Blogarchívum

2009. december 31., csütörtök

Petárdázás - állatvédelem - közügy

Forrás:  http://www.csaladinet.hu/

A szilveszteri petárdázástól megriadva sok kutya szalad világgá. Ne engedjük elkóborolni kedvencünket!
Ha megtörtént a baj, és kedvencünk elveszett...

Kutyák is pusztulhatnak a szilveszteri petárdázás miatt

Az óévbúcsúztató vigadalomban elsütött petárdák, és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc riadtan szalad világgá. Az ilyenkor elkóborolt állatok közül sok sohasem kerül elő. Legtöbbjük autók kerekei alá kerülnek, vagy a hidegben gyorsan legyengülnek, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik azokat ki. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállattartókat, hogy az év utolsó „durrogós” napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.

Mi lesz a szilveszteri vigadalomban kóborrá váló állatokkal?

A kutyák a közeli petárdarobbanások pillanatában úgy megijedhetnek, hogy mielőtt elszaladnak, akár a gazdik kezéből a pórázt is kitépik. A kóborrá váló állatok hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagynak, elpusztulnak. Nem ritka az autósgázolás vagy a vadászok által elvégzett vadvédelmi célú kutya-macska kilövés sem. A közterületen kóborló állatokat jobbik esetben a lakosok menhelyre viszik vagy a kóbor állatok begyűjtésével foglalkozó ebrendészet, gyepmester gyűjti be azokat.

Ne engedjük elkóborolni kedvencünket!

Kutyáinkra, macskáinkra érdemes minden esetben bilétás nyakörvet kötni, melyen cím, telefonszám, név is kerüljön feltüntetésre. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassa négylábú barátját. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, jó kerítéses udvart). A félős – ijedős ebek a petárdarobbanások miatt ilyenkor harapósabbak lehetnek. Némi odafigyeléssel elkerülhető lehet egy esetleges kutyaharapásos tragédia is.

Ha megtörtént a baj, és kedvencünk elveszett

Készítsünk lakhelyünk környékére kitehető plakátokat, rendszeresen figyeljük a környéket. Fel kell keresni a területileg illetékes (és a környező településeken működő) gyepmesteri telepeket, hiszen a közterületekről oda kerülnek begyűjtésre a kóborló állatok. Gyepmesteri telepek elérhetőségéről az adott település jegyző hivatala tud tájékoztatást adni. A témával kapcsolatban az Orpheus Állatvédő Egyesület internetes információs oldalakat is működtet. A www.sinter.hu www.ebrendeszet.hu oldalak tartalmaznak hasznos címeket – telefonszámokat. A gyepmesteri telepekre bevitt állatokat 2 hét megfigyelés után a törvények értelmében el is altathatják. Érdemes tehát elveszett kedvencét ezeken a telepeken is fokozottabb rendszerességgel keresni!

Orpheus Állatvédő Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó,
www.ebrendeszet.hu - Állatvédelmi Adatbank


Állatmenhelyek, állatpanziók
http://www.csaladinet.hu/kisokos/allatmenhelyek_allatpanziok/




8 megjegyzés :

  1. Szívesen. :-)
    Szaladok a poharakért... :-)

    VálaszTörlés
  2. Eddig sosem volt bajom a petárdákkal és a kutyusaimnak sem. Egészen eddig. Most viszont a nagyobbik kutyám teljesen ki van borulva a petárdák hangjától. Míg a másik hanyatt fekve alszik, addig a nagyobbik reszketve liheg az ölemben és bújik egyik hónom alól a másikba. Még sosem viselkedett így, ez teljesen új számomra, annál is inkább, mert a kintről beszűrődő hangok nem is olyan erősek. :((

    VálaszTörlés
  3. Az ő ösztöneik erősebbek, mint az emberé.
    Végül mindig az derül ki, hogy neki volt igaza...

    VálaszTörlés
  4. Ma van a születésnapja a kutyánknak és jól van, de ő is remegett!
    4 éves lett január elsején!
    Ólevendula, köszönöm, hogy feltetted e cikket! Remélve sokan olvassák!
    Neked és Édesapádnak adjon Isten minden jót ez új esztendőre!

    VálaszTörlés
  5. Bizony, nekünk a süldő Macskánk-szül:-Aug,-21. elbújt a speizban. Alig tudtuk kicsalogatni őkelmét. Két kutyusunk benn az előszobában vészelte át a kritikus időszakot.

    VálaszTörlés
  6. Tavaly a szomszéd kutyusa tojt úgy be, hogy hozzánk menekült, mert itthon voltunk, és az ajtónk előtt aludt reggelig. Mondjuk az én kis eszetlen "sápinelem" tojik a világra ilyenkor is, és lógó fülekkel alszik a fotelben, vagy rohangászik egy papuccsal :-)

    VálaszTörlés
  7. Sajnos a szomszédunk kutyája nem ijedt meg annyira, hogy elmenekült volna.:-((
    Borzasztó ostoba állat szegényke. Még a saját gazdáinak családját: lányát, vejét, unokákat is megugatja- pedig azok itt is laktak pár évig.
    És ugat, és ugat és ugat...Haszontalan egy jószág, ha valami baj lenne, fel sem tűnne, azt hinném, hogy tolvaj helyett csak a család jött haza, azért csahol az a buta állat. Szerintem a vejük sem szereti, vagy 6-8 petárdát pukkantott az udvarban.
    Pár órás csend és nyugalom után mégis újra kezdte az eszetlen ugatást ez a világ legostobább kutyája.Hrrrr...

    VálaszTörlés