Blogarchívum

2010. április 9., péntek

A vokstúrizmusról

Eddig több mint negyvenezren kérték, hogy ne a lakóhelyükön, hanem más szavazókörzetben voksolhassanak a választáson. Az átjelentkezések befolyásolhatják a választás végeredményét is.

Voksturizmusnak nevezték még az előző, 2006-os választásokon is azt a jelenséget, amikor választók kisebb tömege jelentkezett át az eredmény befolyásolása érdekében lakóhelyéről egy másik választókörzetbe. A megoldásnak két típusa volt: akadtak, akik az első forduló előtt átjelentkezve az első fordulós eredményt, a két forduló között változtatók pedig – immár jobban látva a lehetőségeket – a végeredményt akarták biztosabbá tenni.

A nehezen tetten érhető, mindig is csak feltételezett visszaélések miatt a pártok 2007-ben több ponton változtattak a választási törvényen. Egyrészt most már mindkét forduló előtt kell jelezni a távolszavazási szándékot, vagyis a második kör eredményét már eleve nem lehet befolyásolni, másrészt a második fordulóban is csak akkor szavazhat valaki másutt az igazolással, ha ott sem dőlt még el a mandátum sorsa, ahol az elsőben szavazott.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint hatékony volt a szigorítás, a nagy pártoknál ugyanis szerinte már csaknem lehetetlen kikalkulálni azt, hogy hol tudnak az első fordulóban nélkülözni, a másodikban pedig pluszban kérni voksokat. A kis pártok ugyanakkor trükközhetnek, átcsábíthatják a szavazókat onnan, ahol nincs jelöltjük oda, ahol van.
(Kérdés, hogy ez esetben az MSZP minek számít: kicsinek, vagy nagynak?)

A Seres Mária vezette Civil Mozgalom nemrég meg is próbálkozott egyébként a módszerrel: a szervezet honlapján arra buzdította szimpatizánsait, hogy aki nem tud rájuk szavazni, mert a lakóhelyén nem indít a párt a jelöltet, az jelentkezzen át a hozzá legközelebb eső jelöltes körzetbe”. Hozzátették azt is, hogy ennyi áldozatot bárki meghozhat, adott esetben egy kellemes kirándulással egybekötve. A mozgalom felhívását múlt pénteken jogsértőnek nevezte az OVB, a Jobbikéval viszont nem foglalkozott, noha a párt XIII. kerületi jelöltje egy, a Jobbikhoz köthető portálon szintén az igazolással szavazásra buzdítja a szimpatizánsokat, igaz, ő elsősorban az albérletben vagy kollégiumban lakó egyetemistákra gondolva.

A választási iroda legfrissebb adatai szerint adásunkig egyébként több mint negyvenezren kértek igazolást, a rekordot a főváros egyik XI. kerületi választókörzete tartja, ahová több mint 1700-an kérték átvételüket. Itt a fideszes Rétvári Bence és jobbik szóvivője Duró Dóra oszthatja meg a jobboldali voksokat, az MSZP Szabó Vilmost, az LMP pedig egyik legismertebb arcát, Jávor Benedeket indítja. A másik rekorder, a XIII. kerület 19-es körzete viszont azon kevés választókerület egyike lehet, ahol az MSZP jelöltjének a győzelemre is esélye lehet.

A másutt szavazáshoz személyesen pénteken délután 4-ig kérhetnek igazolást a jegyzőtől. Aki levélben kérte volna, annak már nincs értelme feladni a kérést, mert kedd délután négyig kell megérkeznie a jegyzőhöz.
(MR1)

12 megjegyzés :

  1. Én ezt betiltanám úgy ahogy van, ez minden demokratikus elvnek ellentmond.

    Ha valaki éppen nem tud otthon szavazni, bemegy a legközelebbi szavazókörzetbe a személyijével, kap egy ideiglenes szavazólapot, leszavaz és ezeket egy KÜLÖN bizottság egyenként leellenőrzi a szavazólisták alapján, összesíti és a duplán szavazók ellen megindítja a jogi eljárást.

    VálaszTörlés
  2. Ismerjük mi a buszos utaztatás rejtelmeit, akár a bográcsgulyásét. :-((

    VálaszTörlés
  3. Ja... Erre jó pl. a biometrikus azonosító.
    Másrészt azt sem értem, hogy ha a totó-lottó fogadást olyan flottul tudják intézni az interneten, mi nehézséget okozhatna a választást is így lebonyolítani?
    - Harmadrészt az a bizottság, aki már hajnali 6 előtt ott van, este hétig felügyel, UTÁNA, dög fáradtan kezd el számlálni.
    Nem kéne a szavazatszámláláshoz egy másik csapat?

    VálaszTörlés
  4. Ilyenkor fogja az ember a fejét, mert azt hiszi mindjárt elrobban....

    VálaszTörlés
  5. Amennyi pénzt elköltenek erre, hát nincs minden körzetben egy szavazógép, amin keresztülmegy a szavazat egyenesen a központi adatbázisba?
    Vonalkódos szavazólap, beleteszik a gépbe, kész....
    A kézi számolás csak ennek alátámasztására kellene, ha van valamilyen eltérés....

    VálaszTörlés
  6. A lakóhelyükön kívül szavazók száma azóta már 65 ezerre nőtt. Ezt az esti híradóban mondták.

    VálaszTörlés
  7. S még ez a hülyegyerek beszél orwelli világról....

    VálaszTörlés
  8. Nagyon sok ember él távol az otthonától a munkahelye megszűnése, illetve az új munkahely távolsága miatt. Ott van pl Anyukám. Jelenleg Pesten talált munkát, viszont az állandó lakcímén bejegyzett szavazó körben kell szavaznia. Mit lehet tenni?
    1: Szabit vesz ki hétfőre és odahaza megy el szavazni.
    2: Átkéri magát a munkahelyéhez és ideiglenes tartózkodási helyéhez közelebbi szavazókörbe.
    3: Haza "rohan" szavazni, és aztán rohan vissza, hogy hétfőn ott legyen a munkahelyén időben. (Ez több száz km vonatozást jelent, az anyagi vonzatáról nem is beszélve.)
    4: Vagy nem szavaz.

    Több százezren vannak manapság pont ilyen helyzetben.
    Ez a való világ, 2010 Magyarországán.

    És nyilván van pár szélhámos is, de igazából ennek az egésznek, mint választási csalási lehetőségnek valójában inkább a két forduló között volna "értelme", amikor már lehet tudni, hogy ápr.25.-én hol kell az "erősítés".

    Szerintem.

    VálaszTörlés
  9. Ez tényleg nehéz és bonyodalmas Édesanyád számára.
    Én speciel a busszal utaztatott MSZP-s rajongótáborra asszociáltam, ami már az országos kampánykörút során is látható volt.

    VálaszTörlés
  10. Nálunk kitört az éjfél.
    Visszaszámlálás kezdődik. :-)

    VálaszTörlés
  11. Romániában már-már nemzeti sportnak számít.

    Tavaly az EP választás napján a Békási vízierőmű környékén voltunk a moldovai oldalon, a kisvárosok között komoly autóbuszforgalom volt, egymást érték a felpántlikázott karavánok. :-D

    VálaszTörlés