Blogarchívum

2011. március 13., vasárnap

Hírek

Egyedülálló szabályokat tartalmazhat az új alaptörvény

Heller Ágnes
Az új alkotmány tervezete fontos elemeket tartalmaz ahhoz, hogy az ország gazdasági versenyképessége javulhasson, a folyamatok előreláthatók és kiszámíthatók legyenek – mondta sajtótájékoztatóján Szájer József, a nemzeti konzultációs testület elnöke és Járai Zsigmond, a testület tagja.


Mindketten úgy ítélték meg: nagy előrelépés, hogy az új alkotmányban szerepel az államadóssági korlát.

Szájer József úgy fogalmazott, ha a parlament ezeket az elemeket elfogadja, akkor az új alkotmány „a világon egyedülálló szabályokat” tartalmaz majd a költségvetési hiány kezelésével összefüggésben. Hangsúlyozta azt is: ha az új alkotmány életbe lép, a legszigorúbb szabályokkal fogja védeni a költségvetést az eladósodással szemben.

Ennek kapcsán Járai Zsigmond megjegyezte, hogy az alaptörvény tervezetében rögzített szigorú eladósodást gátló szabályoktól rendkívüli esetekben, például hitelválság idején el lehet térni.

Szájer József közlése szerint egyelőre nyitott kérdés még, de elképzelhető, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései között a kormány kötelezettséget vállal arra: évekre lebontva jelzi, miként kíván haladni afelé, hogy az államadósság szintje ne haladja meg a GDP 50 százalékát, miként akarja lépésről lépésre csökkenteni az államadósság mértékét.

Adózás: nem szabályokat, hanem alapelveket rögzítenének

Kérdésre válaszolva Szájer József azt mondta, a közteherviseléssel kapcsolatban tervezett sarkalatos törvényben nem konkrét adószabályokat rögzítenének, csak az adózással, nyugdíjakkal összefüggő alapelveket. Ezt a még nem kidolgozott javaslatot „gazdasági kisalkotmánynak” nevezte a nemzeti konzultációs testület elnöke.

Arra a felvetésre, hogy a gazdasági és számvevőszéki bizottság albizottsága vizsgálná, kiket terhel felelősség az ország elmúlt 8 esztendős eladósodottságáért, és jogszabálytervezetet is beterjesztenének a politikai és jogi felelősséggel kapcsolatban, Szájer József azt mondta: egyetért azzal, hogy a politikai és a jogi felelősséget meg kell vizsgálni. A büntetőjognak viszont alapvető szabálya, hogy visszamenőleges hatályú jogalkotás nem lehetséges – tette hozzá.

(Forrás: mti.hu)


Szili: Ha az ellenzék nem rúgja fel az asztalt az elején…


„Kétharmados többség mellett elegáns lett volna, ha négyötöddel alkotmányoznának, hogy kitárják a kapukat és kifejezhesse az ellenzék is azokat az értékeket, melyeket a készülő alkotmányban szeretnének látni” – nyilatkozta Szili Katalin volt házelnök az alkotmany.postr.hu bogoldalnak adott interjújában. „Erre reális esély is lett volna, ha nem rúgja fel az ellenzék az elején az asztalt” – fűzte hozzá.

A korábbi MSZP-s politikus szerint évtizedekre szóló alkotmányt kellene elfogadni. A társadalmi egyeztetés szempontjából Szili Katalin szerint is „felmerül némi hiányérzet”, és mindenkit meg kell szólaltatni, hogy mindenki magáénak érezhesse a készülő alkotmányt.

A preambulumról szólva Szili Katalin azt mondta: „fontos, hogy a kereszténység bekerüljön, hiszen a gyökereinket jelenti, és ha a történelmi múltunkat tekintjük, megkerülhetetlen”.

A választójog kérdésében Szili Katalin szerint csak az alkotmány elfogadása után lesznek majd éles viták. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre úgy kell választ adni, hogy ne lehessen a nemzetet azokra osztani, akik elkötelezettek a nemzet iránt és azokra, akik nem. Fontos, hogy a megoldás, mind a határon túl, mind a határon innen élők számára elfogadható legyen – tette hozzá Szili Katalin.

(FH)


Jelentősen csökkenhet a munkanélküliek száma



Februárban több mint 10 ezer fővel, 673 ezerre csökkent az állástalanok száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, és 45 ezernél is több új munkahelyet jelentettek be a cégek.

Az új állásoknak a jelentős része állami támogatással jött létre. Elemzők szerint az új munkahelyek számának emelkedése arra utal, hogy a jövő hónapban már jelentősebb csökkenés lehet a munkanélküliek számában.

(hírTV)



Március 14-15.: korlátozások Budapesten


Forgalmi változások, korlátozások várható Budapest több pontján a hétfői és keddi napon az ünnepi rendezvényekkel összefüggésben.

Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem lehet parkolni az I. kerületi Kapisztrán téren, kedden reggel 7 és este 21 óra között.

Megemlékezés miatt tilos lesz a parkolás már hétfőn reggel 6 órátólkedden 21 óráig – a belvárosban a Városház utca egy szakaszán, Kammermayer Károly téren, a Gerlóczy utcában, valamint a Vitkovics Mihály utcában.

Hétfőn este hat órától kedden este hatig tilos a parkolás ünnepi megemlékezés miatt a belvárosban a Batthyány örökmécses környékén és a környező utcák egy részén. Ezen a környéken kedden nap közben megváltozott forgalmi rendre is kell számítaniuk a közlekedőknek.

Hétfőn reggel 8 órától kedden éjfélig tilos parkolni a budai Vár nagy részén, a Szentháromság tér és a Dísz tér közötti területen.
A belvárosban pedig a Kossuth tér és a Vértanúk tere környékén, illetve a környező utcák egy részében.
Szintén nem lehet majd parkolni a Múzeum körúton és egyes környező utcákban, ezeken a helyeken ideiglenesen forgalmi rend változás is várható.

Hétfőn este hattól kedden éjfélig tilos lesz parkolni a József nádor téren, a Zoltán utcában, a Szalay utca egy részén, Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák tér és az Andrássy út között, illetve a Hold utcában a Nagysándor József utca és az Örökmécses között. Ezen a környéken, illetve a Károly körúton kedden forgalmi változásokra is kell számítani, csakúgy, mint az Erzsébet hídon és környékén.

A XVIII. kerületben futóverseny miatt lesz forgalomkorlátozás, a Kastélydombi Általános Iskola-Nemes utca-Királyhágó utca-Halomi utca-Gyékény tér-Dráva utca-Bököny utca-Mályinka utca-Fogoly utca-Péterhalmi utca-Kettős-Körös utca-Lőrinci utca-Vezér utca-István utca-Kastélydombi Általános Iskola útvonalon.
A verseny kedden délelőtt 11 és 12 óra között okoz majd fennakadásokat a forgalomban.

(FH)


Hírek címekben

(kattints rá a címekre)



6 megjegyzés :

  1. Két témára szeretnék reagálni:
    1, munkanélküliség: rokkantnyugdíjas vagyok, mindegy hogy ki, de azt ajánlották, hogy ne próbáljak kilépni a rokkant nyugdíj kategóriából, mert azonnal a foglalkoztatás csökkentéséhez vezetne a propaganda beszéd. Van még 25 napom, és lecsinálom a kormányt, kivéve ha nem emelik a nyugdíjkorhatárt 2500 évre.
    Második ok:
    Akli a járdán közlekedik, az büdös kommunista, aki nem, az erősíti az első szabályt!
    Kiegészítés:
    Szájer József azt mondta: egyetért azzal, hogy a politikai és a jogi felelőséget meg kell vizsgálni.
    A büntetőjognak , viszont alapvető szabálya, hogy visszamenőleges hatályu jogalkotása nem lehetséges.- tette hozzá.
    No akkor, miről beszélünk? Már ha érti valaki!

    VálaszTörlés
  2. Egyiknek van, a másiknak nincs.
    Mégis, miért izélgetik akkor a közel 100 éves Képíró Sándort - pusztán mert csendőr volt? Elég bevádolni, ha nem is bizonyítható.
    Kettős mérce, kettős mérce, kettős mérce...

    VálaszTörlés
  3. Érti-érti -, csak föl nem foghatja.
    Mert ennek "A büntetőjognak , viszont alapvető szabálya, hogy visszamenőleges hatályu jogalkotása nem lehetséges." /aresz/

    E logika mentén ennek Nürnbergben is érvényesülnie kellett volna. A világ minden katonai bírósága elött. A világ MINDEN bírósága elött. Akkor ez azt jelentené, mivel a bünelkövetés vonja maga után a büntetöeljárást, s nem fordítva, (jól ki is néznénk ), akár mintha meg sem történt volna, hiszen a "múltba réved..."

    Az 1864-es Genfi Konvenció kimondja: "A háborús bűncselekmények a bűntények azon csoportjához tartoznak, amelyek nem évülnek el."

    A háborús büncselekmények tehát elévülhetetlenek, Biszkué és csapatáé pedig vastagon annak számít ! Az meg édesdeden teniszezik tovább, ha kisüt a Nap. Remélem, az övé hamarost leáldozóban !

    Én már az objektivitással is beértem volna.

    Zétényi Zsolt a világért el nem vállalta volna a reszketö léptü Képíró Sándor védelmét, ha ártatlanságáról nem lenne a legmélyebben meggyözödve. Ö egy eszmét, egy korszakot és egy társadalmi osztályt védelmez - az efraimzuroffok vérgözös reményei ellenében !

    VálaszTörlés
  4. Apropó: Vajon hogy van Demszky? Már majd' elfelejtettem.
    Ha ma (15-én) szóba nem hozzák az esernyőket. ;-))

    VálaszTörlés
  5. Ólevendula...:D,...D,...-:D !

    Hát még amikor Kókával, Horváth Ágnessel, Horn Gáborral, Petö Ivánnal, az Eörsi-fiúkkal, jó van, na, Fodor Gabival közös rabláncon vezetik a bírósági terembe...végezze az Alcatraz-ban, a kedvéért megnyitom.

    VálaszTörlés
  6. Szájer, a liberalista és Szili, a mindig mások oldalvizén hajózó (MSZMP, MSZP eszméit és vezetőit hűen kiszolgáló) zagyvaságai az emberek tudatos félrevezetését szolgálja. Kár egyetlen szót is vesztegetni rájuk.

    VálaszTörlés