Blogarchívum

2011. április 8., péntek

Index - Tech - Végezze el a ( vicces ) Rorschach-tesztet! :-)

Link
anarki
2009. augusztus 1., szombat 17:55

A Rorschach-tesztet lassan egy évszázada használják a pszichológusok a páciensek személyiségjegyeinek megállapítására. Maguk az absztrakt ábrák a neten eddig is megtalálhatók voltak, de amióta egy kanadai orvos feltette őket a Wikipediára a leggyakoribb válaszokkal együtt, a pszichológusok tömegesen tiltakoznak a közlés ellen. Na de mi van azokon a pacákon?

Amióta egy kanadai orvos, Dr. James Heilman júniusban feltette a Wikipediára híres Rorschach-teszt képeit a hozzájuk tartozó leggyakoribb megoldásokkal együtt, pszichológusok hada vitatja a döntés helyességét. Az online enciklopédia hívei szerint a szájton minden információnak helye van, amelynek közlése nem ütközik törvénybe, márpedig a pszichológiában használt, a múlt század elején kifejlesztett tintapacákat már nem védi a szerzői jog. A szakma képviselői viszont azzal érvelnek, hogy a leggyakoribb válaszok közlése árt a tudománynak, hiszen a teszt eredményét befolyásolja, ha a páciens előzetes információhoz jut róla.

„Minél több tesztanyag kerül a széles nyilvánosság elé, annál több lehetőség nyílik a csalásra” – nyilatkozta a közzététel egyik ellenzője, Bruce L. Smith pszichológus, a Rorschach és más projektív módszerek Nemzetközi Társaságának elnöke a New York Timesnak. A kutatók az elmúlt évtizedekben rengeteg munkát végeztek, hogy kiderítsék, milyen pszichológiai kondícióknak felelnek meg a páciensek által adott különböző válaszok. És bár Smith szerint új pacákat is lehetne használni a tesztekhez, azok mögött nem állna ott az a rengeteg adat, amelyet a vizsgálatot végzők az elmúlt évtizedekben összegyűjtöttek.

Dr. Heilman, a képek feltöltője szerint viszont a pacák Wikipediáról való eltávolítására tett kísérletek ahhoz hasonlóak, mint amikor a kínai kormány el akarta hallgattatni a Tienanmen téri mészárlásról szóló beszámolókat. „Nem az a dolgunk, hogy elméleti alapon korlátozzuk az információhoz való hozzáférést” – mondta az orvos a Timesnak.

Humbug lenne?

A Rorschach-tesztet Hermann Rorschach svájci pszichológus fejlesztette ki a múlt század elején: a módszer lényege, hogy a páciensnek absztrakt, többféleképpen értelmezhető ábrákat mutatnak, és megkérdezik, mi jut róluk az eszébe, aztán a reakcióiból próbálnak következtetni motivációira, kognitív és érzelmi jellemzőire, és egyéb személyiségjegyeire. Maga a teszt összesen tíz képből áll, vannak köztük fekete-fehérek, piros-fekete-fehérek és sokszínűek is. A teszt elvégzésekor a pszichológusok nemcsak a tartalomra kíváncsiak, tehát hogy mit lát bele a páciens a képbe, hanem arra is, hogy a válasz az egész pacára vonatkozik, vagy csak annak egyes részeire; hogy mi váltotta ki a választ; hogy milyen annak gyakorisága a többi, ugyanarra az alakzatra adott válaszhoz képest, és hogy adott-e rá a vizsgált személy különleges reakciókat. A teszt érvényességét megkérdőjelezi, hogy az eredmények értékelésére több módszer is létezik. Sok kutató eleve vitatja megbízhatóságát vagy alkalmazhatóságát, sőt vannak, akik egyenesen áltudománynak tartják.

Mi van a képen? Szavazzon!

A Wikipedián fent van mind a tíz tintapaca, a hozzájuk tartozó leggyakoribb válaszokkal együtt – megannyi lepke, denevér meg szőrös állat, aki akarja, megnézheti őket. De mit lát bele vajon az olvasó a csaknem százéves ábrákba? Szavazzon! (A kérdések összeállításában Etele, az Index jó szemű dizájnere volt segítségünkre.)

Mi van az ábrán?

roar01
 

Mi van az ábrán?

roar02
 

Mi van az ábrán?

roar03
 

Mi van az ábrán?

roar04
 

Mi van az ábrán?

roar05
 

Mi van az ábrán?

roar06
 

Mi van az ábrán?

roar07
 

Mi van az ábrán?

roar08
 

Mi van az ábrán?

roar09
 

Mi van az ábrán?

roar10
 

3 megjegyzés :