Blogarchívum

2009. október 27., kedd

Soros György véreztette ki az OTP-t

Forrás: Privátbankár.hu    2009. március 26. 23:36:00
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csaknem fél milliárd forintra bírságolta a Soros Fund Management LLC-t tavaly október 9-i, a Budapesti Értéktőzsdén OTP részvényekre kötött üzletei miatt, amelyek a banki papír jelentős értékvesztését okozták. Ez a felügyelet történetének legnagyobb ilyen jellegű bírsága.

Az erről szóló határozatot a PSZÁF csütörtökön tette közzé a hatóság honlapján. A határozat szerint a Felügyeleti Tanács megállapította, hogy Soros Fund Management LLC megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az alapnak a bírságot a határozat kézbesítésétől számított harminc napon belül kell befizetnie a felügyelet számlájára. A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapította meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembe vételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg.

A felügyelet – a befektetési szolgáltató helyszíni vizsgálata során szerzett információkra alapítottan – nemzetközi jogsegély keretében az egyes kereskedési és ügyféladatok rendelkezésre bocsátása végett a brit társhatósághoz fordult. Ezt követően a befektetési szolgáltatótól is adatokat kértek be. A vizsgálat megállapítása szerint a befektetési szolgáltató szabályosan járt el, viszont a megbízó megsértette a jogszabályokat

A határozat indoklása szerint az eljárás megindításának közvetlen alapját az képezte, hogy 2008. október 9-én 16:27 perctől kezdődően az OTP Bank Nyrt. részvényeire három eladási ajánlatból több tőzsdei ügylet jött létre a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 4.350 és 3.855 forint közötti kötési áron. A kötések időzítése, mennyisége és piacra gyakorolt hatása egyértelműen felvetették a tiltott piacbefolyásolás megvalósultának lehetőségét.  

A felügyelet az eljárásban azt állapította meg, hogy a megbízó a londoni székhelyű befektetési szolgáltató  közreműködésével a BÉT-en 2008. október 9-én 14: 53:42-kor 4700 forintos limitáron 200.000 darab OTP törzsrészvény eladására adott megbízást, melyből a szabad szakaszban - jelentős árfolyamesés mellett - 14:53:12 és 16:06:39 között 74.000 darab teljesült. A fennmaradó 126.000 darabos pakett értékesítésére a 16:31:52-kor adott, további 125.000 darabra vonatkozó eladási megbízás teljesítésével együtt 3855 forintos áron a tőzsdei kereskedés záró szakaszában került sor. Az egyértelműen megállapítható volt, hogy a londoni székhelyű befektetési szolgáltató a 2008. október 9-i tőzsdei kereskedési nap zárószakaszában összesen 251.000 darab OTP törzsrészvényt adott el és ez az eladás a záróárat 3.855 forinton rögzítette, amely 9,29 százalékos negatív irányú elmozdulást, azaz árfolyamesést eredményezett.

Azt is megállapította: a londoni szolgáltató üzletkötője által 2008. október 9-én 16:59:53 és 17:01:29 között lefolytatott telefonbeszélgetésből kiderül, hogy a londoni székhelyű befektetési szolgáltató az OTP törzsrészvényeket kifejezetten short ügyletkötési technikával kívánta értékesíteni.

A megbírságolt társaság 2008. október 9-én 390.000 darab OTP részvényt kért kölcsön a londoni székhelyű befektetési szolgáltató értékpapírkölcsönzési részlegétől, amelyre részvényswap ügylet keretében short kitettség létrehozását kérte. Célja a 390.000 darab OTP törzsrészvény cseréje volt, melyet zárószakaszhoz közel, illetve zárószakaszban hajtott végre.

Az indoklás szerint a társaság a kölcsönkért 390.000 darab részvényre 2008. október 9-én felvett pozícióját egy ellenirányú (vételi) ügyletkötéssel másnap le is zárta, ami rövid idő ahhoz, hogy a swap ügylet gazdasági funkcióját betöltse, azaz a részvényárfolyam esésében fennálló kitettsége mellett rendszeres fix jövedelmet (jelen esetben LIBOR+spread) biztosítson a társaság számára. (Október 10-én a részvény záró ára 3.600, legalacsonyabb ára 3.277 forint volt.) A társaság részéről tehát nem volt indokolt, hogy a swap-ügylet során úgy és olyan időben határozza meg instrukcióit (azt az árat, amelyen hajlandó volt a swap-ügyletek megkötésére), hogy a napi kereskedés során, a piaci szereplők által kiemelten figyelt zárószakaszhoz közel, illetve zárószakaszra koncentráltan, piaci áron nagymennyiségű részvényeladásra kerüljön sor a magyar piacon, majd az eladott részvényeket másnap visszavegye. A társaság instrukciói végrehajtásának piaci hatásaival tisztában volt.

Mivel a részvényswap ügylet részeként a zárószakaszt megelőzően, illetve a zárószakaszra időzített koncentrált nagymennyiségű "piacidegen" eladás (a részvények piacra öntése) a részvények (a kibocsátó) piaci megítélését illetően alkalmas a piaci szereplők számára félrevezető jelzés adására, illetve félrevezető azon befektetők számára, akik befektetési döntéseiket a záróárra tekintettel hozzák meg.

Soros György elismerte, de szerinte ő nem tehet róla


Soros GYörgy a hírre reagálva a következő közleményt küldte el az Országos Sajtószolgálatnak:
"Néhány órával ezelőtt értesültem arról, hogy a magyar Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azt vélelmezi, hogy a Soros Fund Management LLC egyik kereskedője a szabályokkal ellentétes módon kötött üzletet. A Soros Fund a vádakról két nappal ezelőtt értesült. A magyar tisztviselők azt vélelmezik, hogy a kereskedő, az üzleti nap végén shortolta az OTP részvényét, majd a következő napon, oly módon fedezte az üzletet, amely ellentétes a kereskedés magyar szabályaival.

A Soros Fund Management együttműködik a magyar hatóságokkal, és egyúttal belső vizsgálatot indított. A vizsgálat eredményének ismeretében a Fund megteszi a megfelelő intézkedéseket. Őszintén remélem, hogy a Fund alkalmazottja nem szegte meg az érvényes szabályokat. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Soros Fund Management működését már nem én ellenőrzöm. Az elmúlt évben visszavonultam, és kizárólag a saját számlám üzletkötéseit irányítom, ám a cég kereskedelmi tevékenységét nem én felügyelem.

Ennek a sajnálatos ügynek a kimenetelétől függetlenül szeretném kijelenteni, hogy én személy szerint nem kötöttem volna üzletet az OTP részvényeinek árfolyamcsökkenésére, és őszintén sajnálom, hogy a Soros Fund Management ilyen üzletet kötött. Az elmúlt időszakban tett konkrét javaslataim azt bizonyítják, hogy fontosnak tartom a feltörekvő piacok bankrendszerének az eddigieknél sokkal hathatósabb védelmét. Magyarországhoz fűző szoros személyes kapcsolatom miatt pedig különösen fájlalom a történteket, még akkor is, ha a cég üzletkötője nem szegte meg az érvényes magyar szabályokat."

Csányi Sándor már akkor tudatos támadást sejtett a háttérben. Igaza lett:
Csányi: Az OTP mindent kibír
A felügyelet is vizsgálja az OTP-zakó hátterét


14 megjegyzés :

  1. Nem is értem, őt miért nem tüntették ki a minap?:-(

    VálaszTörlés
  2. Gyakran hallgatom a Lánchíd Rádiót, noha többen távoztak belőle mostanában. Aztán mit hallok?
    - Hirdetik az 56-os OSA archivumot? - Kié?
    - Hirdetik az MFB-t. Kié?
    - Hirdetik Soros új elméletét és előadását.

    VálaszTörlés
  3. Vérzik Soros szíve?

    Valami terve van Magyarországon, nem lepődnék meg ha ő vette volna meg a Heti Választ is...

    VálaszTörlés
  4. Ehhez képest egy contactod rendszeresen ebből a lapból ollóz.

    VálaszTörlés
  5. MIntha "hangnem-váltás" következett volna be néhány ellenzékinek tűnő médiumban...
    Szerkesztő- és munkatárscsere is történt, és nem csak a Kurucéknál van rumli, hanem konszolidált orgánumoknál is.
    Hm... :-S

    VálaszTörlés
  6. Egymás szemére hánynak Tomcat-tel...:-((

    VálaszTörlés
  7. Na, és akkor mi van, te a népszabóság és a népszava ideáit adod itt elő saját gondolataidként....

    VálaszTörlés
  8. Csak ennyire telt? Nagyon szegényes.

    VálaszTörlés
  9. Neked ennyi BŐVEN elég, még sok is....

    VálaszTörlés
  10. Te magadról állítottad ki a szegénységi bizonyítványt.

    VálaszTörlés