Blogarchívum

2011. március 13., vasárnap

JAPAN: „A világháború óta ez a legsúlyosabb válság”

„A világháború óta ez a legsúlyosabb válság”


A második világháború óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe Japán – jelentette be helyi idő szerint vasárnap este Kan Naoto miniszterelnök a nemzethez intézett beszédében. Közben a hatóságok arról tájékoztattak, hogy a korábban számítottnál erősebb volt a pénteki földrengés.

A kormányfő arra szólította fel a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az energiával, mert hétfőtől nagyarányú áramkimaradások várhatók. A pénteki földrengésben megsérült atomerőművel kapcsolatban Kan azt mondta: a helyzet továbbra is „súlyos”.

A japán hatóságok szerint 9,0-es erősségű volt a pénteki földrengés Japánban, ahol korábban 8,8-es erősségűnek mérték a földmozgást, míg az amerikai földrengésjelzők 8,9-es értéket adtak meg. A meteorológiai hatóságok Tokióban vasárnap tették közzé a pénteki földmozgás erősségének módosított adatát. A dpa német hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a világon évente mindössze egyszer történik ilyen intenzitású, azaz 8-asnál erősebb földrengés az utóbbi 100 esztendő statisztikai adatai alapján.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 9-es erősségű földrengés mintegy 500 kilométer hosszúságú területet érintett, és ez roppant nagy feszültségfelhalmozódást okozott a környező szegmensekben, ami további földmozgásokat idézhet elő.

(FH, mti.hu)



4 megjegyzés :

  1. Kétszer küldtem véleményt, semmi nem jelenik meg.
    Nem érdekel!

    VálaszTörlés
  2. Ma reggel újabb robbanás rázta meg az erőművet. Egyre gyászosabb hírek jönnek Japánból. Azt mondják tengervízzel hűtik a reaktort. Felmerült bennem, hogy ha ezt a vizet visszaengedik a tengerbe, akkor a halak is sugárfertőzöttek lehetnek?
    Azt hiszem csak imádkozni lehet, hogy ne történjék még nagyobb baj.

    VálaszTörlés
  3. :,-((
    Szegények, ilyen kiszolgáltatott helyzetben lenni...

    VálaszTörlés
  4. Sokszázezer ember várja a halált hozó sugarakat: módjuk sincs a menekvésre, elpusztult az infrastruktúra is.
    Ez nem Nagaszaki, ez nem Hirosima, itt lassan menetelnek a vég felé.

    VálaszTörlés