Blogarchívum

2010. október 9., szombat

Vörösiszap - pakolás

Orbán: Az állam pénzalapot hozott létre, a felelősségre vonás nem marad el (+videó)


Ez a katasztrófa felmérhetetlen károkat okozott, de a kormány senkit nem fog magára hagyni – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szombati, rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján. A kormányfő tájékoztatást adott a helyzetről, illetve a felelősségre vonásról úgy vélekedett, az „arányos lesz az okozott kárral”.
Tekintse meg a hírTV videóját!

  • Maga az élet sérült meg a katasztrófában, egy egész térség veszítette el az életlehetőségét – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán bejelentette: az összefogás jegyében létrehozták a Magyar Kármentő Alapot. Mindenki, aki a bajba jutottakon segíteni akar, ide elküldheti az adományát – tette hozzá. „Reméljük, az adományok révén gyorsabban tudjuk helyreállítani a térséget.”

  • Orbán: „Örömmel mondhatom, hogy sokan csatlakoztak a segítségnyújtáshoz, többek között Soros György egymillió dollárt adományoz a károsultaknak.”

  • Kérés minden magyarhoz

    Arra kérek minden magyart, hogy fogjunk össze és leheljünk együtt életet ebbe a térségbe – mondta Orbán. A kormányfő kijelentette: minden alapot fedez a kabinet, és fontos eleme a mentésnek a segítség, de a hangsúly az összefogáson van.


  • háromezer ember nem veszítheti el a munkahelyét, de azokra nem bízhatják, akik ezt a katasztrófát okozták. „A cég együttműködő, de ez nem teszi meg nem történtté az áradást, ezért valakinek felelnie kell” – fogalmazott a kormányfő.


  • Az állam feladata: a segítség a bajbajutottakon

    Orbán megköszönte az Európai Uniótól kapott segítséget. A céggel nem kívánunk foglalkozni, mostantól kezdve az államé a felelősség – tette hozzá.


  • George Pataki is felajánlotta segítségét
  • A katasztrófa környezeti hatásai és a károk felbecsülhetetlenek – írja közleményében a neves politikus.

    Szerinte „az ilyen nagyságrendű tragédiák esetén mindannyiunknak, akik aggódunk a károsultakért, a segítségükre kell sietnünk.” Megjegyezte: a szeptember 11-i támadások után is elképesztően fontos volt a világból érkező óriási támogatás. Mint írja, magyar-amerikai emberként minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy „a miniszterelnökkel és másokkal együtt segítsem a sokat szenvedett károsultakat és családjaikat.”

  • >>Részletesen itt<<

  • Pilhál György: A mágnások megijedtek

  • A tragikus hétfő óta zabszem sem fér a Mal Zrt. milliárdos vezéreinek ülepébe, valószínűleg nem véletlenül. A vörösiszapot tároló nagyvállalat két prominens vezetője, Tolnay Lajos igazgatósági elnök és Bakonyi Zoltán cégvezető nemigen mer kiállni a nyilvánosság elé, mindketten félnek a népharagtól. Jó okkal. Tenyérbe mászó javaslatuk, hogy csak le kell slagozni erős vízzel az iszapos testrészt, illetve morbid alkuötletük, miszerint a temetési költségeket állja a cég, csak fokozza a felháborodást. Mágnásokról lévén szó (Tolnay 23 milliárd forintjával a 21. leggazdagabb magyar, Bakonyi „csak” a 28., ő 16,5 milliárd gazdája) az ember azonnal a rendszerváltozás körüli esztendők ügyes(kedő) figurái között kezd el keresgélni, és jó nyomon jár.

    (Magyar Nemzet, 2010. október 9.)

  • A magyar oligarchák prototípusának nevezi a Berliner Zeitung Tolnay Lajost, a Magyar Alumínium Zrt. többségi tulajdonosát.

A lap szerint a cégvezető 1995-ben kedvező feltételekkel jutott hozzá a gyárhoz. Ennek köszönhetően az egykori kohómérnök Tolnayból az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó vált. A szerző cinikusnak tartja, hogy a cég a hétfői katasztrófa után azt állította, hogy az iszap nem mérgező és nevetségesen kicsi, 110 ezer eurónak megfelelő kárpótlást ajánlott fel. Ráadásul a cég a mentés helyett a kormányt fenyegeti, hogy ha nem indulhat újra a leállított üzem, akkor 3 ezer állás kerül veszélybe.


3 megjegyzés :

  1. Egy lakossági fórumon az egyik felszólaló azt mondta, nem szeretné, ha a kataszrófáért a gátőrt vonnák felelősségre.
    Egyébként én az ígéreteknek nem hiszek, csak a tetteknek.

    VálaszTörlés
  2. "Ha betartják az EU biztonsági előírásait, akkor tulajdonképpen semmi baj nem történhet. Itt azonban mind a cég, mind a helyi felügyeleti szervek trehányak voltak. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a vörösiszapot tároló medence falát több ízben is megemelték (földdel), ami megengedhetetlen"

    VálaszTörlés