Blogarchívum

2010. augusztus 5., csütörtök

MME: Kirepülés előtt a webkamerás füsti fecske fészekalj - nézze meg őket Ön is élőben!

A kedvezőtlen időjárás ellenére már a második fészekalj fiókái nevelődnek a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfalu webkamerás füsti fecske fészkében. A négy tegnap meggyűrűzött fióka várhatóan a hét vége felé repül ki, ezért ezek utolsó napok arra, hogy az idei nyáron élő egyenesben kövessük nyomon a fészek életét.

Az első költés három fiókája június 16-án repült ki, de néhány napon keresztül ez után is vissza-visszatértek a fészek biztonságába. Ezt követően a pár - a faj életmódjának megfelelően - a környéken maradva tovább gondozta a mind önállóbbá váló, vadászni tanuló utódokat, majd alig másfél héttel a kirepülés után, június végén belekezdtek a második költésbe.

Öt tojást raktak (naponta egyet-egyet) és az utolsó lerakását követően 12-13 napon át melengették ezeket. Ilyenkor a tojók hasáról (kisebb mértékben a hímekéről is) kihullanak a pehelytollak, hogy a madár testének melege akadálytalanul átadódhasson a tojásoknak. A kotlófot kialakulására azért van szükség, mert a toll a legjobb természetes hőszigetelő anyag, ezért ha tollas hassal kotlanának a madarak, a hidegen maradó tojásokban nem indulna meg az embriók fejlődése. A kikeléskor teljesen csupasz fecske fiókák mintegy három hetet töltenek a fészekben, ennyi idejük van arra, hogy a babszemnyiről felnőtt méretűre fejlődjenek, kinőjenek a tollaik, kialakuljanak a repülőizmaik és elhagyják a fészket. A második költés fiókáinak azért is kell "sietnie", mert alig néhány hét áll rendelkezésükre ahhoz, hogy megtanuljanak önállóan vadászni, és felhalmozzák az őszi vonuláshoz nélkülözhetetlen zsírtartalékot.


A fészek életét nyomon követő webkamera (a kép felső szélén) nem
zavarja a madarakat.



 A költőpár tojó tagja a hímeknél rövidebb farokvillájáról ismerhető fel
(Fotó: Nagy Károly).



A mai napon készült felvételen jól látszik a négy fióka hatalmasra tátható
sárga csőre. Ez a méret és szín sorsdöntő fontosságú, mivel a
tátogó színes szájbélés váltja ki és tartja szinten a
szülők eleséghordó, etető viselkedését.
A képre kattintva Ön is ellátogathat a webkamera-oldalra!
(Fotók: MME archívum, szöveg: Orbán Zoltán)


 Látogassa meg Ön is az Európában egyedülálló lakossági fecske oldalt
és segítse védelmüket azzal, hogy feltölti fecske megfigyeléseit
.
Köszönjük!

Kapcsolódó cikkek, oldalak 



Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Erősebb természetvédelmi intézményrendszert!

- Nyílt levél a vidékfejlesztési miniszternek

2010. augusztus 5.
A biodiverzitás évében a természetvédelem ereje nem gyöngülhet, sokkal inkább erősíteni kellene azt. Három országos természetvédelmi civil szervezet (MME, MTVSZ, WWF) ezzel az üzenettel fordult nyílt levélben a vidékfejlesztési miniszterhez.

Az Európai Unió 2010-re kitűzött célja – a biodiverzitás csökkenésének megállítása – távol van a megvalósulástól, a fajok kipusztulásának üteme ma a természetesnek az ezerszerese. Hazánk természeti értékeinek megőrzéséhez alapvetően szükséges a mainál is erősebb természetvédelmi intézményrendszer kialakítása, fenntartása.

Az elmúlt hetekben ugyanakkor ezzel ellentétes, a természetvédelmi őrszolgálat átalakítására vonatkozó elképzelések láttak napvilágot a sajtóban. A szervezetek ezek kapcsán nyílt levélben arra kérik a minisztert, hogy a teljes intézményrendszer és az általa ellátandó feladatok alapos áttekintése nélkül nélkül ne hozzon egyedi döntést ebben a kérdésben sem.

A civil szervezetek nyílt levelét elolvashatja itt >> (PDF)


http://mme.hu/kezdlap.html

2 megjegyzés :