Blogarchívum

2010. február 1., hétfő

Rémhírecske: lehet, hogy Orbán Viktor nem jut be a parlamentbe

Index
2010. január 27. 11:12



A Fidesz áprilisban választástörténelmet írhat azzal, ha jelöltjei az összes választókörzetben győznek, és a listás szavazáson is veri a többi pártot. A szokatlanul nagy győzelemnek azonban az lehet a szokatlan mellékhatása, hogy Orbán Viktor kimaradhat az Országgyűlésből.

A magyar választási rendszer megalkotói előtt annak idején fontos célként lebegett, hogy megfelelően kezeljék, csökkentsék a szélsőséges helyzetek hatásait. A túlságosan népszerű pártok túlzott fölényének megakadályozására a veszteseket segítő elemeket építettek a rendszerbe. A legfontosabb ilyen elem az országos lista, amelyet eredetileg ezért kereszteltek kompenzációs listának. A lista lényege, hogy – a győzteshez képest kisebb mértékben – képviselethez segítse a választók által támogatott, de a végül alulmaradó, vesztes politikai szervezeteket is.

Ha áprilisban a Fidesz(–KDNP) minden rekordot megdöntve valóban megszerzi az összes egyéni mandátumot, akkor rekordot dönthet azzal is, hogy minden korábbinál rövidebbre zsugorodhat az országos listáján bejutók névsora. Sőt az sem zárható ki, hogy a nagy győzelem következtében a listáról egyetlen mandátuma sem lesz. Ebben az esetben a listavezető Orbán Viktor, akit a párt szimbolikus vezetőjeként a pártküzdelmektől megkímélve kizárólag az országos listán akarnak bejuttatni, kimaradna a parlamentből. Az országoslista-rövidségi rekordot eddig az MSZP tartotta: a szocialisták 1994-es győzelmekor létrejött 209 fős frakciójában mindössze hét képviselő volt országos listás.

15 megjegyzés :

  1. Ebben az esetben a listavezető Orbán Viktor, akit a párt szimbolikus vezetőjeként a pártküzdelmektől megkímélve kizárólag az országos listán akarnak bejuttatni, kimaradna a parlamentből.


    Mekkora ünnep lesz akkor.....De sokan várják már ezt.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. A valószínűsége valahány ezrelék. Sokan egyébként éppen őmiatta szavaznak a Fideszre, és nem... mondjuk... Szájer József miatt.
    Sajátos, hogy ezt éppen a Gondola hozta le.
    - Ja...
    Megfordult már a fejemben, hogy lehetne Köztársasági elnök belőle.
    Símán. Minden adottsága meg van hozzá.
    ************************************************
    (Elgurult a gyógyszerem. Demokratát írtam Gondola helyett, úgyhogy kijavítottam.)

    VálaszTörlés
  3. Na de azt is tudjuk hogy sokan viszont miatta nem szavaznak a Fideszre,ezt tapasztalatból tudom.

    VálaszTörlés
  4. A múlt héten valaki azt dobta be a közbeszédbe, hogy ő lesz az új MLSZ elnök:-))

    Orbán Viktor mindenképpen egy meghatározó személyiség. Vagy szeretik, vagy utálják, olyat még nem hallottam, hogy közömbös.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem legfőbb hibája, hogy túlságosan jólnevelt egynémely vadbaromhoz képest.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem is. Szívesebben elnéztem volna, ahogy korbáccsal zavarja ki a nemzet templomából a kufárokat.:-))
    (Ja, az már egyszer megvolt, úgy 2000 éve...)

    VálaszTörlés
  7. Nem is értettem, hogy hogy nem kapott egy ménkű nagy maflást fletó, amikor ráparancsolt a tévében: "vonja vissza, elnök úr! Hazugságra nem lehet kormányzást (vagy mi a bánatot) építeni".

    VálaszTörlés
  8. Egyszer már mutatott példát politikustól-egyedülállóan, szerénységböl: 2006, áprilisa közepén, amikor a nemzeti oldal választási gyözelme esetére fölajánlotta a kormányföi széket az MDF-nek.

    Belegondolt már valaki, mi történt volna a Kárpát-hazában, ha mondjuk Bod Péter Ákos foglalja el ?
    Ha Iboly meghatározó ámokfutása kísérte volna az elkövetkezö 4 évet ?
    Indirekt módon, ugyanúgy beteljesül a végzetünk, s mert Orbán Viktor mindenkor évekkel elöre látta a bekövetkezöket (2002-es, 2006-os beszéde a nemzeti oldal megtöretése után világos, mint a Nap), a kínok-kínját állta ki fölajánlásakor.

    Multiliberálisok, figyelem: SENKI kezében nem áll jobban a kormányrúd, mint az Övében.

    VálaszTörlés
  9. Orbán minden bizonnyal egy sámán?! Mit sámán, földreszállt Isten! Vajon mi az oka, hogy ezt nem ismeri fel a sok balga ember?

    VálaszTörlés
  10. "ha jelöltjei az összes választókörzetben győznek"

    Ha az ÉN jelöltem győz mindenhol, akkor meg én győzök, sőt ........
    Ha meg 4 kereke lenne ovinak és hosszában lenne kék, akkor busz lenne.
    De ha a wc-és néni győzne NAGYMAGYARORSZÁGON, akkor mindenki lesz@rná a politikusokat ugyanúgy, mint most.

    Vannak még szavak, amit a HA után be lehetNE írni, de pont olyan idióta jóslás, mint, amivel az idegen csőcselék téveszti meg készakarva 64 éve az embereket.

    VálaszTörlés
  11. A jobbik átrázása ! hogy a hazaárulókat úgy védené meg, hogy a totál bűnözést biztosító mentelmi jogukat biztosítaná, ha a teljesen ártatlan Budaházynak is megadnák, ha indítanák.
    Így lehet zsarolni ávós módszerekkel és ezekre szavaznának !?

    VálaszTörlés
  12. "Vannak még szavak, amit a HA után be lehetNE írni"

    Akkor én, most megteszem:
    Akkor hát nem "HA".
    HArmad.
    KétHArmad.

    "Orbán Viktor mindenkor évekkel elöre látta a bekövetkezöket (2002-es, 2006-os beszéde a nemzeti oldal megtöretése után világos, mint a Nap), a kínok-kínját állta ki fölajánlásakor.

    Multiliberálisok, figyelem: SENKI kezében nem áll jobban a kormányrúd, mint az Övében." Kiemelés - tölem.

    Jól beszéltem ?
    Jól beszéltem.

    VálaszTörlés
  13. Nem lát, nem látsz tovább az orrodnál.

    VálaszTörlés
  14. "Ha igaza van Ramsay-nek, akkor a pénzoligarchia látszatellenzéke pártállástól függetlenül, egyformán szapulni fogja e pártot. És lőn! A gépezet valóban beindult, és a Fidesznek és az MSZP-nek is ez a párt lett a legfőbb ellenfele! Legalább annyi energiát fektettek ennek az ellehetetlenítésére, mint egymáséra." Kedvelem ezt a Bunyevácz Zsuzsát.

    VálaszTörlés