Blogarchívum

2010. május 24., hétfő

Megkezdődik az elszámoltatás Újbudán (Wiesztegetés)


„Wieszt azt üzente, ha kitudódik a felvétel, akkor tönkretesz” (+videó)


Sajtótájékoztatójával egy időben egy internetes portálon hozta nyilvánosságra az MSZP-t érintő legújabb vesztegetési ügy részleteit az a vállalkozó, aki kenőpénzt adott az általa bérelt üzlethelyiség megvásárlása előtt az újbudai vagyongazdálkodási bizottság szocialista elnökének, Wieszt Jánosnak.

A politikus lefizetését a vállalkozó rejtett kamerával rögzítette, a felvételt csütörtökön mutatta be a XI. kerületi Fidesz a sajtónak. Gálfi István számítástechnikai cégének bérleti szerződését indoklás nélkül mondta fel 15 év után az önkormányzat - a cégvezető ezután adta be vásárlási kérelmét. Később találkozóra hívta Wieszt János, aki közölte vele a vételár és a kenőpénz nagyságát - később ezt az összeget az MSZP-s politikus telefonon megemelte. A cégvezető azt állítja a pénzt tartalmazó boríték átadásáról saját biztonsága miatt készítette a videót.

Újabb rejtett kamerás felvétel készült

Egy hete Gálfi István újabb rejtett kamerás felvételt készített, amikor egy fekete öltönyös napszemüveges férfi érdeklődött nála a pénz átadásáról korábban készült videóról. A videó alapján a cégvezető egy szórakozóhelyen kitérő válaszokat adott a magát meg nem nevező férfinak, a kérdéses felvételt pedig nem adta át. Gálfi István azt állítja: az ismeretlen férfival történt találkozása óta betörték cége kirakatát, APEH-ellenőrzést kapott és a kerületben rakodó teherautóit nyolcszor is megbírságolták, Wieszt János pedig megfenyegette, hogy tönkreteszi.

Negyedmilliós bírság, visszataszító kirakat

- Wieszt János azt üzente, ha kitudódik ez a felvétel, akkor tönkretesz engem. Azóta betörték a kirakatomat, egy hét alatt nyolc bírságot kaptam negyedmillió forint értékben és meg akarnak büntetni, mert nem esztétikus a kirakatom. Hogy van-e összefüggés a fenyegetés és a fenti események között, annak megítélését Önökre és a nézőkre bízom – jelentette ki a hírTV-nek Gálfi István, a Qwerty Computer Kft. ügyvezető igazgatója.

Megkezdődik az elszámoltatás Újbudán

Hatalommal való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést Wieszt János ellen a Fidesz XI. kerületi szervezete. Kupper András, Gálfi Istvánnal tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta: a titokban készített felvétel tanúsítja, hogy Wieszt János kétmillió forint csúszópénzt fogadott el a vállalkozótól.

- Innentől kezdve minden kerületi vállalkozónak, sőt többet mondok: minden önkormányzati tisztviselőnek, közalkalmazottnak azt üzenem: ha megkeresnek minket olyan információval, amelyben bűncselekményre utaló jelek vannak, akkor azt segítünk a nyilvánosság elé tárni és annak védelmével ezeket az ügyeket napvilágra hozzuk. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy megkezdődik az elszámoltatás Újbudán – mondta a Fidesz XI. kerületi frakcióvezetője, Kupper András.

Igazságügyi szakértővel vizsgálódna Wieszt

Wieszt János szerint különbség van a bemutatott felvétel tényleges tartalma és annak értelmezése között. A szocialista politikus igazságügyi szakértővel vizsgáltatná meg a pénzátadásról készült videót. Közleményében azt írja: a felvétel illegális titkosszolgálati eszközzel készült, amit a törvény büntet. Wieszt János vállalja a vizsgálatot és rágalmazásért feljelentést tesz Kupper András Fideszes képviselő ellen.

Adótitokra hivatkozva hallgat az APEH

Adótitokra hivatkozva nem ad tájékoztatást az APEH. A hatóság szóvivője azt ígérte, amennyiben Gálfi István írásban felmentést ad az adóhatóságnak, úgy minden adatot a nyilvánosság elé tárnak.

- Sem erősíteni, sem cáfolni nem tudom ezt az állítást. Adótitok miatt nem szólalhatok meg az ügyben. Viszont szeretném leszögezni, hogy az adótitok gazdája mindig az érintett, legyen az jogi-, vagy magánszemély. Amennyiben az érintett a hatóságot hivatalos levélben felmenti az adótitok kötelezettsége alól természetesen az APEH mindenben áll a nyilvánosság rendelkezésére – nyilatkozta telefonon a hírTV-nek Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője.

(hírTV)

Körbejárt?

A rejtett kamerás felvételt az újbudai Fidesz hozta nyilvánosságra. Az Index a videót a fővárosi MSZP korábbi hatalmi harcaival hozta összefüggésbe: a portál szerint a felvétel körbejárt a szocialista pártban, mielőtt az ellenzékhez került.

Lendvai tagad

Az MSZP távozó elnöke tagadja, hogy a szocialista pártban tudtak az újbudai vesztegetésről. "Ez a videó az MSZP-ben nem járt kézről kézre, vagy akkor az én kezem nem lenne ott az MSZP-ben, de senkié sem, akivel beszéltem" - jelentette ki Lendvai Ildikó. Hozzátette: "ez a videó számunkra ismeretlen; kicsit kevésbé életszerű is, hogy az illető magáról készít egy videót és körbeadja a saját pártjának, hogy nézzétek meg, milyen csinos vagyok rajta".

A BRFK vesztegetés gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen. Ha az eljárás során mégis bebizonyosodna, hogy az MSZP-ben körbejárt a videó, az érintett politikusokból gyanúsított lehet. A törvény ugyanis bünteti, ha egy hivatalos személy nem tesz feljelentést a tudomására jutott a vesztegetés kapcsán. (hírTV, FH)

Kapcsolódó cikkek:
   Zsarolás miatt fizetett milliókat az MSZP-s Wiesztnek? (+videó)
   Mi a különbség Hunvald, Hagyó és Wieszt között? (+videó)
   Leleplező felvétel: kenőpénzt vesz át a szocialista bizottsági elnök (+videó)

11 megjegyzés :

  1. Amit baromira nem értek, hogy kanbagyoly zsidózásnak minősíti, a parlamentben izraeli zászló kitűzésével való megjelés elleni kifogást. Bár gondolom, szerinte ez a cikk is csak zsidózás...

    VálaszTörlés
  2. Erre én is felettébb kíváncsi lennék...:D

    VálaszTörlés
  3. Ez a baj, Tamás, hogy nem érted....., sajnos...

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, a britek és az ausztrálok teljesen másképpen állnak a dolgokhoz. Ök mindenféle ajvékolás ellenére kiutasítottak 1-1 izraeli diplomatát a dubaii gyilkosság kapcsán. Mert a jogos reagálás nem zsidózás. Aki mégis ebbe az irányba tereli a történteket, azt nem is tudom minek lehet nevezni.

    VálaszTörlés
  5. "- Petõfi Sándor -

    Szöveggyûjtemény
    MINEK NEVEZZELEK?
    Minek nevezzelek,
    Ha a merengés alkonyában
    Szép szemeidnek esti-csillagát
    Bámulva nézik szemeim,
    Mikéntha most látnák elõször...
    E csillagot,
    Amelynek mindenik sugára
    A szerelemnek egy patakja,
    Mely lelkem tengerébe foly –
    Minek nevezzelek?

    Minek nevezzelek,
    Ha rám röpíted
    Tekinteted,
    Ezt a szelíd galambot,
    Amelynek minden tolla
    A békeség egy olajága,
    S amelynek érintése oly jó!
    Mert lágyabb a selyemnél
    S a bölcsõ vánkosánál –
    Minek nevezzelek?

    Minek nevezzelek,
    Ha megzendûlnek hangjaid,
    E hangok, melyeket ha hallanának,
    A száraz téli fák,
    Zöld lombokat bocsátanának
    Azt gondolván,
    Hogy itt már a tavasz,
    Az õ régen várt megváltójok,
    Mert énekel a csalogány –
    Minek nevezzelek?
    Minek nevezzelek,
    Ha ajkaimhoz ér
    Ajkadnak lángoló rubintköve,
    S a csók tüzében összeolvad lelkünk,
    Mint hajnaltól a nappal és az éj,
    S eltûn elõlem a világ,
    Eltûn elõlem az idõ,
    S minden rejtélyes üdvességeit
    Árasztja rám az örökkévalóság –
    Minek nevezzelek?

    Minek nevezzelek?
    Boldogságomnak édesanyja,
    Egy égberontott képzelet
    Tündérleánya,
    Legvakmerõbb reményimet
    Megszégyenítõ ragyogó valóság,
    Lelkemnek egyedûli
    De egy világnál többet érõ kincse,
    Édes szép ifju hitvesem,
    Minek nevezzelek?

    (Pest, 1848. január.)"

    Csak a szépet, meg a jót, ezentúl...

    VálaszTörlés
  6. Katicám, hogy Neked milyen lírai gondolatok kattantak be a megjegyzésre?! :D

    VálaszTörlés
  7. "Mert a jogos reagálás nem zsidózás."

    Ennyiről van szó, nem többről...

    VálaszTörlés
  8. Hiába, no május van, tagadhatatlan, Ólevendulám...:D

    Jövö hétvégén beváltom szavamat; megyek eperbort kóstolni az egészségetekre !
    Váljék !

    Utána beugrom Hozzátok egy tálca, frissen szedett, tahii eperrel!

    VálaszTörlés
  9. :-))
    Mmmm... epeeer...!
    Jól elmosta az eső. :-(

    VálaszTörlés
  10. Ami igaz, az igaz...tegnap este már csak pár szemet kaptunk hazaérkezvén....de utánaeredünk, bár éjjel olyan vihar volt itt, hogy a függönyök a huzattól az éjszakát a plafonra tapadva töltötték.... az eprecskék is csak nehezen türik a jégverést...

    VálaszTörlés