Blogarchívum

2011. április 27., szerda

Heti Válasz Online - Döntött a Fővárosi Közgyűlés

Sch. M.  - itthon@hetivalasz.hu     2011.04.27. - 21:17

Sajátos intermezzóval kezdődött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése. A napirenden először a hajléktalanok bírságolása szerepelt, ám a vitát mintegy másfél órával el kellett halasztani, mivel a napirend megszavazása előtt A Város mindenkié elnevezésű, részben hajléktalanokból álló csoport tagjai sípokkal, dobokkal, jelszavakat skandálva megzavarták a közgyűlés munkáját.

A demonstrálók "A város mindenkié" feliratú molinót emeltek a magasba, illetve "a szegények nem bűnözők", valamint "börtön helyett lakhatást" mondatokat skandáltak. A tiltakozásnak végül rendőri igazoltatás vetett véget tíz óra előtt néhány perccel. A civilek ezt követően csendben hallgatták a rendeletről kezdődő vitát, majd szintén hang nélkül vették tudomásul a 18 igennel, 3 tartózkodás mellett 12 nem szavazattal elfogadott javaslatot. Ezt követően szabálysértésnek minősül, ha valaki életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságait a közterületen tárolja. A döntést követően a tiltakozók rendben elhagyták a termet.

A szabályozással Tarlós István főpolgármester nem büntetni akar, hanem azt szeretné elérni, hogy a hajléktalanok ne lakjanak az aluljárókban. A rendelet azokkal szemben nyújt lehetőséget a fellépésre, akik a felajánlott segítség ellenére is a közterületen maradnak.

Bene Géza, A Város mindenkié csoport hajléktalan tagja annyit mondott, hogy demonstrációjukkal azt szerették volna elérni, hogy a közgyűlés vegye le a kérdést a napirendről. Véleménye szerint jelenleg Budapesten több mint kétezer embernek nem jut szálláshely, ezért azt szeretnék elérni, hogy a városvezetés munkát, valamint szociális bérlakásokat biztosítson a számukra, és ne bűnözőként kezelje őket.

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője felszólalásában embertelennek, megalapozatlannak és életidegennek nevezte a rendeletet. Losonczy Pál (Jobbik) azt jegyezte meg, hogy sok embernek az utcai zene jelenti az utolsó mentsvárat, ezért elfogadhatatlannak tartják az ez után történő díjszedést. Kaltenbach Jenő (LMP) végrehajthatatlannak minősítette a rendeletet, amely szerinte így nem lesz alkalmas a probléma megoldására.

A közgyűlés határozata értelmében a város a továbbiakban közterület-használati hozzájárulást kérhet a szórólapozóktól és az utcazenészektől is. Az utcai zenélés esetében eddig csak akkor volt szükség engedélyre, ha az illető hangosítót is használt zenei produktumához.

Döntés született huszonhat közterület átnevezéséről is, így a Moszkva tér a jövőben Széll Kálmán tér lesz, a Köztársaság térből II. János Pál pápa tér lesz, illetve kijelölik a Margit híd budai hídfőjétől nem messze az Elvis Presley parkot. Az Aranycsapat elhunyt tagjairól, írókról, színészekről is elneveznek közterületeket. Ebben a formában is megőrzik az emlékét mások mellett Illyés Gyulának, Wass Albertnek, Görgey Artúrnak, Sinkovits Imrének és Mansfeld Péternek is. A testület döntése értelmében javasolják a Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi hídra.

Horváth Csaba szerint a városvezetés ezzel a lépésével egyszerűen csak az eddigi népszerűtlen, forráselvonó lépéseiről kívánja elterelni a figyelmet. A Moszkva tér kapcsán kiemelte, hogy nem új névre, hanem teljes rendbetételre lenne szükség. A Közgyűlés előtt megtartott sajtótájékoztatóján Kaltenbach is pótcselekvésnek minősítette az átnevezéseket. Az LMP-s politikus szerint a „budapestiek gondjai között a századik helyen sem az van, hogy miként hívják az utcákat."

A képviselők megszavazták Budapest 2011 és 2014 közötti gazdasági tervét is, amelyben öt új adónem bevezetéséről is szó esik. Az előterjesztés szerint vizsgálják a dugódíj, a vigalmi adó, a tűzoltási járulék és az ingatlan-értéknövekedési adó bevezetésének lehetőségét, illetve területfejlesztési alapot is létrehoznának.

Az előterjesztés szerint az új helyi adók kivetésének gazdaságfilozófiai alapja az, hogy ha egy gazdasági szereplőnek, vagy a lakosság bizonyos csoportjának kifejezetten a főváros pénzéből létrehozott és működtetett szolgáltatásból, adottságból származik valamilyen különleges előnye, akkor ebből Budapestnek is részesednie kell.

Tarlós István kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, az öt új adónem bevezetése egy új adórendszer részét képezi, nem a meglévők mellé kerülnének, hanem felváltanának egyes adófajtákat.

Elfogadták a képviselők a Budapest Közlekedési Központ (BKK) villamos-beszerzési projektjéről szóló előterjesztést is, így a BKK elkezdheti összesen 96 (35 és 54 méteres) villamos, illetve 93 trolibusz beszerzését 2014-ig, a második ütemben, 2016-ig további 37 villamos érkezhet Budapestre.

Tarlós István a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján a tervezett dugódíjjal kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy annak bevezetése csak 2013-2014-re várható, mivel előbb meg kell teremteni hozzá a szükséges feltételeket. A 2014-ig tartó, frissen elfogadott gazdasági programról úgy vélekedett, hogy annak megvalósulásához alapfeltétel, hogy az Országgyűlés változtasson a helyi adónemeken.

7 megjegyzés :

  1. Én a Köztársaság teret keresztelném át Wass Albert után.....

    VálaszTörlés
  2. No ezeknek előbb jut eszükbe Elvis Presley és II. János Pál.

    VálaszTörlés
  3. Ha 2014-ig 96 db villamost és 93 db trolit akarnak beszerezni, akkor egyrészt nagyon sietniük kell, másrészt semmi váratlan nem jöhet közbe. Úgyhogy maradjunk abba, hogy nagyon necces, gyakorlatilag teljesíthetetlen.

    VálaszTörlés
  4. A tervezett új adók közül kihagytad az úthasználatai díjat, amelyet minden Budapestre belépő, nem fővárosi lakos/intézmény tulajdonában lévő autó után kellene fizetni. A dugódijat minden belvárosba behajtó autó után kellene fizetni. A vigalmi adót minden kultúrális rendezvény belépőjegyénél, így a színházjegyeknél is fizetni kellene. A tűzoltási járulékot és az ingatlanértéknövekedési adót minden lakás/ház/iroda után kellene fizetni. Úgyhogy ezekkel minden fővárosi lakost és vállalkozást jól megsarcolnak.

    VálaszTörlés
  5. Engem főleg a tűzoltási járulék hökkentett meg.

    VálaszTörlés
  6. Az jó volna. Tartok tőle, hogy inkább valami eldugott utcácska kapja meg a nevét. A Köztársaság térnek szánják a II. János Pál-pa nevet.

    VálaszTörlés
  7. Igen, ezek után jöhet akár a rendőrségi járulék is.

    VálaszTörlés