Blogarchívum

2010. május 4., kedd

Olajfolt - További több ezer nemzeti gárdistát mozgósítanak(+kép)

 

Jóváhagyta kedden a Pentagon három déli amerikai állam kérésének teljesítését, hogy további egységeket küldjenek a Nemzeti Gárdából az olajszennyezés elleni küzdelemhez. A Pentagon szóvivője azt közölte: Robert Gates védelmi miniszter „szóban igent mondott” arra, hogy Mississipibe hatezer, Alabamába háromezer, Floridába pedig két és fél ezer nemzeti gárdistát küldjenek.

Gates korábban már jóváhagyta Louisiana állam kérését, hatezer nemzeti gárdista kivezénylését, akik közül 1200 embert már bevetettek. Louisianában - amelyet elsőként ért el a Mexikói-öbölben április 20-án felrobbant, majd két nappal később elsüllyedt fúrótoronyból ömlő olaj - a Nemzeti Gárda katonái jelenleg segítséget nyújtanak a helyi hatóságoknak az elhárításban és homokzsákok szállításában.

A múlt héten a Pentagon két C-130-as repülőt küldött a helyszínre, de a rossz időjárás miatt a gépek csak egy bevetést tudtak eddig végrehajtani. A Nemzeti Gárda helyszínre vezénylését és katasztrófa-elhárítási tevékenységét a Pentagon, vagyis a szövetségi állam fizeti, a fúrótornyot bérelő British Petroleum kötelessége azonban megtéríteni a tisztítási munkák költségeit.

(FH)

Napi kétszázezer hordó – megállíthatatlanul ömlik az olaj az öbölbe (+videó)

Nem csak az állatfajok, az emberek megélhetése is veszélybe került a Mexikói-öbölben, miután a terjedő olajfolt miatt a parton betiltották a halászatot. A British Petroleum (BP) bejelentette: megtéríti az amerikai partoknál okozott kár elhárítási költségét. Egyes szakértők szerint ez akár 5 milliárd dollár is lehet.

Tekintse meg a hírTV összeállítását!


Becslések szerint naponta kétszázezer hordó olaj ömlik a tengerbe, emiatt majdnem húszezer négyzetkilométeres területen betiltották a halászatot és több állatfaj is veszélybe került. A Mexikói-öböl a teljes amerikai halfogyasztás 20 százalékát adja. A halászat évi majd 2 milliárdos bevételt jelent. „Nem tudjuk, hogy hosszútávon mi lehet ennek a nagy olajfoltnak a következménye, de azt tudjuk, hogy amikor egy olajfolt az élővilággal találkozik, akkor az olaj győz” – nyilatkozta Larry Schwager, a Nemzeti Vadvédelmi Szövetség munkatársa.

A BP vezérigazgatója közölte, hogy teljes mértékben vállalják a felelősséget az olajfoltért, és megtérítik a kárelhárítás költségeit. Egyes szakértők szerint ez akár 5 milliárd dollárjába is kerülhet az olajtársaságnak. „Ami felmondta a szolgálatot, az az olajkút fő biztonsági berendezése. Sok gát van beépítve, és az egész úgy van megtervezve, hogy ilyesmi ne forduljon elő. Ilyen hibára még nem volt példa az olajiparban” – közölte Tony Hayward, a British Petroleum vezérigazgatója.

A brit cég most egy acéltölcsért épít, amely segítségével összegyűjtenék a feltörő olajat. „Ez egy víz alatti gyűjtőrendszer, amelyet a kőolaj kiszivattyúzására terveztünk meg. Ezt a 98 tonnás tartályt engednék le a tengerfenéken keletkezett lékre, és az ott összegyűlő olajat hoznánk felszínre, uszályokon tárolnánk, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a környezet károsodását” – mondta John Curry, a BP tájékoztatási igazgatója.

A tervek szerint a rendszer segítségével a feltörő olaj 85 százalékát tudnák összegyűjteni. Hasonló technológiát már alkalmaztak a Katrina hurrikán után is, de sokkal sekélyebb vizeken. Most másfél kilométeres mélységbe kell leengedni a betontölcsért, a sötétség és a süppedékeny talaj miatt azonban semmi sem garantálja a sikert.

(hírTV)

2 megjegyzés :

  1. "Becslések szerint naponta kétszázezer hordó olaj ömlik a tengerbe, emiatt majdnem húszezer négyzetkilométeres területen betiltották a halászatot és több állatfaj is veszélybe került" Hazánk területének egyötödén !

    A közeledö hurrikán-szezon ellen - homokzsákok...?!

    A harang leengedésére elszalasztottak 3-4 hetet: Amerika halfogyasztásának ötöde a Mexikói-öbölböl való.
    De meg a Természet...!

    VálaszTörlés