Blogarchívum

2011. március 29., kedd

20 millió répaföldre és szamurájokra? Hiller nem lát kivetnivalót benne (+videó)

http://www.lanchidradio.hu/belfold/20_millio_ropafoldre_es_szamurajkardokra_20110329

Csaknem 600 millió forintot fizettek ki az előző kormányok alatt 54 kortárs művészeti alkotásért a PPP-beruházásokat felülvizsgáló államtitkár szerint. A budapesti Schönherz Kollégiumban például a liftek környékének kicsempézése került 13 millióba. Hegmanné Nemes Sára szerint a közbeszerzési szabályokat is megszegték.
Az egykori szocialista oktatási miniszter, Hiller István szerint európai mintát követtek, és a pénzt jól költötték el.

Tekintse meg a Hír Televízió felvételét!


A budapesti Schönherz Kollégiumot 2007-ben kezdték felújítani PPP-beruházásban. Az Oktatási Minisztérium egy akkori programja értelmében az ilyen projektek értékének 1 százalékát kortárs művészeti alkotásokra kellett költeni. Így kerültek a színes csempék a falra, és kapták a Színlétra fantázianevet. Csaknem 13 millió forintért.

Répaföld és szamurájok

A PPP-beruházásokat felülvizsgáló államtitkár, Hegmanné Nemes Sára szerint 54 kortárs művészeti alkotásért összesen 567 millió forintot fizettek ki.

A Dunaújvárosi Főiskolán felállított Dunai Vasszamurájok című kompozíció például 9 millió 105 ezer forintba került. A gyöngyösi főiskola pedig egy „Répaföldet” kapott, több mint 11 millióból. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálja a kifizetéseket.

Az államtitkár azt is mondta: a kortárs alkotások megrendelésénél a közbeszerzési szabályokat is megszegték. – A közreműködő pályáztató cég úgy kapott megbízást az Oktatási Minisztérium nyomására a magánbefektető által, hogy gyakorlatilag semmilyen felhatalmazással nem rendelkezett erre – mondta el Hegmanné Nemes Sára.

Hiller és a rossz irány

A volt szocialista oktatási miniszter szerint uniós példát követtek a programmal. Hiller István szerint a minisztérium sem a pénzek elköltésébe, sem a műalkotások kiválasztásába nem szólhatott bele, ezt egy szakmai zsűri végezte.

– Én sohasem képviseltem azt az álláspontot, hogy a politika, politikus vagy politikusok, legyen az miniszter, beleszóljon abba, hogy hogy néz ki egy színdarab, ki legyen a női főszereplő vagy éppen milyen legyen egy kortárs műalkotás. Szerintem ez rossz irány, következésképpen én nem is tettem – vélekedett a volt miniszter.

A kormány számításai szerint a PPP-beruházások idén 120, jövőre pedig 124 milliárd forintba kerülnek költségvetésnek. A kabinet ezért az összeset felülvizsgálja. A kivásárlások nyáron kezdődhetnek.

(hírTV)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése