Blogarchívum

2010. június 14., hétfő

Műsorajánló - Hírek

http://www.lanchidradio.hu/


DÉLELŐTTI KALAUZ – KEDD 9.10-11.55 Műsorajánló

Miért éri meg, vagy épp miért nem éri meg bérlakásban élni?
Érvek és ellenérvek a saját tulajdon illetve a bérbe vett ingatlan mellett és ellen. Ön számolgatott már? Mennyit költ havonta, évente arra, hogy lakjon, éljen valahol? Mindenképpen ragaszkodna ahhoz, hogy saját háza legyen - még hatalmas kölcsönök árán is? Vagy tökéletesen jól érzi magát a bérelt lakásban is, hiszen így bármikor válthat?


DÉLELŐTTI KALAUZ: 2010. június 15-én, 9.10-11.55-ig - Műsorajánló

Vajon tudjuk-e mi, hazai vásárlók és fogyasztók, hová fordulhatunk esetleges panaszainkkal? Ismerjük-e a fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket, tudjuk-e miben és hogyan segíthetnek a Békéltető testületek?
Fogyasztóvédelmi félóra történetekkel, tanácsokkal
.

Közérdekű vitatéma hallgatókkal, szakértőkkel. Csak néhány nevezetes épület, műemlék közelében, eldugott helyeken van
nyilvános illemhely Budapesten.

Ezeket is csak a beavatott idegenvezetők ismerik - oda terelik a szükségét érző turistákat. De amit ott látnak, az sem öregbíti a magyar főváros jó hírét. Változik-e a helyzet most, hogy újra a Csatornázási Művek üzemelteti a nyilvános illemhelyeket?

Szerkesztő: Petz Margó
Műsorvezető: Nagy Katalin

Elérhetőségeink:
Telefon: +36-1-81-48-755
SMS-számunk: +36-30-749-6720
E-mail címünk: kalauz@lanchidradio.hu




KETTESBEN - KEDD,  23.05-00.55 Műsorajánló

Édes élet, ami megkeseríti a sorsunkat. Néha egy átlagos rutinvizsgálatnál, például a jogosítvány meghosszabbításakor derül ki, hogy a kelleténél magasabb a vércukorszintünk, és un. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedünk. Szigorú étrend? Még több mozgás? Folyamatos lelki erősítés?

KETTESBEN: 2010. június 17-én 23.05-00.55 - Ismétlés

Szerkesztő-műsorvezető: Béky László

E-mail címünk: kettesben@lanchidradio.hu

A legújabb kutatási eredmények ismeretében melyek a naprakész tanácsok ?
Mit egyen, mit tegyen a 2-es típusú cukorbeteg? Erről beszélget Kettesben Béky László természetgyógyász Fövényi József diabetológus főorvossal június 15-én, kedden 23 órától éjjel 1- ig.
Az adásba a hallgatók is bekapcsolódhatnak telefonon és SMS-ben is.


Hatósági árat vezethet be a kormány


az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a lakossági és kisfogyasztói gáz, valamint az elektromos áram esetében hatósági árat vezet be. A gázellátásról és a villamos energiáról szóló törvények módosítása szerint az egyetemes szolgáltatók lehetséges legmagasabb árait az illetékes miniszter határozza meg, aki ebben az esetben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Orbán Viktor múlt héten kedden a Parlamentben jelentette be a kormány első gazdasági akciótervét, amelynek egyik pontja, hogy befagyasztják az energiaszolgáltatók árait.
>>Tovább

318 igen - Áfa-mentesek lesznek a közcélú adományok

Az Országgyűlés egyhangúlag, 318 igen szavazattal elfogadta hétfőn este az áfa-törvény módosítását, amellyel áfa-mentessé válnak a közcélú adományok. A képviselők támogatták a törvénymódosítás sürgős kihirdetését is, vagyis még ezen a héten életbe is léphet az új szabályozás, amely például az árvízi károsultaknak is segítséget nyújthat.
>>Tovább

Létrehozták az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő bizottságot


Eseti bizottságot hozott létre az Országgyűlés az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének és alelnökeinek megválasztásához szükséges jelöléshez. Az ehhez szükséges javaslatot 260 igen és 111 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a parlament hétfőn. Nyolctagú a testület, az a feladata, hogy jelöltet állítson az ÁSZ elnöki és két alelnöki tisztségére, tagjai ezért a munkájukért külön nem kapnak pénzt.
(...)

Kovács Árpád ÁSZ-elnök megbízatása 2009. december 9-én lejárt. A korábbi számvevőszéki alelnökök megbízatása 2001. augusztus 17-én, illetve 2001. november 23-án lejárt, azóta mindkét alelnöki tisztség betöltetlen. Az Állami Számvevőszékről szóló 1989. évi törvény szerint az ÁSZ elnökét és alelnökeit 12 évre választja meg az Országgyűlés.

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy az ÁSZ elnökének Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt, alelnökének pedig Warvasovszky Tihamér volt MSZP-s képviselőt, Székesfehérvár polgármesterét javasolják. A kormánypártok álláspontja szerint egy elnök és egy alelnök jól el tudja látni az ÁSZ vezetését, de ennek végős eldöntését a leendő elnökre bízzák.
>>Bővebben:

Bús Balázs a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje

A Fidesz-KDNP 2010-ben ismét Bús Balázst jelöli polgármesternek. A pártszövetség 2010. június 10-én, csütörtökön szavazatával újból bizalmat adott a jelenlegi polgármesternek.

Bús Balázs az elmúlt 4 évben munkájával és tettre készségével bizonyította, hogy érdemes a következő ciklusban is a városrész vezetésére. A kerületben létrehozta az ország egyik legfejlettebb szociális ellátórendszerét, javított a közbiztonságon, játszótereket újított fel, megvédte a Margit Kórházat, kulturális programokat kínált a kerületben élőknek, és tett azért, hogy élhetőbb legyen Óbuda-Békásmegyer.

A Fidesz-KDNP ezekre figyelemmel döntött úgy, hogy ezt a munkát folytatnia kell Bús Balázs jelenlegi polgármesternek – áll Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának közleményében.

Bús Balázs, 2010. június 11-től hivatalosan is polgármester jelöltje Budapest III. kerületének.

(MNO)


Elfogadta a parlament a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot


A képviselők 260 igen, 66 nem szavazatával és 46 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés hétfőn a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot, amelynek beterjesztését a parlament alakuló ülésén jelentette be Orbán Viktor május 14-én.
(...)
Orbán Viktor a parlament alakuló ülésén azt mondta, hogy az új Országgyűlést olyan nemzeti egység hozta létre, amely évtizedek óta nem volt itthon, és ez az egység a nemzeti felemelkedés záloga. Javaslata szerint a parlament a nyilatkozattal ismerhetné el "a választók forradalmát". A benyújtott tervezetet a Fidesztől Orbán Viktor és Lázár János, a KDNP-től pedig Semjén Zsolt és Harrach Péter jegyzik....
>>> Bővebben:

A társadalom elsöprő többsége támogatja Orbánék 29 pontját


Orbán Viktor kormányfő múlt héten új gazdaságpolitikai akcióprogramot mutatott be az Országgyűlésnek és a szélesebb nyilvánosságnak. A miniszterelnök szavai szerint a 29 pontos program célja a költségvetési hiány betarthatóságának biztosítása mellett leginkább a kis- és közepes vállalkozások működésének támogatása, valamint munkahelyek teremtése. A terveket a társadalom elsöprő többsége támogatja.
>>További részletek az MNO-n


Pusztító viharok – százmilliós kár Baranyában


Újszászon, Kunmadarason és Karcagon is fákat döntött ki a hétfő délutáni vihar. Újszász és Jászboldogháza között egy kidőlt fa leszakította a vasúti felsővezetéket, de senki sem sérült meg. Baranya erdeiben több ezer köbméternyi fa dőlt ki és erdei utakat tett járhatatlanná az elmúlt hetek rendkívüli időjárása.

Vihar pusztított Jász-Nagykun-Szolnok megyében hétfő délután. 13 órától több mint 50 hívás érkezett a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz – tájékoztatott az ügyeletes. Jászberényben és Szolnok egyes területein is jégeső hullott, másutt viszont nem is esett.

Teljesen elzárta az utat Kunmadaras és Kunhegyes között egy kidőlt fa. Kunmadarason egy családi házra is rázuhant egy fa, ugyanitt egy beton villanyoszlopot is magával rántott egy másik kidőlő fa.

Karcagon is pusztított a vihar, egy melléképületet rombolt össze ugyancsak egy fa. Tiszaburán, Tomajmonostorán is több helyen dőlt kerítésre, autóra fa, a legtöbbször Újszászra hívták a tűzoltókat. Az ügyeletes tájékoztatása szerint nem váltak lakhatatlanná a lakóépületek, de több melléképület tetőszerkezete megrongálódott.

A Szolnok-Újszász-Hatvan vasútvonalon 11 óra után Jászboldogházánál fa dőlt a sínekre és leszakította a felsővezetéket, ott most vonatpótló buszok járnak.

Százmilliós kárt okozott a rendkívüli időjárás Baranyában

Több ezer köbméternyi fa dőlt ki a baranyai erdőkben az elmúlt hetek esőzése miatt. Ebből a szempontból a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben a legrosszabb a helyzet, itt jelentkezett ugyanis a teljes dőléskár 80 százaléka. Csaknem nyolcezer köbméter fa fordult ki a felázott talaj és a viharos szél miatt. A Hármas-hegyre, a Templom-hegyre és a Zengő északi oldalára még mindig nem mehetnek a túrázók, jelenleg ugyanis ezek a legveszélyeztetettebb erdei területek a térségben.

A Mecsekben lezúduló hatalmas mennyiségű víz utakat, hidakat mosott alá, több helyen be is szakadt az út, csak itt százmilliós a kár. Az Ormánságban 300 hektár fiatal erdőt öntött el a víz, azt még nem tudni, hogy a fáknak sikerül-e túlélniük a körülményeket. Ez csak az után derül ki, ha levonul a víz.

A Mecseki Erdészeti Zrt.-nél még tart a károk felmérése, de a jelenlegi adatok szerint csak az utakban és a hidakban esett kár eléri a 100 millió forintot. Baranya megyére 2-3 hét alatt zúdult annyi csapadék, mint máskor fél év alatt.

(FH)

Blair: Kész enyhíteni a Gázai övezet blokádján Izrael

Kész enyhíteni a Gázai övezet blokádján Izrael - közölte hétfőn Tony Blair. A volt brit kormányfő, aki jelenleg az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország különleges közel-keleti megbízottja, azt mondta, hogy Izrael be fogja engedni a mindennapi megélhetéshez szükséges árukat, miközben a fegyverek, katonai alkatrészeket továbbra is feltartóztatja.
(...)
A blokád május végén vált ismét drámai üggyé. Ekkor szállta meg az izraeli haditengerészet kommandója a Szabadság Flottillának nevezett és állítólag Gáza felé segélyeket szállító konvoj egyik hajóját. A világszerte nagy visszhangot kiváltó akcióban kilenc török, köztük egy török-amerikai kettős állampolgár halt meg. Az izraeliek szerint a kommandósokra fegyverekkel támadtak a hajó utasai.
(Kérdés: Mit kerestek a hajón?!)

A két átkelő megnyitásának feltétele, amibe Izrael a jelek szerint beleegyezett, hogy az ENSZ és az EU is vegyen részt ellenőrzésben, és ennek hatékonysága érdekében egy új rendszert építsen ki, beleértve a technikai kontrollt is. Tony Blair hétfői bejelentése szerint Izrael arra készül, hogy lemond arról a listáról, amin a bevitelre engedélyezett termékek vannak, és egy új listát vezetne be a tiltott termékekről. "Ez fontos változás."- közölte Blair.
>> Bővebben:


2 megjegyzés :

  1. Blair: Kész enyhíteni a Gázai övezet blokádján Izrael

    Most majd az eddig engedélyezett "97" termék helyett "197" féléhez fog hozzájárulni. Milyen "nagyvonalú".

    VálaszTörlés