Blogarchívum

2011. január 21., péntek

Mai műsorajánló - Hírek röviden

KETTESBEN – Péntek 19.05-19.55 Ismétlés




A hat évvel ezelőtt történt december 5-i népszavazás a tudatlanságunkról szólt – vallja Berényi Károly, Hódmezővásárhely határon túli magyar ügyeinek tanácsnoka, aki nem csupán e tisztségében, hanem civilként is, például a Johannita Lovagrend segítő szolgálatának tagjaként rengeteget tett, tesz a külhoni magyarok megsegítésére…

>>
Tovább>>

http://www.lanchidradio.hu/kezdolap

>>Tovább>>

http://www.lanchidradio.hu/kezdolap


Lengyel civilek: „A posztkommunista lobbi áll a támadások mögött” (+hang)


Lengyel civilek kezdtek aláírásgyűjtésbe az Orbán-kormány mellett, a nemzetközi támadások ellen.

A kezdeményezők szerint az elmúlt fél év intézkedései lehetőséget jelentenek a kommunista korszak lezárására. Úgy vélik: a támadások mögött a magyar posztkommunisták lobbizása áll, illetve azok a nemzetközi cégek, amelyek érdekeit sérelem érte például a válságadóval.

A lengyel petícióban megfogalmazottakkal egyetért Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum szóvivője is.

>>Hallgassa meg a Lánchíd Rádió összeállítását!

Debrecenben kéri honosítását Tőkés László

A debreceni okmányirodában adja be honosítási kérelmét hétfőn, január 24-én Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A politikus a tervek szerint hétfőn találkozik Kósa Lajos polgármesterrel is.

A debreceni városházától kapott tájékoztatás szerint Tőkés László kíséretében lesz Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke; Orbán Mihály, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régió-elnöke; Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács bihari elnöke és Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokrácia Központok partiumi igazgatója.

(FH)


Iszonyú víz jön, polgármesterek tömegeit készítik fel rá


Több mint ezer polgármestert készítenek fel a kormányzati szervek a várható tavaszi áradásokra. Pintér Sándor belügyminiszter szerint az előrejelzések alapján nagy mennyiségű csapadék várható, a kormány felismerte a vészhelyzetet és azonnali intézkedésekbe kezdett. Ezek segítségével a lehető legkisebb anyagi kár és emberveszteség nélkül sikerülhet majd védekezni a várható áradások ellen.

Az árvízi védekezés országos összefogásáért – és más katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos irányításért – a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) felel. A KKB elnöke Pintér Sándor belügyminiszter. Ő döntött az árvízi védekezési törzsgyakorlat megtartásáról. A gyakorlaton a katasztrófavédelmi vezetők mellett a honvédség, a rendőrség, a Nemzeti Adó és Vámhivatal vezetői, a mentők, a polgárőrök, minisztériumok egyes szervezeti egységei és karitatív szervezetek képviselői is részt vettek
(...)
A miniszter elmondta, hogy az előrejelzések szerint erősen csapadékos tavasz várható, áradásokkal. Erre kell most felkészülni, a kormány felismerte ezt a veszélyt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében veszélyhelyzetet hirdettek, magasítják a védműveket, záportározókat terveznek a Sajó völgyébe, ezúttal nem a vízügyi hatóságok, hanem a Belügyminisztérium irányítása mellett.
(...)
A pénteki törzsvezetési gyakorlaton a miniszter elfogadta az Országos Bevetési Irányítási Tervet, illetve a polgári védelmi feladatra kötelezettek mozgósítására vonatkozó tervet, ami több 10 ezer ember mozgósítását teszi lehetővé katasztrófahelyzetben.


Hoffmann Rózsa: Nem változik a menetrend

Az oktatásért felelős államtitkár megerősítette hogy várhatóan még a tavaszi ciklusban a parlament elé kerül az új közoktatási, felsőoktatási és a pedagógus életpályamodellről szóló törvény.

Az ezzel ellentétes hírek nem tudja, honnan jönnek, a kormány tavaszi jogalkotási programjában valóban nem szerepelnek ezek a törvények, valószínűleg ez okozhatta a félreértést – mondta Hoffmann Rózsa a XI. Education Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon tartott előadásában pénteken Budapesten.

Az államtitkár szerint az új közoktatási törvény három fő területen hozhat változást a szakmában: erősítenék a klasszikus nevelést, a korábbinál jobban szabályoznák az oktatás tartalmát, valamint javítanák a tanárképzés színvonalát és ezen belül bevezetnék a pedagógus életpályamodellt.

Beszélt arról is: a mostani tervek szerint a korábbi 60 óra helyett 50 óra kötelező közösségi munka lenne az egyik feltétele annak, hogy a diákok érettségire jelentkezhessenek. A 10.-11. évfolyamtól javasolnák ezt heti két órában, de tömbösíteni is lehetne. A kötelező közösségi munka bevezetéséről akár népszavazást is tarthatnának.

(FH)



Diszkóhalál: A képernyőn vagy a kihallgatásán hazudozott a tanú?


Rendőrségi vallomása és televíziós szereplése közben tett kijelentései között jelentős ellentmondások vannak, ezért a hatóság ismét beidézte pénteken a West-Balkánban történt tragédia egyik tanúját, aki egy show-műsorban állította, hogy vágást látott az egyik áldozat testén. A fiatalember az igazmondási kötelezettség miatt elbizonytalanodott a hatóság előtt, s az MNO úgy értesült, immár azt szeretné, ha nyilatkozata nem kerülne adásba.
Tovább>>


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése