Blogarchívum

2010. augusztus 6., péntek

Moszkvában szmog és 40 C°

Az orosz fővárost péntek reggelre az éjszakai órák óta sűrűsödő füstköd borította be. A füstszagú levegőnek magas a mérgezőanyag-tartalma, a meteorológusok 40 fok körüli hőmérsékleteket jósolnak.

A füstköd a város legnagyobb részén olyan sűrű, hogy a szélesebb utcákon a szemközti házakat is csak homályosan látni, a látótávolság alig néhány száz méter. A füstöt a környező erdő- és tőzegtüzek okozzák, és a kedvezőtlen időjárási körülmények nem engedik eloszlani.

A levegő mérgezőanyag-tartalma az éjszakai órák óta nő, szakértők szerint a napi átlagos értékek pénteken messze felül fogják múlni a megengedett értékeket, részben elérik azok többszörösét. Gennagyij Onyiscsenko, Oroszország tiszti főorvosa a pénteki sajtóbeszámolók szerint már azt fontolgatja, hogy esetleg elhalasszák az iskolaév kezdetét is Moszkvában.

  TRDV812051

A három nagy moszkvai repülőtér közül Seremetyevo – ahová a budapesti gépek érkeznek – délelőtt még menetrend szerint fogadta a járatokat, majd délutántól – akárcsak Vnukovo és Domogyedovo – az időjárás, az egyre csökkenő látótávolság függvényében engedélyezte a le- és felszállásokat.

 

A füst kaparja az emberek torkát és csípi a szemüket. Sokan próbálnak maszkot vásárolni, ami a korábbi mintegy 20 forint helyett már 350 forintnyi összegbe kerül, de gyakorlatilag nem kapható: Moszkvában e védőeszközök forgalma két és félszeresére, Voronyezsben négyszeresére nőtt. Ugyancsak sokan nedves zsebkendőt tartanak orruk és szájuk elé, s a szakértők szerint az egyetlen megbízható megoldás a gázmaszk lenne, de azzal elég nehéz élni.

A köd olyan sűrű volt már reggel, hogy az orosz kormánynak otthont adó úgynevezett Fehér Ház egyik munkatársa az újságíróknak elmondta: reggel megijedt, hogy rossz felé ment, mert munkahelyéhez egészen közel volt már, de még nem látta az épületet.

A péntekre előre jelzett 40 fok helyett a déli órákban 26-28 fokos hőmérsékletet mértek az orosz fővárosban. A rendkívüli helyetek minisztériuma szerint pénteken reggel az országban 558 erdő- és tőzegtűz égett mintegy 180 ezer hektáron, ezek közül mintegy 80 nagy területen, s az oltásban csak a minisztérium részéről 162 ezer ember, 26500 gép és 25 repülő és helikopter vett részt.

Moszkva környékén azon dolgoztak a hadsereg egységei, hogy a katonai raktárakból elszállítsák a robbanásveszélyes anyagokat. A haditengerészet Moszkva melletti Kolomnában lévő légitámaszpontján – amelyet a tűz gyakorlatilag elpusztított, s emiatt az államfő több magas rangú tisztet leváltott – a lángok martaléka lett a hadsereg vezérkarának kommunikációs központja.


23 megjegyzés :

  1. Arra leszek kíváncsi mikor derül ki,- ki(K) volt a gyújtogató(K). Üdv Olevendula . Megjöttem nyaralásból(Zánka).

    VálaszTörlés
  2. Isten hozott Fóti koma! Hát te úttörőtáborban nyaralsz, "mint a mókus"? ;-))

    VálaszTörlés
  3. No, nem egészen :-))). Minden esetre, nem olyan messzire tőle( cirka 300m) Volt egy kis munka is azért....Hisz festeni mentem le.... Jó újra itthon-VELETEK!!!

    VálaszTörlés
  4. Közben meg azon tűnődöm, hogy vajon Moszkva aluljáróiban is betiltották-e a dohányzást... Hümm, hümm... ;-))

    VálaszTörlés
  5. Kellemest a hasznossal:-)

    Üdv, Fóti, örülök, hogy "látlak":-)

    VálaszTörlés
  6. Igen, kellemest a hasznossal............A§mi a dohányzást illeti:- Nem hinném hogy ezek után még valaki rágyújt ott.

    VálaszTörlés
  7. Ez gáz? Mi gáz? Hogy leléptél a multiról ismét? Végre! sokkal hamarabb kellett volna! Remélem végleg! Durva volt legutóbbi tevékenységed kedves Csengele, de jól kiosztottak barátnőid. Megérdemelted. Most legalább lesz elég időd elvégezni a napi földmunkákat élőben és nem virtuálisan! Jó munkát!

    VálaszTörlés
  8. A Hálaadás Napja - november negyedik csütörtöke helyett: augusztus 13-án, pénteken (még hogy ez a nap szerencsétlenséget hoz...?!)

    Meister Eckhart-ot idézem:
    "“Ha az egyedüli ima, amit elmondasz egész életedben, így hangzana: “Köszönöm”, az is elegendő lenne.”

    Én megköszönöm a Sorsnak, hogy gyözött az igazság.
    Idegen harctéren.

    VálaszTörlés
  9. "Csend. Nem zavarja semmi sem."
    /Gyóni Géza/

    VálaszTörlés
  10. Szól a cenzor: Vétó; megtiltom ezt.
    E hasáb üres marad és fehér!
    S az üres lapon gyúlnak lángbetűk,
    Betűk: mint a tűz, betűk: mint a vér.

    Szól a cenzor: Vétó; hatalmam nagy;
    A semmiségbe vetlek vissza én!
    S a fehér lapról láthatatlan sorokban
    Feltámad az elítélt költemény.

    Szól a cenzor: Álom, megfojtalak,
    Hogy lásd a napfényt: én megtiltom Néked!
    S szól az Ige: én öröktől vagyok
    S nem érintenek halálok, születések!

    Szól a cenzor: Ez férfimunka volt,
    Ma nem olvasta senki e lapot!
    S szól a fehér lap: tévedsz, jó uram,
    Látatlanul mindenki olvasott!

    VálaszTörlés
  11. Persze.
    Itt nem volt helye a megjegyzésnek.
    Ha nem Nálad, akkor a "Hírnök"-nél kell üzenni. :D

    VálaszTörlés
  12. Ha egyszer itt fedeztem fel, hála Neked.... S mivel nem voltam bejáratos az oldalára, hát itt csapódott le, mint a légycsapó. Régen örültem ennyire ilyen felfedezésnek...

    VálaszTörlés
  13. Áruld már el, ki az a "Hírnök"?

    VálaszTörlés
  14. Itt fedezted fel?
    Ja?! Vagy úgy. Akkor maradjunk is ennyiben, mert ahol Csengele neve fölmerül a távollétében, ott tömegverekedés tör ki.
    Hagyjuk ennyiben a döntését.

    VálaszTörlés
  15. Igen így történt. S nagyon jó döntés volt!

    VálaszTörlés
  16. Visszatérve az eredeti témához, Moszkvában tovább fulladoznak. A mi nyakunkba zúdult tavaszi özönvízszerű eső most ott tenne jót, hogy a mélyrétegekben lévő izzó tőzeg ne füstölögjön nekik tovább.... ez az év úgy látszik a negatív rekordok éve lesz.

    VálaszTörlés
  17. Amennyire én tudtam, a brianszki erdő lápos, tőzeges, nedves terület. Símán eltűnik a mocsárban egy gulya...
    Hogy a lébe' tud az égni?! Mert FÜSTÖLNI - azt igen.

    VálaszTörlés
  18. Én láttam izzó tőzeget. A föld alatt gázok keletkeznek, amelyek a befülledt tőzeg alatt lángra nem tudnak lobbanni, de izzani és füstölni piszkosul.... Az ilyen befülledt izzó tőzeg tetején néha egy-egy kis lángocska lobban, ezt hívták lidércnek. Ha jól emlékszem gyerekkori olvasmányaimban egy Móricz novellában olvastam erről.

    VálaszTörlés
  19. A tőzeglápok a legrosszabbak, nem lehet eloltani őket pontosan amiért anyusch mondja, a felszín alatt senyvednek és nem lehet hozzáférni, addig ég ameddig neki éppen jólesik.

    VálaszTörlés