Blogarchívum

2011. január 21., péntek

Szemlézés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldaláról

Az idén is meghirdetik a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt

2011. január 13.

Jégmadár (fotó: Lóki csaba)

Az idén is meghirdetik a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt. A megmérettetésre 10-14 éves tanulókból álló, háromfős csapatok jelentkezhetnek.
Nevezési határidő:
2011. március 20. a területi központoknál.


Akár 2 millió kóbor macska is pusztíthatja az etetők madarait!

2011. január 15.

Házi macska figyel egy kerítés lécei között.

Az ember sokat köszönhet nekik, ezért is szomorú, hogy nem tartjuk be a felelős állattartás szabályait, melynek köszönhetően akár több milliós kóbor macska állomány tizedeli a védett madarakat,  miközben az emberre veszélyes betegségeket is terjesztenek. Az állatvédők folyamatosan megpróbálják felhívni a figyelmet a felelős társállattartás, mindenekelőtt a szükségtelen szaporulat elkerülésének fontosságára, amit természetvédelmi érvek és a saját egészségvédelmünk is alátámaszt.


A mediterráneum helyett Magyarországon - áttelelő barátposzáták az etetőn

2011. január 17.

Fekete sapkás hím barátposzáta alma etetőn (Fotó: Orbán Zoltán)

A barátposzáta a leggyakoribb bokorposzáta fajunk, melynek éneke a fülemülékéhez mérhető. Ez a kecses mozgású madár a belvárosi bokrosokban is megél, fészkét az ágak közé rejti. A hazai állomány vonuló, a tél közepén a mediterráneumban vagy még délebbre, Afrika szavannáin találkozhatunk csak velük - mármint a papírforma szerint.


Készítsünk együtt odút az MME Bükki helyi csoportjának szervezésében

2011. január 19.

B-odú (Fotó: Orbán Zoltán)

Az MME Bükki helyi csoportja madárodú készítésre hívja a madárbarátokat 2010. január 22-én szombaton délelőtt 9:30 órától. A résztvevők a barkácsolás mellett egy kis előadás keretében megismerkedhetnek kertjeink madaraival és a Madárbarát Kert programmal.


Folytatódik a kerecsensólyom védelmi program

2011. január 19.

Kerecsnsólyom (Fotó: Bagyura János)

Az Európai Unió LIFE + Nature alapjának támogatásával folytatódik a nagyszabású kerecsensólyom védelmi projekt. A 2010-ben jelentős eredményekkel zárult magyar-szlovák programhoz, most Bulgária és Románia is csatlakozik.


Ha nincs cinkegolyó ... - alternatív megoldások az etetőn

2011. január 20.

Vaj etetőkocka

A faggyú és mag keverékéből álló cinkegolyó etetőanyag gombócok a nagyobb városokban ma már gond nélkül beszerezhetők. Igen ám, de mit tehetünk akkor, ha nem elérhető vagy éppen kifogytunk ebből a nélkülözhetetlen eleségből?


Madárcsempészeket fogtak Kiszombornál - az MME gratulál a határrendészeknek

2011. január 20.

Fotó: Endrédi Lajos gyűjteményvezető

Egy cseh rendszámú autót ellenőriztek a határrendészek Kiszombornál hétfőn, a hajnali órákban. A kocsiban 36 afrikai madárra, köztük különböző fajokhoz tartozó keselyűkre és majdnem egy tucatnyi sasra bukkantak - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.


Etessük a verebeket is! – új idők új szemlélete a Madárbarát kert programban


Kiemelt hírünk

Etetési időszakban sokan panaszkodnak arra, hogy "a verebek eleszik az eleséget az értékes madarak elől". Néhány évtizeddel ezelőtt annyi volt még belőlük, hogy széles körben alkalmaztak verébmentes odúkat és etetőket. Azonban kevesebb, mint egy emberöltő alatt  sokat romlott a helyzet, Európa jelentős részén a verebeknek ma már  ritkának számítanak. Magyarország szerencsére még nem tart itt, verebeink állománya nem csökken, ez a stabilitás azonban csak odafigyeléssel, gondoskodással tatható fent, melynek fontos részét képezi a téli etetés is.


A 2011. év madara - a széncinege

"...ennek a madárnak a megmaradásában, "gyakori" besorolású állománynagyságának megőrzésében rendkívül nagy szerepe volt és van a lakosságnak. A sok ezer kihelyezett mesterséges odú, a sok tízezer téli madáretető – nemcsak a kertvárosi és agrárterületeken, de a lakótelepeken is – mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a széncinege ilyen sikeres tud lenni. Ezzel a példával erőt és hitet szeretnénk adni mindenkinek, bemutatva, hogy ha mindenki minden nap belerakja a maga kövecskéjét környezetünk védelmébe, akkor, és csak akkor van esély megőrizni, megvédeni azt, amink van.


Az MME javaslata - természetvédelem partnerségben a lakossággal
Az MME véleménye szerint az élőhelyek, az állat- és növényfajok, a környezet védelmében a lakosság nem kerülhető meg, nem hagyható figyelmen kívül. Az emberek nem pusztán leküzdendő problémaforrást, nem megregulázandó kívülállók tömegét jelentik, hanem - megfelelő kommunikáció és partnerséget lehetővé tevő programok kidolgozása esetén - nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen szereplői.

Ezért amellett, hogy a különböző faj- és területvédelmi programjaink alapvető részét képezi a gazdák és a helyi lakosság bevonása, tájékoztatása és segítése, majd' egy évtizede elindítottuk a Madárbarát kert programot is, ami a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény:..."
Tovább>>



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése