Blogarchívum

2010. január 5., kedd

Az eltűnő madarak nagykövetei a fecskék

Rating:
Category:Other

Az eltűnő madarak nagykövetei, a fecskék

2010. január 4


A nemzetközi biodiverzitás védelmi évben, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a madárfajok fogyatkozásának veszélyére hívja fel a figyelmet! A hosszútávú vonuló énekesmadarak között kiemelkedően sok veszélyeztetett faj van, ezek európai állományai az elmúlt 15-20 évben folyamatosan csökkennek. Az MME az eltűnő madarak nagyköveteiként a fecskéket választotta az év madarainak 2010-ben!

Tovább »


Forrás: http://www.mme.hu/images/stories/2_cikk_mappak/madarak/def/fusti_fecske_Csonka_Peter_0830_kicsi.JPG

http://www.mme.hu/hirek/951-az-eltn-madarak-nagykoevetei-a-fecskek-ev-madara-2010.html

(Megjegyzés: Sajnos az MME honlapjáról időközben elveszsett a cikk - csak a Google tárolt változatában találtam meg egy részletét, de szerencsére rengeteg  helyen adnak róla hírt. Ilyen pl. a NLC, és a Híradó.)
A cikk folytatása:

A nemzetközi biodiverzitás védelmi évben, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a madárfajok fogyatkozásának veszélyére hívja fel a figyelmet! A hosszútávú vonuló énekesmadarak között kiemelkedõen sok veszélyeztetett faj van, ezek európai állományai az elmúlt 15-20 évben folyamatosan csökkennek.

Az MME az eltûnõ madarak nagyköveteiként a fecskéket választotta az év madarainak 2010-ben!

Kattintson a képere !
Füsti fecske, Fotó: Csonka Péter


Ahhoz, hogy a tendencia megforduljon, összehangolt környezet- és természetvédelmi akciókra, a gazdálkodási struktúra átalakítására, majd a környezeti rendszerek több évtizedes regenerálódására van szükség.

Hazánkban a fecskéket érintik fokozottan a halmozódó veszélyeztetõ tényezõk. A nálunk fészkelõ három valódi fecskefaj: a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske hosszú távú vonuló, vándorlási útvonalaik átszelik a Szaharát, ismert telelõ területeik Közép- és Dél-Afrikában vannak. A partifecskék állománycsökkenése éves viszonylatban akár 20% (!) is lehet, de a füsti- és a molnárfecske fogyatkozása is 5-7% között mozog. A gyülekezõ vagy úton lévõ madártömegeket érõ szélsõséges hatások akár több millió egyed pusztulását okozhatják! A csökkenõ tendenciát erõsíti, hogy az európai, köztük a magyar költõ területeik jelentõsen átalakultak, kedvezõtlenebbé váltak számukra.

Kattintson a képere !
Molnár fecske - Fotó: Csonka Péter


Az MME 2010-es év madara kampánya egyben kiinduló pontja is hosszú távú fecskevédelmi programunknak. Célunk, hogy széles társadalmi szinten is elterjesszük a gyakorlati fecskevédelmi megoldásokat; megismertessük a lakossággal a biodiverzitás fogalmát és a mögötte álló gyakorlati megoldásokat. Nem utolsó sorban, szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy 2010. a biodiverzitás védelmének nemzetközi éve, melyet követõen Magyarország lesz az EU soros elnöke 2011. elsõ fél évében. Így hazánk feladata lesz az új európai uniós biodiverzitás védelmi munkaterv elõkészítése! A fecskék fajcsoportjának védelme kiemelt helyen szerepel a BirdLife International védelmi tevékenységei között, s jelentõs képviselõje a „Born to Travel” nemzetközi akciójának.

Kattintson a képere !
Partifecske - Fotó: Reviczky Zsolt


A kampány részeként elindítjuk fecskevédelmi internetes oldalunkat, ahol lakossági fecske adatbázist hozunk létre; fecskevédelmi eszközöket, ingyenes tájékoztató anyagokat teszünk elérhetõvé a cselekedni kívánó közönség számára; közösségi programokat szervezünk április és szeptember között.



A védelmi eszközök és tájékoztató anyagok hozzáférésérõl, az aktuális programokról a http://www.mme.hu oldalon tájékozódhatnak.



Háttérinformáció:
http://mme.hu/hirek/946-a-2010-ev-madarai-a-fecskek.html

Fecskevédelmi eszközök:
http://mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok/fecskevedelmi-eszkozok.html

Fecskefigyelõ programok:
http://mme.hu/csatlakozzon/kozossegi-programok/fecskefigyelo-esemenyek.html

Az önálló fecske honlap áprilistól lesz elérhetõ!

További információ:
Orbán Zoltán, MME, társadalmi kapcsolatok igazgató,
orban.zoltan@mme.hu, 06 20 425 94 50

Berényi Zsombor, MME,
berenyi.zsombor@mme.hu, 06 20 354 85 05

Kaiser Móni általános MME kommunikáció
Rákosi vipera LIFE + program kommunikáció és önkéntesség
MME / BirdLife Hungary
Tel: +36 1 275 6247
Fax: +36 1 275 6267
Mobil: + 36 20 484 4810
E-mail: kaiser.moni@mme.hu
Honlap: www.mme.hu

2 megjegyzés :