Blogarchívum

2010. május 5., szerda

Műsorajánló, kishírek


KETTESBEN – Szerda 23.05-23.55 Műsorajánló


Időutazás a középkorba. Miért jött létre Szigethalmon egy hagyományőrző, régészeti park egy régész, egy földrajztanár, a helyi önkormányzat és az Őskultúra Alapítvány összefogásával? Petkes Zsolt régész, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársa azt szeretné, ha a kulturális örökségként számon tartott tárgyak, leletek beépülnek mindennapi életünk hagyományai közé.

Online hallgatható ITT


68 esztendős lenne Bujtor István – emlékkiállítás nyílik


Bujtor Istvánra emlékeznek a Veszprémi Petőfi Színházban szerdán. A teátrum egykori igazgatója ma ünnepelné 68. születésnapját.

Bujtor-emlékkiállítás nyílik május 5-én, szerdán Bujtor István születésnapján a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány anyagából. A kiállítást B. Müller Magda fotóművész állított össze. A színházban ezen a napon este Eperjes Károly főszereplésével újból látható lesz a műsorról lekerült Kakukkfészek című előadás, amelyet Bujtor István rendezett és ő játszotta benne Bromdent, az indiánfőnököt. Ezt a szerepet most Szalma Tamás veszi át, aki pályafutása során a nyolcvanas évek végén a pécsi színházban már megformálhatta Bromdent. A felújított produkciót Keszthelyen és nyáron Tihanyban is megtekinthetik a nézők.

Bujtor István 2008. január 1-től haláláig, 2009 szeptemberéig vezette a Veszprémi Petőfi Színházat Eperjes Károly művészeti tanácsadóval.

(FH)




Támad a tél Dél-Franciaországban (+kép)


Több mint 23 ezer otthon maradt áram nélkül kedden a dél-franciaországi Ariége régióban, ahová visszatért a tél. A jelentős mennyiségű hó komoly fennakadásokat okozott a térség közlekedésében.

A májusi tél miatt lezárták kedden délután Perpignan repülőterét, és több járatot töröltek Montpellier légikikötőjében is. Eközben hatméteres hullámok zúdultak a dél-franciaországi partvidék egyes részeire, és ez helyenként jelentős károkat okozott. A szökőárszerű hullámok elérték a filmváros, Cannes és Nizza tengerpartjait is.

A helyi hatóságok közlése szerint senki nem sérült meg, legalábbis nem kaptak bejelentést sérültekről. A dél-tengeri francia partszakaszon kedden egész nap riasztás volt érvényben, mert a meteorológusok már jó előre heves szelet és esőt jeleztek.

(FH)

Romokban a cannes-i fesztivál helyszíne

MTI
2010. május 5., szerda

Katasztrófa sújtotta övezet lehet a cannes-i filmfesztivál helyszíne, miután a tegnapi vihar több millió eurós károkat okozott a tengerparti városban, és a fesztivál épülő létesítményeit is lerombolta.

Cannes és Nizza polgármestere szerdán kezdeményezte, hogy a francia kormány nyilvánítsa természeti katasztrófa sújtotta övezetté a francia Riviéra partjait, ahol előző nap az orkán erejű szél és a hat-nyolc méter magasan felcsapó hullámok jelentős károkat okoztak, többek között a május 12-én kezdődő cannes-i filmfesztivál helyszínein is.

000T TRPar3217005

Alig egy héttel a fesztivál megnyitója előtt a tengerparti város híres sétánya, a Croisette romokban hever: a szállodasor parti létesítményeit és az éttermeket teljesen tönkretette kedd délután a viharos tenger, valamint Nizza hat kilométer hosszú partszakaszán, ahol egy hete indult el a turistaszezon, szintén óriási károkat okozott. Személyi sérülés azonban sehol nem történt.

A polgármesterek elmondása szerint a helyiek évtizedek óta nem láttak ekkora hullámokat. Ráadásul az évnek ebben az időszakában teljesen szokatlan a viharos időjárás az Azúr-parton, ahol leginkább a Nizza és Cannes közötti partszakasz strandjai szenvedtek károkat. A vihar olyan hirtelen érkezett, hogy az előjelzések ellenére a legtöbb helyen egyszerűen nem maradt idő a napernyők és a nyugágyak begyűjtésére, így azokat magával ragadta a tenger. Az alig pár napja megnyílt parti éttermek teraszait pedig teljesen tönkretette.

 

A kár több millió euró lehet, jelenleg mindent a vihar által felkavart homok borít: a kikötő, annak parkolója és a filmfesztivál épülő létesítményei, valamint húsz parti étterem tönkrement. Az orkán erejű szél és a hullámok több gépkocsit is felborítottak.

000T TRPar3217015

A károk felmérése és a helyreállítás azonban szerda reggel már megkezdődött: az önkormányzat kétszáz embert mozgósított annak érdekében, hogy a jövő héten érkező vendégeket a megszokott csillogás fogadja. "A fesztivál megnyitójára (május 12.) teljesen készen leszünk", ígérte meg a polgármester.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése