Blogarchívum

2010. január 5., kedd

Ötletpályázat Cseh Tamás emlékére

Egyedi műalkotással szeretne emléket állítani Cseh Tamásnak a Budavári Önkormányzat: a Kossuth-díjas dalszerző-énekes egykori lakóházán elhelyezendő "emlék-műre" még január 21-ig várják a pályázatokat.
 
A Cseh Tamás-dalok elnevezésű ötletpályázattal az I. kerület a 2009. augusztusában elhunyt zenész és alkotótársa, Bereményi Géza hajdani közös lakóhelyét, az Iskola utca 35. számú házat szeretné megjelölni, az emlékjel azonban az egykori albérlet környezetében is helyet kaphat.

Az Iskola utcai házban kezdődött el negyven éve "az az alkotói folyamat, amely ezerkétszáz dallal ajándékozta meg a magyar kultúrát, maradandó lenyomatát adva a múlt század utolsó évtizedeinek".

Mint az önkormányzat közleménye hangsúlyozza, a létrehozandó "emlék-mű", illetve "jel" nem pusztán a zeneszerző-énekesnek hivatott emléket állítani, de eredeti módon meg kell, hogy jelenítse a Cseh Tamás és Bereményi Géza által életre hívott "Cseh Tamás-dalokat" is.

A pályaműveket január 21-én délig lehet leadni a Budavári Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodájában (1014 Kapisztrán tér 1.).

A pályázatok bontására január 22-én, Cseh Tamás születésnapján, egyben a magyar kultúra napján kerül sor; a legjobb pályamű díja 500 ezer forint. A kiírással kapcsolatos további részletek megtalálhatók az önkormányzat honlapján (www.budavar.hu).

8 megjegyzés :

  1. Nemes feladat...megmozgatta a fantáziámat...kár, hogy kevés vagyok ehhez. Érdeklődve várom az elfogadott alkotást.

    VálaszTörlés
  2. Tök röhejes, hogy egy ideiglenes albérleti lyuk miatt emlékművet állítanak. Az, hogy 30 évig lakott a XI.kerületben, meg nem számít.
    Látszik, hogy Bereményi kalmárkodhat az ügy mögött, hisz itt arra teszik a hangsúlyt, hogy Bereményi is ott lakott.
    Ennek semmi köze Cseh Tamáshoz, itt már csak Bereményi álnagyságáról van szó.
    Cseh Tamásra hivatkoznak, de Bereményi istenítése a fő szempont.

    Ez pont olyan, mint amikor Döbrentei Kornél népszerűségét kihasználva, egy piti magánfotós addig "ügyeskedett", míg "főszereplővé" nem kiáltotta ki magát, hátul meg mellékesen, Döbrentei írásai, versei, esetleg szóbakerülhettek.

    Hiúság vására, ripacsok identitászavara az ilyen átlátszó nagylelkűség.

    VálaszTörlés
  3. Mondjuk, az nekem is szemet szúrt, a Cseh Tamás filmben, hogy Bereményi enyhe sértettséggel nyilatkozott arról, hogy bár ő az író, mégis Tamás a sztár. De ez általában így van. Végül is az előadó teszi ismertté a dalszövegeket. Ám, ha az van amit mondasz Bedefy, az sem baj, ennyi méltatás kijár neki is.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem Bereményinek semmilyen méltatás nem jár !
    Az, aki egy halottból, magának akar előnyöket, az minden aljasságra képes.
    A bereményi szövegek önmagában egy nagy nulla, semmi köze a MAGYAR KULTÚRÁHOZ ! A neve se fog fönnmaradni. Ezt nem tudja elviselni és ezt írigyli attól, aki népszerű volt bizonyos körökben és még szerették is.

    VálaszTörlés
  5. Na persze, a XI. ker. Molnár Gyula nem kíván emlékművet Cseh Tamásnak - nyilván.
    De ami késik, az nem múlik.

    VálaszTörlés
  6. Ancibóka, szerencsére ez ők ott nem tudják. ;-))
    Azon kívül, nem küldik máglyára aki nem nyeri meg pályázatot. :-))
    Én szívesen látnék egy Ancibós emlékművet.
    Végül is mi bajod lehet tőle, ha megpróbálod?

    Valaki megelőz, csinál egy "Bereményisest", ahelyett, hogy "Csehtamásost" alkotna...

    VálaszTörlés