Blogarchívum

2011. február 5., szombat

Műsorajánló - hírek röviden

SZIGORÚAN NYILVÁNOS – Szombat 23.05-23.55 Ismétlés

HOOLIGANS
HOOLIGANS
Egy együttes, melynek zenéjét hallgatva magukra találnak a rockerek, de a női szívek is megdobbannak. Egy együttes, amely – ki hinné – már a tizenötödik születésnapját készül ünnepelni.

SZIGORÚAN NYILVÁNOS: 2011. február 5-én 23.05-23.55 - Ismétlés

Szerkesztő-műsorvezető: Bizse Ferenc

SMS-számunk: +36307496720
E-mail címünk:
szigoruannyilvanos@lanchidradio.hu

A műsorban a Hooligans kulisszatitkairól kérdez a szerkesztő-műsorvezető, Bizse Ferenc, és nem maradnak ki a legnépszerűbb Hooligans-slágerek sem.




Hatósági okmányt kapnának a kettős állampolgárok


Az egyszerűsített honosítás lehetőségével élők adat- és lakcímnyilvántartását teremtené meg az a törvénymódosítás, amelyről a közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtott be javaslatot a parlamentnek. Navracsics Tibor indítványa szerint személyi azonosítót és lakcímet tartalmazó okmányt kapnának azok, akik egyszerűsített honosítással válnak magyar állampolgárrá.

A javaslat indoklása szerint erre azért van szükség, mert a honosítottak magyarországi lakcím híján nem kerülnének be a hatósági nyilvántartásba és nem lennének róluk megbízható adatok.

A személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványban a természetes személyazonosító adatokon és a lakcímét kívül benne lenne a személyi azonosító, az okmányazonosító, kiskorúak esetében pedig a törvényes képviselő neve és a kiállítás időpontja szerinti telefonszáma is. Ez az igazolvány tehát azt igazolná, hogy az érintettnek nincs magyarországi lakóhelye.

A javasolt módosítások érintik magyar állampolgárságról szóló, a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló, az anyakönyvi eljárásról szóló, a külföldre utazásról szóló, a külföldre utazásra felhasználható okmányokról szóló, valamint a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló törvényeket.

(FH)



Orbán: 2020 előtt nem lesz euró (+videó)

2020 előtt nem lehet elképzelni, hogy Magyarország csatlakozzon az eurózónához - mondta Orbán Viktor. A kormányfő a pénteki Európai Tanács-ülésen történtekkel kapcsolatban leszögezte: Magyarország és a magyar uniós elnökség nem ellenzi az eurózóna tagállamainak közös tanácskozásait és döntéseit.



Orbán Viktor biztosra megy - A Kehi felügyeli a vagyon átadását


Most ugrik a majom a vízbe, most kiderül, hogy ami ott van, az mennyi – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a nyugdíjpénztári vagyon hónapokig tartó átadás-átvétele után tudják majd csak pontosan megmondani, hogyan gazdálkodtak fennállásuk óta a hazai magánnyugdíjpénztárak.

A Magyar Nemzet kormányzati körökből úgy értesült, hogy már ekkor a kormányfő asztalán feküdt az ezzel kapcsolatos részletes elképzelés: – A miniszterelnök nem akar semmit a véletlenre, de leginkább a pénztárakra bízni – tette hozzá a Magyar Nemzet forrása. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint – akár a február 14-ével kezdődő héten – képviselői önálló indítvány formájában kerülhet az Országgyűlés elé az a törvénymódosító javaslat, amellyel a kormány megteremti az alapját, hogy a Kehi vizsgálhassa a hazai magánnyugdíjpénztárak gazdálkodásának körülményeit és a tagi vagyon átadás-átvételi folyamatát.




Magas használati díj kapcsán vizsgálódik az MNV


Felülvizsgálja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a Balaton és az állami tulajdonú partszakaszok használati díjait. A tarifa emeléséről még az előző ciklusban döntöttek. A tóparti önkormányzatok szerint a drágulás drasztikus volt, és visszavetheti a turizmust.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pénz kért a Balaton vízfelülete és az állami tulajdonú partszakaszok használatáért a kikötők üzemeltetőitől. A díj több lépcsős emeléséről még a Gyurcsány-kormány idején döntöttek. A tóparti önkormányzatok többségi tulajdonában álló Balatoni Hajózási Zrt. több mint húsz vitorláskikötőt üzemeltet. „Ezért sem épülnek kikötők, mert egy befektető beruházó józan paraszti ésszel elgondolva nem megy bele egy veszteséges tevékenységbe. Összességébe mi a 10 nagy vitorláskikötőnél - ha az eredeti tarifákkal számolnánk ez 100 millió nagyságrendű tehát - körülbelül 100 millió lenne az éves kötelezettség, és ennyi nyereséget nem minden évben tud ez az ágazat biztosítani” – mondta Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója...



Egymilliárd „műalkotásokra”


A balliberális kormányoknak esetenként húszmillió forint közpénzt is megért egy-egy modern műalkotás: így például a narancssárgára festett falrész vagy több, egymás mellé helyezett műanyag kocka. Az előző kabinetek az oktatási nagyépítkezések keretei között egymilliárd forintot költöttek efféle alkotásokra.

Újabb ügycsoportot vizsgálhat meg hamarosan az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyulának például arra a kérdésre kell majd választ keresnie: különféle formabontó műalkotások megérnek-e az államnak öt-, tíz-, esetenként húszmillió forintot. Különösen akkor, ha a modernnek nevezett mű nem más, mint egy narancssárgára festett falrész, esetleg néhány nagyobb méretű, egymás mellé helyezett átlátszó műanyag kocka. Efféle alkotásokra összesen egymilliárd forintot áldoztak a szociálliberális kabinetek, a hatalmas summát közbeszerzési eljárás nélkül, az úgynevezett PPP-beruházások kapcsán fizették ki – írja szombati számában a Magyar Nemzet, melyből további részleteket is megtudhat.



Riasztási rendszer: nyomoz a BRFK


Nyomozást indított a BRFK a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság riasztási rendszerének új változata ügyében. A körülbelül 180 millió forintért beszerzett „erőgazdálkodási és információs riasztási rendszerről” már többször kiderült, hogy nem alkalmas feladata ellátására, ugyanis gyakran összeomlik. Legutóbb 2010 novemberében az Index hírportál írt arról, hogy néhány napos tesztüzemet követően leállt a rendszer.

Az új rendszerre kiírt pályázatot tavaly a Synergon nyerte meg, amely a legdrágább ajánlatot adta. A cégnek 186 és fél millió forintot fizettek ki, az előirányzott 120 millió helyett. Korábbi sajtóhírek szerint a győztes cég alkalmazottja a tender egyik műszaki bírálójának felesége. Az Index úgy tudja: a régi rendszert azért kellett lecserélni, mert a 2006-os műegyetemi tűzeset idején is lefagyott, és ez is közrejátszhatott a három tűzoltó halálát okozó tragédiában.

(hírTV)



Cameronnak sem tetszik már a multikulturalizmus?


David Cameron brit miniszterelnök a hírek szerint arra készül, hogy a müncheni biztonságpolitikai konferencián kritizálja a multikulturalizmust, amely szerinte is megbukott.

A brit kormányfő a Münchenben zajló nemzetközi biztonságpolitikai értekezleten szólal fel a tervek szerint szombaton, s várhatóan amellett érvel majd, hogy a különböző országoknak, így Nagy-Britanniának is erősebb nemzeti azonosságtudatra van szükségük ahhoz, hogy megakadályozzák a szélsőségek terjedését.

Cameron állítólag erősen bírálja majd a liberalizmus eddigi multikulturális gyakorlatát, és a különböző kifogásolható nézetekkel szembeni passzív toleranciát. Keményebb álláspontot képvisel majd az eddigiekhez képest az iszlamista szélsőségekkel szemben, megjegyezve, hogy nem szabad összetéveszteni az iszlámot, mint vallást a radikális iszlamizmussal, ez utóbbi szerinte olyan politikai ideológia, amely azokat az embereket vonzza, akik gyökértelennek érzik magukat saját országukon belül....




Bolívia ellen kezdeményezne eljárást


A Rózsa-ügyben csaknem két éve bolíviai börtönben fogva tartott két vádlott – a magyar állampolgárságú Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Tadic – védőügyvédje panaszt emelt védencei alapvető jogainak megsértése és az ügy politikai manipulációja miatt az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) emberjogi bíróságánál.

Gianni Prado ügyvéd közölte beadvánnyal fordult az AÁSZ Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságához (CIDH), kérvényében utalva arra, hogy a terrorcselekményekkel vádolt védenceit 2009 áprilisa óta tartják a San Pedro börtönben mindenféle bírói szankció nélkül, a bolíviai törvényekkel ellentétben, jogsértő módon. Magyarázata szerint 18 hónap után a vádemelés nélkül fogva tartottnak Bolíviában joga van helyzetének jobbra fordítására. A védő szerint a kérvényt azért nyújtották be, hogy „hivatalosan is eljárás kezdődjön a bolíviai állam ellen”.

(Duna TV)


(Jut eszembe: Vajon mi van Budaházyval?)


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése