Blogarchívum

2009. december 10., csütörtök

Hírek - klíma

Hó alatt az Egyesült Államok


Legalább 16 ember halt meg az Egyesült Államok középső részén történt erős havazások miatt, főleg közlekedési balesetekben. A tél első hóvihara miatt szerdán több száz iskolában szünetelt a tanítás, Iowa államban a Nemzeti Gárda mentette az egyes helyeken többméteres hótorlaszok miatt járhatatlanná vált utakról, és repülőjáratok százait kellett törölni.
Tovább>>


A Földközi-tenger 2 év alatt telt meg vízzel


A mai Földközi-tengert nem egészen 2 év alatt töltötte fel egy drámai árvíz, amely 5,33 millió évvel ezelőtt zajlott le, állapította meg egy szerdán közölt tanulmány.
Tovább>>



Gigantikus jéghegy tart Ausztrália felé (+kép)



Hatalmas, Hongkongnál csaknem kétszer nagyobb jéghegy úszik Ausztrália felé - jelentették ausztrál tudósok szerdán. A szakemberek szerint ilyesmi 100 évben egyszer fordul elő.
Tovább>>



Napokon belül beköszönthet az igazi tél


Jelentős változás várható időjárásunkban a következő napokban, ugyanis egy erős magasnyomású légköri képződmény (anticiklon) alakulhat ki a Skandináv-félsziget és a Brit-szigetek fölött (gátat szabva a nyugati enyhe, és utat biztosítva az északi fagyos levegőnek). Ennek az anticiklonnak a hátoldalán több hullámban fagyos levegő áraszthatja el a Kárpát-medence térségét, beköszönthet az igazi tél, és a vírusok is nagy számban elpusztulnak majd.
Tovább

Lekapcsoljuk a villanyt, és elszabadul a pokol

Többek között egy új gazdasági paradigmára lenne szükség ahhoz, hogy az emberiség elkerülje a teljes energiahiányt, s ne „álljon le a világ”. Mérsékelni kell a fogyasztást, emellett át kell gondolni az állandó növekedési kényszer gondolatkörét is. Hetesi Zsolt fizikus az MNO-nak beszélt arról is: egy véges rendszerben az állandó növekedés előbb-utóbb a határához érkezik. Könnyen lehet, hogy ez a „pillanat” napjainkban érkezett el.
Kapcsolódó:
katt a képre>>

Furcsa fény az éjszakában:   Oroszország interkontinentális sikertelen rakéta kísérletet hatott végre. A szokatlan fényeket valószínűleg a kilövőállomásokról jöttek.


150 évnyi adattal bizonyítják a felmelegedést


A brit meteorológiai intézet kedden több millió mérési adatot tett közzé az elmúlt 150 évből a világ minden tájáról, amelyek bizonyítják, hogy lényegesen emelkedtek a földfelszíni hőmérsékletek. A számok szerint a felmelegedés különösen meglódult a 70-es évek óta.
Tovább>>

A legtöbb amerikai nem hiszi, hogy az ember felelős a klímaváltozásért


Az Egyesült Államokban kisebbségbe kerültek azok, akik szerint a globális felmelegedést főleg az emberi tevékenység okozza – derült ki egy december eleji közvélemény-kutatásból.
Tovább>>

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése