Blogarchívum

2010. július 7., szerda

Hírek

Sietős ingatlanüzlet a váltás közben


Az új kormány megalakulása után, leváltása előtt három nappal írta alá Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója azt a szerződést, amellyel egy legalább félmilliárd forintos budai, XII. kerületi állami ingatlant térítésmentesen átad a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak. A MNV volt vezetője szerint a tranzakcióról egyeztetett az állami cég új vezetésével: Halasi Tiborral, az MNV igazgatósági elnökével, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárával, aki viszont nem emlékszik erre.

Kapcsolódó:
4500 négyzetméteres budai ingatlan “ajándékba” a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak

Nem sokkal az új kormány megalakulása után írta alá Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója azt a szerződést, amellyel egy legalább félmilliárd forintos budai, XII. kerületi állami ingatlant térítésmentesen átad a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak.

Az ingatlan a volt kanadai nagykövetség épülete volt. Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. június 12-i hatállyal felmentett vezérigazgatója, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) társelnöke és a kiemelkedően közhasznú szervezet alelnöke, Kardi Judit szerződést kötöttek egymással június 9-én, egy állami vagyonba tartozó ingatlan ingyenes alapítványi tulajdonba adásáról.

Nevezettek Budapest egyik legértékesebb részén, a XII. kerületi Budakeszi úton lévő lakóházról és a hozzá tartozó udvarról állapodtak meg.

Kamarás Miklós, a 2009-es zárszámadási törvényre hivatkozik, amely előírja, hogy melyik egyháznak mely ingatlan jár vissza. A vagyonkezelő volt elnöke szerint „az égadta világon semmiféle összefüggés nincs”, hogy június 9-én írta alá a szerződést és két napra rá már távozott posztjából.

A Magyar Nemzet birtokába jutott szerződés szerint a 4500 négyzetméter alapterületű ingatlan bruttó értéke 560 millió forint, azt a közalapítvány – az állami vagyonról és a 2010. évi költségvetésről szóló törvények rendelkezései értelmében – kulturális, szociális és hitéleti célra használhatja.

A megállapodásnak azonban van két olyan pontja is, amelyek az ingatlan értékesítésére is lehetőséget biztosít. Amennyiben a közalapítvány kulturális, szociális és hitéleti céljait másképp nem tudja ellátni, eladhatja a budai ingatlant az MNV „egyidejű tájékoztatása mellett”. Ha az értékesítés öt éven belül történne, akkor az innen származó bevétel ötven százalékát a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak be kellene fizetnie a központi költségvetésbe – írja a lap.

További érdekesség(ek) az origo-ról: Az 1947-es párizsi békeszerződés ugyanis kimondta, hogy nem szállhat az államra a holokauszt idején megölt magyar zsidók vagyona. (Más esetben, ha valaki örökös nélkül hal meg, akkor hagyatékát az állam kapja.)

Ezek a vagyontárgyak egy 1997-es törvény szerint a MAZSÖK-öt illetnék meg, 2003 végéig azonban a közalapítvány nem kapott olyan hagyatékot, amelyeket az állam azóta szerzett meg, és nem is született erről jogszabály. Ennek a helyzetnek a rendezése mellett az ÁSZ többek között azt is javasolja a kormánynak, hogy adjon támogatást a közalapítványnak lerobbant ingatlanai felújításához.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt a kormány hozta létre még 1997-ben az 1947-es párizsi békeszerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésére.

A közalapítvány célja – a szervezet hivatalos honlapja szerint – többek között az, hogy megteremtse a lehetőségét annak, hogy a fasiszta rendszerekben szenvedő zsidók és azok utódai “újjászervezhessék vallási, kulturális, oktatási rendszerüket, erősíthessék zsidó identitásukat”. A MAZSÖK azon kevés közalapítványok közé tartozik, amelyek az állami források mellett külső pénzt is kapnak.

Takács Tamás
sit-e.hu

Mellesleg:
Hát ez meg kicsoda?
http://barikad.hu/sites/barikad.hu/files/images/B27_web.jpg

Ezermilliárdos korrupció

Csak nagyban érdemes vesztegetni • Rendkívül kicsi a lebukás veszélye

Rendszerint a kis tételben vesztegetők buknak le Magyarországon, ők is csak elvétve, a nagy halak általában megússzák – ez derül ki a friss hazai bűnügyi statisztikákból.

Sukoró: „Gyurcsányhoz vezetnek a szálak” (+videó)

Dokumentumok bizonyítják, hogy a sukorói telekcsereügylet kifejezett politikai utasításra történt – jelentette ki a köztelevízió esti műsorában Budai Gyula miniszterelnöki megbízott.

Dávid Ibolya és Herényi Károly is gyanúsított (+videó)

sze, 2010-07-07
Dávid Ibolya délelőtti kihallgatása után, kora délután Herényi Károly MDF-es politikust is gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség az UD-ügyben. Herényit társtettesként gyanúsították meg személyes adattal visszaéléssel, Dávid Ibolyát szintén személyes adattal visszaéléssel, illetve kényszerítéssel gyanúsítják.

Tekintse meg a hírTV összeállítását!

Mint ismert, kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével és egyrendbeli kényszerítéssel gyanúsították meg Dávid Ibolyát, aki vallomást nem tett, panasszal sem élt a gyanúsítás ellen. Annyit közölt, hogy álláspontja szerint nem követte el azokat a cselekményeket, amelyekkel gyanúsítják.

A Központi Nyomozó Főügyészség Herényi Károly kora délutáni gyanúsítotti kihallgatása után arról tájékoztatott, hogy őt társtettesként, személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsították meg. Dávid Ibolya és Herényi Károly a gyanúsítások ellen nem tettek panaszt, de közölték, hogy álláspontjuk szerint nem követettek el bűncselekményt. Ezután mindketten megtagadták a vallomástételt.

A gyanúsítások lényege szerint a 2008 szeptemberében tett büntetőfeljelentés mellékletében két hangfelvétel volt, amik valahogyan Dávid Ibolyához kerültek. A telefonbeszélgetések felvételeit a Nemzetbiztonsági Hivatal készítette, titkos információgyűjtés közben.  (Ez volna a vétség?)

Az adatok felhasználásával az ügyészség gyanúja szerint Dávid és Herényi közvetítőkön keresztül sikerrel vették rá Almássy Kornélt, hogy visszalépjen az MDF elnökjelöltségétől.

Tóth Károlyt – (a 2002-es válaszások lebonyolításáért felelős) a nemzetbiztonsági bizottság volt szocialista alelnökét – ugyanebben az ügyben kedden gyanúsították meg egyrendbeli „hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett” különleges személyes adattal visszaélés bűntettével. Azért, mert rávette Szilvásy György akkori titokminisztert, hogy a felvételt adja át a bizottság tagjainak. A felvételre azért lett volna szüksége, mert szerinte azon a fideszes politikusoknak a lehallgatási botrányban való érintettségére vannak bizonyítékok. A titkos felvételek kezelésére nem lett volna jogosultsága és ezt tudnia is kellett az ügyészség szerint. A felvétel nyilvánosságra hozatala a fideszes érintettek lejáratását célozta a gyanú szerint.

(FH)


Kihátrálhat a kormány a szocialista megaberuházás mögül

Tüntetés a Velencei-tóértNem csitulnak a viták az újabb velencei-tavi építkezési botránnyal kapcsolatban: a civil szervezetek összefognak és együttes megmozdulásra készülnek, helyi politikusok pedig a kormánytól várnak érdemi lépéseket a beruházás felfüggesztése érdekében.

Egyetemi botrány: őrizetben egy újabb gyanúsított

Újabb embert vettek őrizetbe a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője azt mondta, nyomozati cselekményt hajtanak végre, részleteket csütörtökre ígért.

Demszky nem SZDSZ-es többé

Megkezdődött a fővárosban az októberi önkormányzati választások utáni átadás-átvétel előkészítése, ezzel kapcsolatban minden fontos dokumentumot nyilvánosságra hoznak majd az önkormányzat honlapján – jelentette ki Demszky Gábor szerdán újságírók előtt. A főpolgármester közölte azt is: nem újította meg tagságát az SZDSZ-ben.
(...)

Demszky Gábor bejelentette azt is: indítványozza, hogy tevékenységéért a dalai láma kapja meg Budapest díszpolgári címét, erről szóló javaslatát nyár végén a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester közölte: a BKV-ügyek nyomozása kapcsán továbbra sem keresték meg.

Ugyancsak újságírói kérdésre elmondta: nem újította meg tagságát az SZDSZ-ben, mert „nem kíván részt venni az önfelszámolási folyamatban”.

(FH)

Fővárosi létszámcsökkenés

A főpolgármesterrel együtt legfeljebb 34 tagú lehet októbertől a jelenleg még 67 politikussal működő Fővárosi Közgyűlés, miután a hivatalos adatok szerint csak az elmúlt egy évben közel negyvenezerrel csökkent Budapest lakossága – derült ki kedden a főjegyző tájékoztatásából.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése