált, ne legyen fegyverhasználat. A katonai vezetők nem voltak elégedettek az ottani intézkedésekkel, és mint mondta, szigorú bánásmódot rendeltek el - mesélte az 1942. jan. 23-ai eseményeket a vádlott. Ez az ott tartózkodásuk harmadik napja volt. Állítása szerint ez idő alatt öt embert mentett meg abban a szállóban, ahol ő tartózkodott. Nekik élnek az örököseik, így azok bizonyíthatják ezt a tényt. Több áldozatról úgy nyilatkozott: nem is ismerte őket.

A hírTV helyszíni tudósítója elmondta, korábban a népbíróság elítélte Képírót, de egyúttal fel is mentette. Századosi rangját megtarthatta – tette hozzá.

Azokat a dokumentumokat - amelyeket a vád részéről bekértek, és csatoltak a perbe - 1944-ben számos nyelvi hibával fordították magyarra. Zétényi Zsolt védő elárulta, 2009-ben a Szerbiából megérkezett dokumentumok csak másolatok, azok eredetije nincs meg.

Pénteken a bizonyítási eljárással folytatódik a per. Május 19-én akár első fokú ítélet is születhet.

(hírTV)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése