Blogarchívum

2010. november 7., vasárnap

Ekkora Jézust még nem látott a világ + Képek

2010. november 7. 05:38 MNO
Elkészült végre teljesen az óriási Jézus-szobor a lengyelországi kis városkában, Świebodziban (Lubuskie). Az alkotás a világ legnagyobb Jézus-szobrának címére pályázik, megvalósítva ezzel a helyi pap grandiózus álmát.Sok-sok késedelem után végre minden a helyére került szombaton az óriási szobron. A munkások az aranykoronás fejet is a helyére emelték daruk segítségével, majd óriási taps tört ki az összesereglett több száz néző között, akik valamennyien imádkoztak és rózsafüzéreket morzsolgattak a munkálatok sikere érdekében.



Sylwester Zawadzki, az a 78 éves pap, aki mindvégig motorja volt a szobor létrehozásának, láthatóan kimerülten, de boldogan jelentette ki: ez élete legszebb napja.



A fehér szobor, kinyújtott karjaival, fején az aranykoronával versenyre kelhet a Rio de Janeiróban található szintén hatalmas Krisztus-szobornak. A riói Megváltó Krisztus szobra a világ egyik legismertebb ilyen jellegű alkotása, s a maga nemében mindeddig a legnagyobb is volt. A lengyelországi kisváros most azonban megelőzte Riót: az itteni szobor a helyiek szerint 51 méter magasra emelkedik (ebből maga Jézus 33 méter, utalva arra, hogy a Megváltó ennyi évet élt), a Brazília jelképének is számító Cristo Redentor viszont „csupán” 38 méter magas mindennel együtt.



A lengyeleket amúgy erősen megosztotta a szobor ügye. A mélyen vallásos katolikusok üdvözölték a tervet, ám sokan akadtak, akik kigúnyolták, giccsesnek tartották a projektet. A város azonban többségében támogatta a helyi pap álmát. A helyiek úgy vélik, vallásos tartalma mellett turisztikai látványosságként sem lesz rossz üzlet a településnek a „világ legnagyobb Jézus-szobra”.



A terv megvalósulását egyébként rengeteg nehézség kísérte. Az egyházon belül is akadt, aki ellenezte a projekt megvalósítását, az állami hivatalok is leállították egy időre a munkálatokat, mivel attól féltek, a szobor mérete miatt nem lesz biztonságosan megvalósítható a terv. Az idős pap szívrohamot kapott egy alkalommal, de szerencsére felgyógyult. Nemrég pedig, amikor helyére akarták emelni a koronás fejet, kiderült, hogy a daru, ami rendelkezésre állt, nem elég erős a művelethez ( a fej maga közel 30 tonnát nyom).



Fotók: Reuters

Most azonban végre áll a szobor a városka felett, mint a 78 éves pap mondta, hitük segített legyőzni minden akadályt.

9 megjegyzés :

  1. Hit nélkül ez nem is sikerülhetett volna!

    VálaszTörlés
  2. Meg kellett hozzá egy qurva nagy daru! Végig gondolva a tavaszi, nyári áradásokat, a tönkrement családokat, talán csak egy jó nagy lavór szenteltvíz segített volna még.
    Nem csodálkoznék, ha nálunk is egy marha nagy milliárdos alumínium keresztre köteleznék a céget, házépítések helyett!
    Qurva világ, meg kell hozzá vagy féltucat pedofil püspök!
    Majd elfelejtem: meg HIT!(narancsszínű begyűjtő kocsikkal, mert a demokráciának oda!)

    VálaszTörlés
  3. Már ne haragudj meg érte, de az indulat baromságokat mondat veled. Összehoztál itt hetet-havat.
    A magam részéről nagyra becsülöm lengyel barátainkat.
    Pedofil püspökből meg sokkal kevesebb van, mint aberrált liberálisból. Számukra ez ugyanis erény - azért szoktak tüntetni érte.

    VálaszTörlés
  4. El kellett volna olvasni a cikket, akkor közérthető lenne, ehhez semmi köze sem államnak, sem egyháznak, ez egy kis közösség hitének és akaratának a megnyilvánulása.
    Leveszem a kalapom az ilyen emberek előtt.

    VálaszTörlés
  5. 2010.nov.5-én készült el a Swiebodzin város közelében már öt éve épülő Jézus-szobor. Sylwester Zawadzki, a város egykori lelkésze 2000-ben akarta a város védelmezőjének Krisztust választatni.(A 3.évezred, a Feltámadás évezredének kezdetén.) Ez a terve az egyházi vezetők ellenállása miatt bukott meg Öt évvel később indította el a munkálatokat a szobron Zawadzki.Ezzel már Lengyelországban található a világ legmagasabb Krisztus-szobra, melynek a KRISZTUS KIRÁLY a neve. A szobor talpazata a 3-as halmot képezi. Jézus fején lévő korona, a Nagyboldogasszony leszármazottait, a Turul-nemzetséget, azaz Jézus nemzetségét jelzi. Krisztus Király a Turul nemzetség örökös királya.

    Az eddigi legmagasabb Jézus-szobor Bolíviában, Cochabamba városában található, ahol az őslakosok a Turul nemzetséghez tartozó indiánok. Az 1994-ben leleplezett Cristo de la Concordia a talapzat nélkül 34,2 méter magasan áll

    A világ legismertebb, és évtizedekig a világ legmagasabb Jézus-szobrának számító, szintén Délamerikában található Rio de Janeiró-i Megváltó Jézus harminc méter magas, a talapzata nélkül.

    VálaszTörlés
  6. A magam részéről is nagyra becsülöm a lengyeleket.
    Pedofil püspökből, papból, egy is sok, pláne ha aberrált liberálisok is a képbe kerülnek.
    Azért szeretnék ebben a kis faluban élni, ahol ennyi a pénz."ez egy kis közösség".
    Baromságokat pedig nem szoktam mondani, csak ki nem mondott, agyonhallgatott tényeket.
    Az alumínium kereszt emlegetése, csak hangsúlyozott gondolat, mert minden előfordulhat.(már perli az államot a zagy tározó tulajdonosa, és meg is nyeri.)

    VálaszTörlés
  7. Milyen érdekes, hogy míg Ötsikénél egy, A Székely Kálvária tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot egy Zavaczki Walter Levente nevü székelyudvarhelyi szobrászművész nyerte el, a lengyelországi Krisztus király szobrának fölállítását SylvesterZawadzki, a város egykori lelkésze vette gondjaiba.

    VálaszTörlés
  8. A Zavadszky magyar családnév, Bácskai gyökerű, ami Bács-kiskun megyéhez tartozik, amit 3 részre osztottak meg. Amíg nem kezdték idegeníteni a magyar családneveket (szki, szky végződéssel, ami FALVI-t jelent, vagy ovics-olni, ami FI, FIA-t jelent). Pl. Pruzsa-falviból csináltak Pruzsinszkyt, a Hora-falviból Horánszkyt, vagy a Pető-fi, -fia-ból Petrovicsot, Horka-fia-ból Horkovicsot stb. (geneológiai lexikon)
    Röviden, a lengyel pap Zav(w)adszky magyar származású.

    Ide kapcsolódóan arra is érdemes kitérni, hogy miért csak a magyar?-ok nevezik lengyel-nek a Pol-is, (en, ska) nemzetet, amikor az eredetileg PÁL-OS volt.
    Egy-két betű kicserélésével (is) történtek a hamisítások, amit a legjobban jelez a SEM-mi-ta (SEMMI) és a SUM-ér (MINDEN) kifejezés, A KÉT VÉGLET.

    VálaszTörlés