Palócleves
Talán kevesen tudják, ezt a mennyei levest Gundel János kreálta az 1900-as évek vége felé Mikszáth Kálmán író, a "nagy palóc" kedvére. Próbálják ki, mert megéri!
A hozzávalók: 300 g lapocka vagy nyak hús, 200 g krumpli, 250 g zöldbab, 2 dl tejföl, 30 g liszt, nagy fej hagyma, zsír, 1 csipet őrölt kömény, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika és kapor.
A húst felkockázzuk, leforrázzukés hideg vízzel leöblítjük. Az apróra vágott hagymát a zsíron megpároljuk, rászorjuk a pirospaprikát és húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk. Mérsékeljük a tüzet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, köményt és fedő alatt csaknem puhára pároljuk. Közben külön-külön lábasban félpuhára főzzük a kockára vágott krumplit a babérral és külön a zöldbabot. Majd mindkettőtt a levükkel együtt a pörkölthöz adjuk. A lisztet símára keverjük a tejföllel, a levesbe habarjuk és jól összefőzzük amíg minden meg nem puhul. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott kaporral.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése