Blogarchívum

2009. október 4., vasárnap

Majorváry Sz. Sándor oldala - Kirándulás: Tibolddaróc, Kács és Sály ...

http://saszabo.multiply.com/photos/album/82/82
Kirándulás: Tibolddaróc, Kács és Sály környékén Oct 4, '09 12:53 PM
for everyone
Az Örsúr nemzetséghez tartozó várak, helységek bejárása - 2009.10.04.
A Sály községtõl észak-nyugatra fekvõ Latorvár tetõn nagy kiterjedésû õskori sáncvár van, amelynek sáncai lenyúlnak a hegyoldalakra is. A hegy felsõ platóján, az õskori sáncvár helyén, közel a felére csökkentett területen ugyancsak nagy kiterjedésû sáncvár épült a X.században. Ez Õrsúr vára. A hegy délkeleti nyúlványán kisméretû vár romjai találhatóak, a XII-XIII- századból.(Latorvár).
Örsúr várát Anonymus említi és azt a késõbbi kutatások alapján Nováki Gy. És Sándorfi Gy. a sályi sáncokkal azonosítja. Gádor J. végzett sáncátvágásokat a platón, amelynek során sûrû, egymásba csapolt gerendarács és rekeszszerkezetet talált, külsõ oldalon laza kõfal szétomlott maradványaival. Kerámialeletek alapján Gádor J. a X. sz.-ba helyezi a sánc keletkezének korát. A vár pusztulására nincs adatunk, de valószínû, hogy a közvetlenül mellette felépült kis Latorvár építését már nem érte meg.
A Latorvár ásatását Holl István és Parádi Nándor végezte. A toronymaradvány közelében a felszínen néhány Árpádkori kerámiát gyûjtött Parádi Nándor, akinek a véleménye szerint a vár a XII.sz. végén, vagy a XIII. sz. elején épülhetett. A várat oklevelek nem említik.
Kács - A várat a vele foglalkozó irodalom, hol tibolddaróci, hol kácsi várnak nevezi. A község Árpád-kori település, mely kedvező fekvése miatt a honfoglaló magyaroknak is szálláshelyéül szolgált. Árpád vezér Ócsádnak földet adott és azután a fia, Őrsúr a Kácsi-patak fejénél várat épített. A várnak csak az alapja áll már, mely négyszög-alakú lakótorony lehetett vizesárokkal körülvéve.
Léleklyuk - A várat sem oklevél, sem irodalom nem említi. Építési korát Nováki Gy. és Sándorfi Gy. a XI-XIV század közé teszik.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése