Blogarchívum

2009. október 5., hétfő

Kaczynski nem csipkedi magát

Késlekedik Lengyelországban a lisszaboni szerződés ratifikálása, a parlament két háza már jóváhagyta, a dokumentum csak Lech Kaczynski aláírására vár. Az elnök korábban azt ígérte, hogy az ír népszavazás után ő is rábólint, most azonban nem siet az aláírással. Elképzelhető, hogy új feltételekhez köti jóváhagyását. A cseh államfő se kapkod, pedig már csak rájuk vár Európa.

Lech Kaczynski lengyel államfő nem sieti el az EU lisszaboni szerződésének aláírását az ír népszavazási igenek nagyarányú győzelme után, közölte hétfőn az elnöki hivatal vezetője, Wladyslaw Stasiak. A lengyel parlament két háza már elfogadta a szerződést, csak Kaczynski elnök aláírása hiányzik róla.

Stasiak azt hangoztatta, hogy lényegében nincs változás, az elnök az írországi igen után alá fogja írni a dokumentumot, ahogy ígérte. "Soha senki nem mondta, hogy ez a referendum eredményének bejelentése utáni órákban meg fog történni" - tette hozzá ugyanakkor a hivatalvezető. Kijelentette, hogy az aláírás nem hétfőn lesz, hanem "a nem túl távoli jövőben".

Versenyben a csehek és a lengyelek

Stasiak szerint a lengyel államfő aláírása nem függ cseh kollégájáétól, az euroszkeptikus Václav Klausétól, aki még nem döntött. "Nem, ez két különböző dolog. Minden tiszteletünk Klaus elnöké, de a lengyel elnök maga hozza meg a döntéseit, és ezt már szuverén módon meg is tette."

Lech Kaczynski a szombati ír népszavazás eredményének kihirdetése óta még nem nyilatkozott az ügyben. Korábban mindig azt mondta, hogy ha az írek igent mondanak a lisszaboni szerződésre, ő az eredmény bejelentése után aláírja azt. Donald Tusk miniszterelnök szombaton felszólította az államfőt: "igen gyorsan" írja alá a szerződést, hogy Lengyelországot az EU-ban ne tekintsék a hatályba lépést akadályozó országnak.

Stasiak hétfői szavai az elnöki palota elképzeléseinek változására utalhatnak. Mariusz Handzlik államminiszter még vasárnap is azt mondta, hogy Kaczynski minden szükségtelen halogatás nélkül lezárja a szerződés ratifikálásának lengyelországi folyamatát.

Új feltételeket szabhat

A Rzeczpospolita című napilap szerint Kaczynski egy olyan megállapodástól tenné függővé az aláírást, amelyet a kormánnyal kötne a külpolitikai feladatok illetékességi felosztásáról. Az államfő az újság szerint a parlament szerepét is növelni szeretné az európai uniós politikában.

Stasiak azt mondta a rádióban, hogy nem lenne rossz egy olyan hatásköri törvény, mint amilyen Németországban született. Hozzátette azonban, hogy véleménye szerint Kaczynski ettől sem teszi függővé a lisszaboni szerződés aláírását.

Csehországban szintén kérdéses még a lisszaboni szerződés aláírása, bár a parlament két háza még az év első felében jóváhagyta a dokumentumot. Vaclav Klaus cseh elnök jelenleg arra vár, hogy a cseh alkotmánybíróság foglaljon állást, miután a szerződést négy szenátor támadta meg kedden, az alkotmánybíróság szerint a vizsgálat három hétig tart, így Klaus addig biztosan nem írja alá a dokumentumot. Klaus feltehetően amúgy se kapkodna, ő kifejezetten károsnak tartja a szerződést.

Kapcsolódó:

4 megjegyzés :

  1. Az igenek "nagyarányú" győzelme azt jelenti, hogy 30 % alatt van !!!!!!!!
    Az 51 % -nak a felét szavazta meg a szgép.
    Az 0,51 x 0.53 = 27,03 % szavazta meg. Én még ezt se hiszem.

    VálaszTörlés
  2. Akár csak nálunk az EU-s csatlakozásnál. Ott fontos volt kitölteni a létszámot 50% fölé.
    A 27% alig több, mint az egynegyede.
    Szegény Írek! :-(

    VálaszTörlés
  3. Tegnap izgalmas beszámolóra akadtam a TV-híradóban, igaz, késö éjjel: meginterjúvolta a német ARD-televízió Cameron, leendö brit premierminisztert, aki bevallottan elismerte: indirekt módon Klausz cseh elnöktöl várja a segítséget ahhoz, hogy közeledö megválasztása esetén azonnali népszavazást írjon ki a Lisszaboni Szerzödés ratifikálása ügyében, bízván honpolgárai józanságában.
    Ha Klausz kitart - pláne Kaczynski - és addig nem írja alá, amíg Cameron kormányfö lesz, meg le sem lövetik az EU-karvalyhéják, akkor van még egy legutolsó sanszunk !

    VálaszTörlés