Blogarchívum

2010. május 24., hétfő

MSZP-s „nem” a túlkapások áldozatainak kárpótlására

A héten szavazhat az Országgyűlés arról a Fidesz által benyújtott határozati javaslatról, amelynek elfogadása után az állam kártérítést fizetne az augusztus 20-i vihar és a 2006-os rendőri túlkapások áldozatainak. A parlamenti pártok közül egyedül az MSZP utasítja el a jóvátételt, amelyre azok is jogosultak lennének, akik ügyében azért nem emelt vádat az ügyészség, mert az őket bántalmazó rendőröket nem tudta azonosítani.

Az üzletkötőként- és áruszállítóként dolgozó Fábián Gábor maradandó sérülést szenvedett, azóta nincs állandó munkahelye. Három és fél év elteltével tudta meg, hogy ujját az egyik vadászpuskás, szemkilövős osztag parancsnoka törte el az ügyészség szerint. Vágó László azóta leszerelt, a nyugalmazott rendőr alezredes ellen a közelmúltban emelt vádat az ügyészség. Fábián Gábornak peren kívüli egyezséget kínált a rendőrség, amit elutasított.

- Kártérítési peremben jelen pillanatban még semmilyen előrelépést nem tudtunk elérni. Annyi történt, hogy tavaly februárban a rendőrség fölajánlott 2 millió forintot az ügyben, holott azt tudni kell, hogy a kárigényünk 8 millió forint volt a maradandó sérülésem miatt – mondta Fábián Gábor.

7 milliót osztott szét a „Ne Féljetek!” Alapítvány

A rendőri túlkapások áldozatain az elmúlt években alapítványok próbáltak segíteni. Az ismert közéleti személyiségek által létrehozott „Ne Féljetek!” Alapítvány 7 millió forintot osztott szét. A civil szervezet mára befejezte működését.

- 2008-ban illetve 2009-ben sok-sok per indult, és már néhány be is fejeződött, ami rendezte a más károsultak anyagi igényeit, tehát ez az alapítvány elsősorban erre az egy-másfél-két évre volt szánva, úgy gondoljuk mi, a kuratórium tagjai, hogy sikeresen befejezte a küldetését – mondta a hírTV-nek az alapítvány kuratóriumi tagja, Magyar István.

Nem lehet meg nem történtté tenni, csak enyhíteni

Az új Országgyűlés - bizonyos megkötésekkel - kártérítésre kötelezné a kormányt a 2006-os rendőri túlkapásokért. Jóvátételt csak azoknak fizetnének, akiknek a bíróság nem ítélt meg kártérítést, vagy nem fogadták el a peren kívüli egyezséget. Jogosultak lennének továbbá a kártérítésre azok is, akik ugyan nem pereltek, de a rendőrök által elkövetett bűncselekményről ügyészségi határozat van. E kitétel alapján részesülhetnek jóvátételben azok, akik ügyében azért nem emelt vádat az ügyészség, mert nem tudta azonosítani a túlkapást elkövető rendőrt.

- Az áldozatok esetében az okozott sebek keletkezésének körülményeit nem lehet meg nem történtté tenni, de begyógyítani, vagy legalább enyhíteni igen. A demokratikus jogállam becsületén esett szégyenfolt sem mosható már le úgy, mintha azt a rendszerváltozást követően sohasem mocskolták volna be, de az államnak jogi és erkölcsi kötelessége jóvátenni az áldozatoknak mindazt, ami jogszerűen lehetséges – jelentette ki az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság fideszes alelnöke, Gulyás Gergely.

Szocialista sajnálkozás és elutasítás

Az MSZP vezérszónoka sajnálkozott a parlamenti vitában, majd elutasította az állami jóvátételt.

- Országgyűlési határozattal beavatkozni folyamatban lévő akár polgári, akár büntetőügyekbe a független bíróság eljárását befolyásoló, nyomásgyakorló eszköz lehet és ez a határozat magában hordozza ennek lehetőségét – mondta az MSZP országgyűlési képviselője, Steiner Pál.

A radikális párt kiegészítené a javaslatot

Az LMP és a Jobbik támogatja a Fidesz-KDNP javaslatát, de a radikális párt ki is egészítené az indítványt.

- Mindenképp szeretném a kormánytöbbség figyelmébe ajánlani, hogy el kell gondolkodni a közkegyelem lehetőségéről azok esetében, akik összeütközésekben, olyan eljárásokban kerültek jogerősen elítélésre, amely eljárásokra nyugodtan mondható a koncepciós jelleg – jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Fidesz-KDNP határozati javaslata azonban egyértelmű különbséget tesz tüntető és rendbontó között, amikor úgy fogalmaz, állami kártérítésre nem jogosult olyan személy, akinek büntetőjogi felelősségét jogerős ítéletben állapította meg a bíróság.

(hírTV)

54 megjegyzés :

  1. Ha nem lehet rehabilitálni azokat, akik esetleg csak felrántották a kezüket eg éppen lesújtó gumibot elé, ami már önmagában végzetes hatóság elleni erőszak, és ez mellé nem áll oda a Fidesz, akinek országgyűlési képviselője hibázott akkorát, hogy tárgyalópartnernek tekintette a rendőröket, akkor felejtő az egész gyönyörű párt...

    VálaszTörlés
  2. A gyengébbek kedvéért: Révész Máriuszra gondoltam...

    VálaszTörlés
  3. Az engem is aggaszt, hogy "aki ellen jogerős ítélet van..."
    Attól, hogy jogerős, még nem biztos, hogy igazságos.
    Lásd pl. Tánczos Gábor esetét a körmendi gyermekgyilkosság kapcsán.
    Ez jutott eszembe Csengele oldalán is, amikor a halálbüntetés visszaállításáról volt szó. Tánczos Gábort sem támaszthatná már fel senki. :-(
    ****************************
    Javítottam: nem móri, hanem körmendi eset volt.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon egyszerű, megvan a lehetőség, perújrafelvételt kell kérni...
    Ott van a NJA, ahol lehet biztosan segítenek.

    VálaszTörlés
  5. A fenét egyszerű, a perújrafelvétel nem könnyű dolog és a kimenetele is kétséges.

    VálaszTörlés
  6. Ha jól tudom, ahhoz valami új, addig fel nem derített körülménynek kell előállnia, hogy meg lehessen indítani a perújrafelvételt.
    Mondjuk új körülmény lehet egy részrehajló bíró lecserélése is...

    VálaszTörlés
  7. Harmincnyolcféle okot lehet most majd találni a kormányváltás után: hamisan tanúzó rendőrök, hazug ügyészek, hatalommal való visszaélés, statáriális bíráskodás, stb....

    Éppen ezért értelmetlen és politikai csapda a közkegyelem.....
    Érdekes, ez is Vonának jut eszébe, vajon miért?

    VálaszTörlés
  8. Már pedig kegyelemben részesíteni a bűnösöket szokták.
    Az igazságtalanul elítélteket viszont rehabilitálni.

    VálaszTörlés
  9. Valaki kétféleképpen szabadulhat perújrafelvétel nélkül: leüli a büntetését, vagy amnesztiát kap, azaz megkegyelmeznek neki.
    Ez után lehet beszélni rehabilitálásról....
    Harmadik út nincs, azt csak Vonáék hitték...:D

    Perújrafelvétel esetén viszont nincs szükség rehabilitációra és valószínűleg megnyílik az út egy polgári, kárpótlásos és egy bűnügyi, hivatalos minőséggel való visszaélés alapú per előtt.

    VálaszTörlés
  10. Csak az érti félre aki azt akarja:
    "... A Fidesz-KDNP határozati javaslata azonban egyértelmű különbséget tesz tüntető és rendbontó között ..."
    A rendbontók, akik a fennálló törvények alapján bűnösök, esetében a perújrafelvétel nem lehet eredményes. Számukra csak a kegyelem adása jelenthet megoldást. Ebbe a körbe tartoznak egyébként Budaházy és társai is.

    VálaszTörlés
  11. Ez mese, soha jobb alkalmuk nem lesz perújrafelvételre, a szó szoros értelmében tucatjával tolonganak az okok.
    Vagy kihasználják a lehetőséget, vagy nem...

    Ha nem, magukra vessenek.

    VálaszTörlés
  12. Az a mese, hogyha valakit videoval bizonyítottan utcakö dobálásért elitéltek, az perújrafelvétellel szabadulhat.

    VálaszTörlés
  13. Elnézést, az miért kellene szabaduljon?????

    VálaszTörlés
  14. Erre mondják azt, hogy 'nem érti' vagy 'nem akarja érteni'. Utóbbi miatt felesleges magyaráznom.

    VálaszTörlés
  15. Szerinted az volt a helyes, amit a FIDESZ csinált 8 évig, amidőn páholyból nézték, hogyan teszik tönkre az országot. Ezt úgy hívják, hogy bünpártolás. Aki pedig az országrontást fizikaliag is megpróbálja megállítani, az szerinted bünöző, terrorista.

    VálaszTörlés
  16. Szerinted azt a társadalmi önszerveződést (Magyar Gárda), amely az országrontás hatására fellépett zürzavar és bünözési hullám ellen az emberek megvédésére tette fel az életét, azt el kell tiporni.

    VálaszTörlés
  17. Nem, én azt mondom, nem elég "megpróbálni", az a nullával egyenlő.
    "Megállítani", nem nagyképű szövegelést és felesleges balhézást jelent.
    "Megállítani", azt jelenti hogy elindulnak az emberek és addig nem hagyják abba amíg az a bizonyos "megállítás" meg nem történt.

    VálaszTörlés
  18. Egen, szerinted a második világháború idején, az óriási technikai és számbeli fölényben lévő német megszállókkal szemben nem lett volna szabad partizánharcot folytatni. Meg ugye a partizánharc, ami az egyik oldalon felforgatás, terrorizmus, az a másik oldalon hősiesség, szabadságharc. Az elmúlt 8 év harcosainak a tetteit miért kellene az előbbi és nem az utóbbi szerint értékelni?

    VálaszTörlés
  19. Ha nem vetted volna még észre, most nincs világháború, ez az első oka hogy a hasonlatod értelmetlen.

    Egyébként lényeges különbség van a partizánharc és az utcán balhézó meggondolatlan suhancok "tettei" között.....

    VálaszTörlés
  20. Csak azt akartam, hogy eszmevilágod mindenki számára világossá váljon. Remélem, hogy ettől jobban megismernek.

    VálaszTörlés
  21. Csak csendben megjegyzem, hogy szerintem bizony háború van, csak nem tűzfegyverekkel vívják.
    Egy furcsa, alattomos, "néma" háború.

    VálaszTörlés
  22. Harminc éve járom már ennek a háborúnak a lövészárkait...,
    Egyik oka hogy itt vagyok pont az, adjam át a tapasztalataimat, mert a magyar társadalom teljesen felkészületlen rá.
    Akinek van rá füle, meghallja, aki nem érti, sőt nem akarja megérteni, az verje nyugodtan a fejét a falba továbbra is...

    VálaszTörlés
  23. Arra akarsz itt tanítani, hogy másoknak mindent szabad, a magyaroknak meg semmit. Nagyon ismerős ez a propaganda, a zsidó-bolsevik oldalról.

    VálaszTörlés
  24. Mellesleg ti kezdtétek itt használni a "fotelforradalmár" kifejezést. Ezzel illettétek azokat, akik nem a FIDESZ által kivánt irányba akartak menni.
    A mutatott hozzáállásodról el lehet mondani, hogy még "fotelforradalmár"-nak sem nevezhető.

    VálaszTörlés
  25. A fotelforradalmár kifejezést szerintem éppen a Fideszesekre értették azok, akik viszont KIMENTEK demonstrálni.
    **************************************
    Azért ezt is vedd figyelembe, Halászb.:
    "kanbagoly wrote on May 27
    Nem, én azt mondom, nem elég "megpróbálni", az a nullával egyenlő.
    "Megállítani", nem nagyképű szövegelést és felesleges balhézást jelent.
    "Megállítani", azt jelenti hogy elindulnak az emberek és addig nem hagyják abba amíg az a bizonyos "megállítás" meg nem történt."

    VálaszTörlés
  26. Most akkor ismét kezdjünk el azon vitázni, hogy ki volt az, aki több alkalommal is megállította, hazaküldte az embereket és hogy ezért fordult "balhézásba" az emberek jogos felháborodása? Történelmi bűn volt azok részéről, akik elkövették az országrontást, de bünsegéd volt az, aki tehetett volna ellene, de nem tett. Mert ennek a 4 + 4 évnek a káros hatását még az unokáink is nyögni fogják. Ha egyáltalán elindul az ország felfelé.

    VálaszTörlés
  27. Csak Neked tett ígéretem tart vissza attól, kedves Ólevendulám, hogy ennek az ostoba hözöngönek a saját, még sokkal ostobább érveivel tapasszam be odúszáját: abban ugyan nem reménykedve, hogy örökre.
    Mást sem kéne tennem, mint Kanbagoly zseniális mondataira az ö sántikáló ellenérveit idézzem, hogy még az ízeltlábúak is értsék... micsoda setétség honol a koponyájában ! Hogy fogná inkább halfogásra magát....most a fél ország víz alatt, micsoda trófeával kecsegtetne...:D

    VálaszTörlés
  28. Az, hogy 1920-ban tőlünk a csehek és a románok színmagyar területeket is el tudtak venni, az nagyban az emigránsaiknak volt köszönhető. A cseh és a román emigránsok mindent megtettek annak érdekében, hogy még anyaországaik igazságtalan igényeit is érvényre juttathassák.
    Sajnos a mi emigránsaink nem voltak és ma sem ilyenek.

    VálaszTörlés
  29. Ezen logika alapján te bizony bűnsegéd vagy akkor...., az összes többi hőzöngővel egyetemben....

    VálaszTörlés
  30. Ez ugyanolyan erőltetett hülyeség, mint a "mééénemcsinyáááátazorbánforradalmat..."

    VálaszTörlés
  31. Nem veszed a lapot. A csehek és a románok politikája azért sikeresebb, mert azok emigránsai kint is szolgálják az anyaországukat. A mieink meg okoskodnak, okítani akarják az anyaországiakat.

    VálaszTörlés
  32. Nevezz meg EGY román emigránst akinek volt szerepe ilyesmiben Trianon előtt vagy után...

    VálaszTörlés
  33. Van itt egy olyan dolog, amire úgy tűnik, hogy fel kell hívjam a figyelmet: Mi itt nem úgy élünk, ahogyan amerikában vagy németországban. Itt egy BKV-büntetés hatására is elindulhat a lavina, és az ember hamar az utcán találja magát. Lakhely és munka nélkül. Ha Vona a kegyelmet is preferálja, azt emiatt teszi. A kisemberek egy 30.000-es csekktől is nagy szarba kerülnek, tehát ez jelenteheti számukra (számunkra) a pillanatnyi túlélést. Viszont aki odafigyel, az láthatja, hogy elindult a rehabilitációs vonal is a országgyűlésben...

    VálaszTörlés
  34. Számomra a párhuzam egyértelmű, az palesztín kölykök dobálása, majd lelövése között. Kár hogy neked nem.
    Itt is csak hajszálnyira voltunk az éleslőszer használatától, és mellesleg a kövek mindíg csak válaszok voltak a rendőri túlkapásra. De aki nek itt él, és fingja sincs semmiről mert nem volt ott, az ezt nem is értheti igazán...

    VálaszTörlés
  35. Szívből gratulálok az ilyen észérvekhez!!! :-)))

    "ostoba hözöngönek"
    "sokkal ostobább érveivel"
    "odúszáját"
    "Kanbagoly zseniális mondataira"
    "sántikáló ellenérvei"
    "ízeltlábúak is értsék"
    "micsoda setétség"
    "fogná inkább halfogásra magát"

    Gratulálok! Felülmúltad önmagad!

    VálaszTörlés
  36. Csak halkan megsúgom neked, hogy 2006-ban Pesten forradalom zajlott. Ehhez csak csatlakozni kellett volna. Bizony ez volt a népakarat, ami mintudjuk szent!
    Több ilyet láthattunk már a világban. Csak annyi a lényege, hogy a diktatúrák kormányerői erősebbek voltak mint ahány tökös gyerek maradt a placcon, de attól ez még SZENT NÉPAKARAT és FORRADALOM a javából. Tehát csak annyit kérek, hogy kicsit gondolkozzatok el a tüntető és rendbontó közötti fogalmakon, valamint hogy ki és mi alapján ítéltetik meg az ember besorolása...

    VálaszTörlés
  37. "Felülmúltad önmagad!"
    Igyekezem.

    VálaszTörlés
  38. Tamás, én meg arra kérlek, ne túlozz itt, főleg ok nélkül....
    Amiket írsz már-már a fantasztikum határán mozognak, a valósághoz nagyon kevés közük van.

    Ha képtelenek vagytok objektíven nézni a dolgokat csak egymást ámítjátok és újabb kiábrándulás elé néztek.

    VálaszTörlés
  39. Látod, számomra ez egyáltalán nem egyértelmű, de én már ilyen földhözragadt gondolkodású vagyok....

    Első és legfontosabb sorban, SEMMILYEN valós összehasonlítási alap nincs a palesztinokkal és aki ilyen minősíthetetlen hülyeségeket beszél az a nemzetének árt, de nagyon...

    Hajszálnyira a kormány megbuktatásától voltatok, de elcsesztétek, mert hamis prófétákra hallgattatok.

    Aki ott volt és bekasztlizták a sok hamis próféta miatt van ott, akik bevitték őket az erdőbe.

    VálaszTörlés
  40. ... és ezek a hamis próféták nem mások voltak, mint maga Orbán és pártja a FIDESZ.

    VálaszTörlés
  41. Lehet némán elmenni ennyi ostoba állítás mentén, mint amit gyöngyhalász és szabadcsapata itt összehord ?
    Egy Mutter Teresa nem állná...
    Ki itt az elvakult gyülölködö, történelemhamisító, megosztó, eszement országrontó ?

    Ha csak kettötökön is múlana, ma Magyaroszágon hunta és statárium uralkodna 2006, október 23-a éjszakája óta, húsz évre bebetonozva, véreteket az utca pora idestova három és fél éve nyelte volna el - szükségtelenül....de nyelte volna azóta fiaitokét és unokáitokét is el, ha rajtatok múlana...

    Istenem, mennyire történelmietlenek vagytok ti, akik még minösítésre is vetemedni bátorkodtok...!

    Szánalom az osztályrészetek.

    VálaszTörlés
  42. Orbánnak és a FIDESZ-nek fontosabb volt a saját hosszabb távú uralmuk bebiztosítása, mint az ország és polgárainak boldogulása. Ez volt az igazi oka annak, hogy Orbán és a FIDESZ 2006-ban nem élt a tálcán felkínált lehetőséggel. Nem kellett nekik az előrehozott választás által adódó szimpla kormányzási lehetőség, mert meglátták az ország és polgárainak teljes legatyásodása árán 4 év múlva előálló hosszabb távú uralmuk kiépítésének páratlan lehetőségét. Előbb utóbb sokan rá fognak jönni, hogy a "király" meztelen.

    VálaszTörlés
  43. "Orbánnak és a FIDESZ-nek fontosabb volt a saját hosszabb távú uralmuk bebiztosítása, mint az ország és polgárainak boldogulása. Ez volt az igazi oka annak, hogy Orbán és a FIDESZ 2006-ban nem élt a tálcán felkínált lehetőséggel. Nem kellett nekik az előrehozott választás által adódó szimpla kormányzási lehetőség, mert meglátták az ország és polgárainak teljes legatyásodása árán 4 év múlva előálló hosszabb távú uralmuk kiépítésének páratlan lehetőségét. Előbb utóbb sokan rá fognak jönni, hogy a "király" meztelen."

    E mérhetetlenül ostoba és gonosz következtetésficam azért nem állhatja meg a helyét, mert 2006 áprilisában Magyarországon egy tejjel-mézzel folyó Kánaán volt - a mai állapotokhoz képest.

    Orbán Viktor eskütétele utáni elsö és legfontosabb mondata az volt:

    " Életem legnehezebb fealadatát teljesítem."

    Te, meg a hozzád foghatók aludjatok csak nyugodtan: BEteljesíti.

    VálaszTörlés
  44. Orbán élete legnehezebb feladatán már 2006-ban megbukott.

    VálaszTörlés
  45. Orbán abból sokat tanult. A szoclibék úgy átverték, mint sz...t a palánkon.
    Be volt ígérve, hogy ha kivarázsolják a MIÉP-et a parlamenti választáson, elvihetik a pálmát. Az első forduló után kezdett gyanus lenni, hogy szoclibék hátha mégsem mondtak igazat.
    Akkor turbózta fel a kampányát a Fidesz, de már lemaradt egy "orrhosszal". Hiába kapott sok szavazatot, a koalíciós kormányhoz nem volt elég.

    Ez a program kétség kívül összehasonlíthatatlanul jobb egy Bokros-csomagnál. Áááá... egy Isten idejében nem lehet fölemlíteni a kettőt egyszerre.

    VálaszTörlés
  46. Az ördög a részletekben rejlik. Most is erről van szó. Egy az emberek részére jól megirt és szépen előadott beszéd előtt még nem kellene hasra esni. A számok makacs dolgok, a bevétel és a kiadás oldal között ez évben max. 3,8 %, 2011-ben 3,0 % eltérés lehet.

    VálaszTörlés
  47. Az igaz. Mindent könnyebb elrontani, mint létrehozni.
    A többi úgyis a gyakorlatban válik el.

    VálaszTörlés
  48. halaszb:

    "A csehek és a románok politikája azért sikeresebb, mert azok emigránsai kint is szolgálják az anyaországukat. A mieink meg okoskodnak, okítani akarják az anyaországiakat." Ez azért van, mert okosabbak - náluknál, béci.

    VálaszTörlés
  49. Mikor jut már el a tudatodig, hogy az öntömjénezés mindig büdös (pláne, ha még igazi alapja sincs).

    VálaszTörlés
  50. Létezik valami is e Földön, ami NEKED - büdös lehet ?


    A moralitásod gyurcsányi mélységekben, a stílusod egy imrekertesz-é...mi a baj itten, kérem...?

    VálaszTörlés
  51. A svábbog, nemcsak nekem, hanem még sokaknak.

    VálaszTörlés
  52. "...még sokaknak. ..." akik a darwini evolúció színterén mit sem számítanak. Évszázadok óta még csak megnevezve sincsenek...nézd meg az avatarodat: ezután "minek nevezzelek...?"

    Nevenincsen ?
    Nemtudazírni...?

    Érted....Tényleg: érted ?

    VálaszTörlés