Blogarchívum

2011. január 29., szombat

HÍRADÓ.HU Földrengés

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/01/29/18/Tobb_helyrol_foldrengest_jeleztek_Magyarorszagon.aspx

Kisebb erejű földrengést jeleztek Magyarország több településéről, elsősorban a Dunántúlról szombaton kora este. Károkról, sérülésekről nem érkezett jelentés. Az MTI-hez szombat este háromnegyed hét után számtalan telefonhívás érkezett Budapestről és környékéről, hogy megmozdult a föld. Az MTI I. kerületi, Naphegy téri épületét is megmozdította egy lökés.

Kisebb földrengést jeleztek Budapest több kerületéből, továbbá Gödről, Környéről, Székesfehérvárról, Budaörsről, Pécsről, Dorogról valamint Tatabányáról is.

A hirado.hu információi szerint Budaőrs és Sashegy térségében is érezték a rengést. Néhány tízemeletes házból családok szaladtak az utcára, és jelenleg is ott tartózkodnak. A földrengésben az MTV székház is megmozdult.

Budapesten a X. kerületben körülbelül öt másodpercig lehetett észlelni a földmozgást. Szerkesztőségünk egyik munkatársa arról számolt be, hogy a földmozgás alatt a beépített szekrényajtó mozogni kezdett, majd nyikorgó hangot adott ki. Az asztal és szobában lévő növények is rezegtek.

Tóth László, a Georisk Földrengéskutató Intézet Kft. szeizmológusa a hirado.hu-nak elmondta, rögtön a rengés után nem lehet pontosan megadni a magnitudót. 4,2-4,7-es közötti tartományban lehetett a földmozgás, ő 4,5-ös erősségűre becsüli. Az epicentrum Oroszlány környékén volt. Budapest egész területén és a Dunántúl északi részén lehetett érezni. Károkról egyelőre nem érkezett hozzájuk hír.

A Tudományos Akadémia egyik szeizmológusa azt nyilatkozta, hogy ez a rengés erőnek számít Magyarországon. Károkról, sérültekről egyelőre nem érkezett hír, de a Híradónak Budapestről a főváros környékéről, és Székesfehérvárról is jelezték a nézők, hogy érezték a mozgást. Magyarországon legutóbb 1985-ben volt ekkora földrengés, Berhidán.

// Forrás: hirado.hu/Híradó/MTI

Oroszlányban 4,8-es erősségű volt.

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes


3 megjegyzés :