Blogarchívum

2011. február 5., szombat

Tamás Gáspár Miklós és a spicli-, vamzer- és smasszersajtó

Több tudós szerint Daniel Dennett visszalépése a tények felé terelheti a pályázatok ügyét az eddigi hisztéria helyett

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó filozófusok örvendetesnek tartják, hogy világhírű kollégájuk visszavonta aláírását a Heller Ágnesék mellett kiálló nyílt levélről. Eközben a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az eddigieknél keményebb hangnemben szólalt meg az ügyben, és arra kért mindenkit, ne tetszelegjen az üldözött mártír szerepében. Tamás Gáspár Miklós ezzel szemben spicli-, vamzer- és smasszersajtónak nevezte a filozófuspályázatokkal foglalkozni merészelő jobboldali médiumokat.


A Magyar Nemzetnek nyilatkozó filozófusok üdvözölték Daniel Dennett csütörtöki nyílt levelét, amelyben visszavonta aláírását a „megtámadott filozófusok” védelmében írt állásfoglalásról. Nyíri Kristóf akadémikus, az MTA Kutatóintézetének egykori igazgatója kijelentette: szégyenteljes hisztériakeltésnek tartotta, hogy valaki külföldre futott panaszkodni az ügy kapcsán, szerinte ezzel az illető vagy illetők súlyos károkat okoztak a magyar tudománynak. Hozzátette: sejtelme sincs, hogy kik cselekedtek így. A kérdésben az első nyilvános körlevél, amelyet ő maga is ismert, Tengelyi László wuppertali filozófus német filozófusokhoz címzett felhívása volt. Nyíri szerint Tengelyi levele inkább egyoldalú félretájékoztatás volt, mintsem a jelenlegi helyzet független ismertetése. Az akadémikus úgy vélte, azért örvendetes Dennett tiltakozó aláírásának visszavonása, mert ez végre lecsendesítheti a tájékozatlanságból fakadó hisztériát.

A Magyar Nemzet megkereste az ügyben Demeter Tamást, az MTA Filozófiai Kutató Intézetének főmunkatársát is. Szerinte Dennett professzor levelével egy új, racionális hang jelent meg ebben az ügyben. Örvendetes lenne – folytatta –, ha az ő példája nyomán az érzelmi reakciók átadnák helyüket a tények tiszteletének.

Magyar Nemzet

2 megjegyzés :

  1. Azért, ha lassan is de a Tamás Gáspár Miklós féle hatalom és nyereségvággyal feltuningolt kalandorok és bérenceik ideje lejár. A Magyar tudósok és találmányaik teret kaphatnak az elkövetkezendő időkben, hogy a Magyar találmányokat ne kelljen külfölre vinni a megvalósításért. Eddig a korrupciós vezetés ha nem húzhatott hasznot belőle, nem is engedték a gyártását, vagy bevezetését pld, gyógyszerek, gépek, elektronikai berendezések, számítógép, stb.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van István. Egy magyar feltalálónak halált megvető bátorságra is szüksége volt. Nagyon sokan roppantak bele, és nagyon sokat próbáltak tönkretenni.

    VálaszTörlés