Blogarchívum

2010. december 30., csütörtök

Hírek a médiáról

Médiatörvény aláírva


Már kézbesítették a közlönykiadó szerkesztőségébe a Schmitt Pál köztársasági elnök által aláírt médiatörvényt – erősítették meg csütörtök délután a Magyar Közlöny szerkesztőségében. Mint a szerkesztőség egyik munkatársa közölte, a jogszabály pénteken megjelenik.

A törvényt december 21-én fogadta el az Országgyűlés, a képviselők név szerinti szavazásával. Kövér László házelnök két nappal később, december 23-án írta alá a törvényt, amit még aznap továbbítottak a köztársasági elnöknek.

A januártól érvényes jogszabály az 1986-os sajtótörvény helyébe lép, és az internetes újságokat és a szerkesztett blogokat is szabályozza majd. A törvény emeli a médiumokra kiszabható bírságok felső határát, és megváltoztatja a televíziók műsorainak eddigi korhatár-besorolását. Rendelkezik emellett arról is, hogy az országos kereskedelmi televíziók híradóiban nem haladhatja meg a 20 százalékot a bűnügyi tudósítások aránya, és 35 százalékra kell növelni(sic!) a magyar zenék arányát a vezető országos rádiók műsoraiban.

A törvény értelmében megváltoznak a frekvenciapályáztatás feltételei is, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva pedig kötelezhetik az újságírókat titkos informátoraik kilétének felfedésére. A jogszabály emellett lehetőséget ad arra is, hogy a digitális átállást a tervezett 2012. december 31-e helyett két évvel, 2014. december 31-ig kitolják.

(FH)


Martonyi: Nem veszélyezteti az elnökséget a médiatörvény


Sokan bírálják úgy a médiatörvényt, hogy nem is ismerik annak szövegét - nyilatkozta a közrádiónak Martonyi János külügyminiszter. A tárcavezető szerint a nemrég elfogadott jogszabály nem árnyékolja be a közelgő magyar uniós elnökséget.

Martonyi János hangsúlyozta: a legjobb az lenne, ha a kritikusok pontosan megjelölnék azokat a paragrafusokat, amelyek szerintük aggodalomra adnak okot.

A politikus emlékeztetett: Európában már korábban is volt arra eset, hogy előre elítéltek egy országot, később azonban nem következtek be a jósolt súlyos események.

(hírTV)


Kovács László nagyon félti a demokratikus normákat


Az Európai Unió fekete bárányává válhat Magyarország az MSZP szerint. Az ellenzéki párt alelnöke, Kovács László úgy véli, hogy a demokratikus normák megsértése miatt a soros elnökség után kötelezettségszegési eljárás is indulhat. A miniszterelnök szóvivője úgy reagált: az elnökség alatt a kormány helyreállítja az ország nemzetközi tekintélyét, amelyet az elmúlt nyolc évben szisztematikusan leromboltak.

Kovács László, az MSZP alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy könnyen az Európai Unió fekete bárányává válhat Magyarország a kormány eddigi intézkedései miatt. Szerinte ráadásul az elnökség után kötelezettségszegési eljárás is indulhat a demokratikus normák sorozatos megsértése miatt. Az ellenzéki politikus itt említette a visszamenőleges hatályú törvénykezést vagy a közszférában bevezetett, indoklás nélküli elbocsátás lehetőségét.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint Kovács László és az MSZP számára „megemészthetetlen újdonságot jelent”, hogy egy demokratikus választáson megválasztott kormánynak a népakaratot kell teljesítenie. Márpedig - megfogalmazása szerint - a magyar emberek egyértelműen kifejezték akaratukat a parlamenti és az önkormányzati választáson: semmi nem mehet úgy tovább, mint ahogy ment a szocialista kormányzás alatt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ezzel párhuzamosan arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió tagállamaiban a pártoknak közös érdekük az elnökség sikere. Úgy tűnik viszont, hogy a szocialisták nem érdekeltek ebben, ezért a soros elnökséget nem a médiatörvénytől, hanem az MSZP-től kell félteni - tette hozzá.

(FH)

1 megjegyzés :

  1. Mi állampolgárok és az Európatanács nem azért van hogy gondolkozzon, arra itt a Fidesz!!!!!!!!! mindenki más hallgasson.

    VálaszTörlés